ΕΛΛΑΔΑ

Αναφορά στη Βουλή για ένταξη της Σκοπέλου στους μικρούς νησιωτικούς Δήμους

αναφορά-στη-βουλή-για-ένταξη-της-σκοπέ-132573

Το κοινό υπόμνημα των Δημάρχων Κυθήρων, Μήλου, Σκοπέλου, Σπετσών και Πόρου, με θέμα το πληθυσμιακό όριο για τον χαρακτηρισμό των μικρών νησιωτικών Δήμων, έφερε στη Βουλή η Βουλευτής Μαγνησίας ΣΥ.ΡΙΖ.Α Κατερίνα Παπανάτσιου, με τη συνυπογραφή του Βουλευτή Μαγνησίας ΣΥ.ΡΙΖ.Α Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου, του Βουλευτή ΣΥ.ΡΙΖ.Α Α΄ Πειραιά Θεόδωρου Δρίτσα και του Βουλευτή ΣΥ.ΡΙΖ.Α Κυκλάδων Νικόλαου Συρμαλένιου.

Όπως αναφέρουν οι Βουλευτές στην αναφορά τους «οι ανωτέρω Δήμοι, που έχουν πληθυσμό μεταξύ 3.500 και 5.000 κατοίκων και κατηγοριοποιούνται ως «μικροί και μεσαίοι», βρίσκονται σε λάθος κατηγορία, αφού:

α) Δεν παρουσιάζουν έντονη τουριστική ανάπτυξη, αλλά είναι στην πραγματικότητα «αναπτυσσόμενοι»

β) Αντιμετωπίζουν – εξίσου σοβαρή με τους Δήμους κάτω των 3.500 κατοίκων- ελλιπή στελέχωση, και

γ) Η πρόσβαση των κατοίκων τους σε κοινωφελείς και δημόσιες υπηρεσίες είναι εξίσου δυσχερής με τους ακόμα μικρότερους νησιωτικούς Δήμους, γεγονός άλλωστε που συναρτάται μόνο με γεωγραφικούς παράγοντες και όχι με πληθυσμιακούς.

Οι Βουλευτέςσημειώνουν ότι η εσφαλμένη κατάταξη των Δήμων αυτών στους μεσαίους Δήμους, αντί να επιφέρει τη δίκαιη αντιμετώπισή τους, προκαλεί ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα, λειτουργώντας τελικά ως αιτία άδικης και μη-ισόρροπης μεταχείρισής τους, επιφέροντας πληθώρα οικονομικών και διοικητικών προβλημάτων.

Ως εκ τούτου τόσο οι Δήμαρχοι, με υπόμνημά τους προς τον Υπουργό Εσωτερικών, όσο και οι Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α με τη Κοινοβουλευτική στήριξη του υπομνήματος, αιτούνται την τροποποίηση των εδαφίων (ε) και (στ) της παρ.1 του ά. 2Α του Ν.3852/2010 και την ένταξη στην κατηγορία των Μικρών Νησιωτικών Δήμων, όλων των νησιωτικών δήμων με πληθυσμό έως 5.000 κατοίκους».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου