ΕΛΛΑΔΑ

ΔΣΑ: Κυρώσεις σε δικηγόρους που λειτουργούν ως «εισπράκτορες»

δσα-κυρώσεις-σε-δικηγόρους-που-λειτου-13122

Αντιμέτωποι με βαρύτατες πειθαρχικές διαδικασίες του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, θα έρχονται πλέον δικηγόροι ή δικηγορικές εταιρείες που μετέρχονται συμπεριφορές εισπρακτικών εταιρειών, «πολιορκώντας» με αλλεπάλληλα, αντιδεοντολογικά τηλεφωνήματα οφειλέτες.

Με ανακοίνωσή του, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΣΑ ομόφωνα αποδοκιμάζει και καταδικάζει τις συγκεκριμένες πρακτικές, κρίνοντας ότι «παρόμοιες συμπεριφορές προσβάλουν το σύνολο του δικηγορικού σώματος και δεν θα είναι ανεκτές».

Προχωρώντας στο δια ταύτα, αποφάσισε την προσθήκη διάταξης στα πειθαρχικά παραπτώματα του Κώδικα Δεοντολογίας των Δικηγόρων, ώστε να υπάρχουν κάθε φορά οι ανάλογες κυρώσεις. Ως εκ τούτου, ο δικηγόρος ή η δικηγορική εταιρία, απαγορεύεται να οχλεί προφορικά και δη τηλεφωνικά, τον οφειλέτη του εντολέα του πέραν της μίας φοράς, προκειμένου να τον ενημερώσει για την οφειλή του και να διερευνήσει τη δυνατότητα εξώδικης επίλυσης της υφιστάμενης διαφοράς.

Σε περίπτωση που στη συνέχεια ο οφειλέτης δεν ανταποκριθεί, δυστροπήσει ή αρνηθεί να εξοφλήσει την οφειλή, ο δικηγόρος οφείλει, τότε, να προβεί σε έγγραφη εξώδικη όχληση ή να ασκήσει τα προβλεπόμενα νόμιμα ένδικα βοηθήματα για λογαριασμό του εντολέα του.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου