ΕΛΛΑΔΑ

Greek mafia και «Πυρήνες» σχεδίαζαν απόδραση από τον Κορυδαλλό

greek-mafia-και-πυρήνες-σχεδίαζαν-απόδραση-α-127908

Απόδραση ποινικών κρατούμενων της Greek Mafia και κάποιων έγκλειστων της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς, με την ομηρία σωφρονιστικών υπαλλήλων, φοβήθηκαν τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας έχοντας «ακούσματα» πως αυτή θα εξελιχθεί με… αντιπερισπασμό το συλλαλητήριο για το Μακεδονικό ζήτημα, στο οποίο θα ήταν απασχολημένος μεγάλος αριθμός αστυνομικών δυνάμεων.

Η πληροφόρηση έκανε λόγο για ένα πιστόλι και δύο χειροβομβίδες που είχε στο κελί του ο Αλβανός βαρυποινίτης Φάμπιο Ντούσκο, ο οποίος στο πρόσφατο παρελθόν είχε κατηγορηθεί για την παροχή «υποβοήθησης» στην εφαρμογή του σχεδίου «Γοργοπόταμος», των Πυρήνων και του δραπέτη -τότε- Χριστόδουλου Ξηρού, για την ανατίναξη του μαντρότοιχου των φυλακών Κορυδαλλού, τον Ιανουάριο του 2015. Τον οπλισμό, σύμφωνα με τις αστυνομικές εκτιμήσεις, θα τον χρησιμοποιούσαν για την ακινητοποίηση σωφρονιστικών υπαλλήλων, την πρόσκαιρη ομηρία, έως το άνοιγμα των θυρών για την τελική έξοδο, όπως είχε επιχειρηθεί αποτυχημένα στις 12 Δεκεμβρίου 2011 από τον Παναγιώτη Βλαστό και πέντε μέλη της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς.

bloko.gr

Σε αυτό το πλαίσιο αστυνομικών εκτιμήσεων, αποφασίστηκε η έρευνα στο κελί του συγκεκριμένου κρατούμενου στην Α πτέρυγα των φυλακών τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου, με την χρησιμοποίηση στελεχών της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (Ε.Κ.Α.Μ). Από την έρευνα δεν εντοπίστηκε τέτοιος οπλισμός, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπήρχε και πιθανόν να κρύφτηκε, όπως επισημαίνουν υψηλόβαθμα στελέχη της αστυνομίας, ωστόσο «διαλύθηκε» το… γραφείο που διατηρούσε ο Αλβανός κρατούμενος, για να συντονίζει μέσω SKYPE τις… εξωτερικές εργασίες, καθώς κατασχέθηκε ένας φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής on line συνδεδεμένος στο διαδίκτυο με στικάκια, τέσσερα κινητά τηλέφωνα και αυτοσχέδια σουβλιά και μαχαίρια. Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. εξέφραζαν την απορία τους πως ένας βαρυποινίτης με αυτό το ποινικό παρελθόν βρισκόταν στην Α πτέρυγα, η οποία δεν εξασφαλίζει τις απαιτούμενες συνθήκες ασφαλείας για κρατούμενους με πολυετείς ποινές κάθειρξης.

Ο Φάμπιο Ντούσκο, σύμφωνα με το κατηγορητήριο της υπόθεσης «Γοργοπόταμος», είχε δώσει εντολή μέσα από τις φυλακές, σε έναν 29χρονο ομοεθνή του, με τον κωδικό «Στέλιος» (Μπουχάρ Μέμα), προκειμένου εκείνος να γίνει ο οδηγός και βοηθός της Αγγελικής Σπυροπούλου για την εξέλιξη του σχεδίου απόδρασης, και να τεθεί κάτω από τις «διαταγές» της. Ο ίδιος είχε υποστηρίξει ότι δεν γνώριζε για ποιους και για ποιο σκοπό ενεργούσε η Αγγελική Σπυροπούλου. Ο Αλβανός βαρυποινίτης, σύμφωνα με τους αξιωματικούς της αστυνομίας, φέρεται να είναι ο «διεκπεραιωτής» διαφόρων… υποθέσεων για λογαριασμό της Greek Mafia. Για την υπόθεση του σχεδίου «Γοργοπόταμος», τον Ιούλιο του 2017, ο Φάμπιο Ντούσκο είχε καταδικαστεί σε 8 χρόνια φυλάκισης.

Ο Φάμπιο Ντούσκο, στις 8 Νοεμβρίου 2015, είχε τύχει της συμπαράστασης των «αλληλέγγυων των Πυρήνων», οι οποίοι διαμαρτύρονταν για την μεταγωγή και κράτησή του στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, όταν είχε κληθεί ως μάρτυρας από μέλος της Συνωμοσίας, για την δίκη της υπόθεσης του Χαλανδρίου. Αντίστοιχης συμπαράστασης είχε τύχει και στις 29 Φεβρουαρίου 2016, όταν κατά τη διάρκεια μεταγωγής του στις φυλακές Κορυδαλλού για την εκδίκαση της υπόθεσης, σύμφωνα με την καταγγελία, «απήχθη» από άνδρες της ΕΚΑΜ και μεταφέρθηκε στο Μεταγωγών κάτω από άθλιες συνθήκες.

bloko.gr

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., που αποφάσισαν την έρευνα του περασμένου Σαββάτου, στο κελί του, θυμίζουν πως το απόγευμα στις 12 Δεκεμβρίου 2011, ο Παναγιώτης Βλαστός και οι καταδικασθέντες για συμμετοχή στη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», Γιώργος Πολύδωρος, Χρήστος Τσάκαλος, Μιχάλης και Γιώργος Νικολόπουλος, Θ. Μαυρόπουλος, χρησιμοποιώντας ένα πιστόλι και αυτοσχέδια μαχαίρια επιχείρησαν να αποδράσουν κατά τη διάρκεια επισκεπτηρίου από την Α πτέρυγα των φυλακών. Οι κρατούμενοι δεν κατάφεραν στο… παρά πέντε να περάσουν την τελευταία πόρτα, κράτησαν εγκλωβισμένους για περισσότερες από 6 ώρες, επισκέπτες κρατουμένων, όταν αποφάσισαν να δώσουν στη δημοσιότητα κείμενο με τα αιτήματά τους αναφορικά με τις άθλιες συνθήκες κράτησης και να εγκαταλείψουν την προσπάθειά τους.

η τελευταίο του ανάρτηση μέσα από το κελίπηγή: bloko,gr

Μερικά χρόνια αργότερα, η προστατευόμενη μάρτυρας «Λίτσα», συγγενής του Παναγιώτη Βλαστού, είχε καταθέσει πως το όπλο που είχε χρησιμοποιήσει ο βαρυποινίτης σε εκείνη την απόπειρα απόδρασης είχε «περάσει» στη φυλακή σωφρονιστικός υπάλληλος, ενώ η ίδια είχε αναλάβει να βιντεοσκοπήσει για λογαριασμό του τη διαδρομή από τον χώρο επισκεπτηρίων έως την έξοδο της φυλακής.

«Ο Παναγιώτης μου είχε πει πως έχουν χρησιμοποιήσει άτομα από τον αναρχικό χώρο όπως οι Πυρήνες, γιατί αυτοί είναι πιο εχέμυθοι από τους ποινικούς και είναι ιδεολόγοι και δεν πάνε για να “κονομήσουν”. Μου είπε επίσης, πως τα πλαστά χαρτιά (για την απόδραση που σχεδίαζε) τα έφτιαξαν παιδιά από τον αναρχικό χώρο γιατί αυτοί είναι πιο έμπιστοι σε σχέση με τους ποινικούς που μιλάνε πιο εύκολα και είναι ρουφιάνοι της αστυνομίας. Μου είπε ότι οι αναρχικοί είναι πιο ιδεολόγοι αφού και να τους πιάσουν δε μιλάνε, ενώ οι δικοί μας τα ξερνάνε όλα στην αστυνομία. Θυμάμαι ότι αυτοί οι αναρχικοί που έφτιαξαν τα χαρτιά ήταν γνωστοί του αδελφού ή ξαδέρφου του Σπύρου Δραβίλα (αυτοκτόνησε κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης για τη σύλληψη των ληστών του Διστόμου στη Ν. Αγχίαλο Βόλου)» είχε συμπληρώσει στην κατάθεσή της η «Λίτσα»…

Αναφορά στο σχέδιο απόδρασης των έγκλειστων μελών της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» από τις φυλακές Κορυδαλλού και στις σχέσεις του Π. Βλαστού με τον Χρ. Ξηρό κάνει σε κατάθεσή της η 35χρονη προστατευόμενη μάρτυρας.

«Ανάμεσα στους ποινικούς δεν αποκλείω να ήταν και ο Παναγιώτης, δεδομένου ότι είχε ξαναπροσπαθήσει να αποδράσει με τους “Πυρήνες” από τον Κορυδαλλό». Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., το όπλο που είχε χρησιμοποιήσει ο Βλαστός σε εκείνη την απόπειρα απόδρασης είχε «περάσει» στη φυλακή σωφρονιστικός υπάλληλος, ενώ η ίδια η μάρτυρας είχε αναλάβει να βιντεοσκοπήσει για λογαριασμό του Βλαστού τη διαδρομή από τον χώρο επισκεπτηρίων έως την έξοδο της φυλακής. Για τον Χριστόδουλο Ξηρό η 35χρονη κατέθεσε ότι «σε μια συζήτηση με τον Παναγιώτη τον ρώτησα αν ο Ξηρός που την κοπάνησε είναι ρουφιάνος που λέγανε και μου απάντησε “μπα, άσε να λένε, θα δεις τι έχει να γίνει”». Από έγγραφα της δικογραφίας προκύπτει ότι (μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2012) ο καταδικασθείς για συμμετοχή στη «Συνωμοσία» Χρ. Τσάκαλος εκρατείτο κατά διαστήματα στο ίδιο κελί με δύο από τους δράστες της απαγωγής Παναγόπουλου. Επιπλέον, σε συνομιλία του με την 35χρονη ο Βλαστός είχε αφήσει να εννοηθεί ότι γνώριζε τους δράστες της δολοφονίας των δύο μελών της Χ.Α. έξω από τα γραφεία της Τ.Ο. Ν. Ηρακλείου: «Τα δύο λευκά κράνη που φορούσαν οι δράστες ήταν δικά μου», φέρεται να της είχε πει.

Η «Λίτσα» σύμφωνα με τις αρχές ήταν εκείνη που έκρυψε τα χρήματα από την απαγωγή Παναγόπουλου στα πλακάκια του σαλονιού της και από αυτά είχε δώσει στην μάνα του Γ. Σκαφτούρου 1,1 εκατομμύριο ευρώ «μέσα σε μια σακούλα κρεάτων».

Όσον αφορά στην σχέση των μελών της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς με τους βαρυποινίτες η γυναίκα φέρεται ότι τις επιβεβαίωσε και κατέθεσε πως ο Βλαστός τους χαρακτήριζε ιδεολόγους, που «δεν πάνε για να κονομήσουν».

«Έχουν χρησιμοποιήσει άτομα απο τον αναρχικο χώρο οπως οι Πυρήνες, γιατί αυτοί είναι πιο εχέμυθοι από τους ποινικούς και είναι ιδεολόγοι και δεν πάνε για να “κονομήσουν”» ανέφερε η «Λίτσα» και συμπλήρωσε πως «ο Παναγιώτης (Βλαστός) έχει συνεργαστεί με δύο άτομα των Πυρήνων για την απόπειρα απόδρασης από τον Κορυδαλλό. Ξέρω ότι αν πετύχαινε η απόδραση θα χωρίζονταν οι Πυρήνες και ο Παναγιώτης και δεν θα κρύβονταν στον ίδιο χώρο».

«Ο Παναγιωτης μου ειπε ότι τα πλαστά χαρτιά (για την απόδραση που σχεδίαζε) τα έφτιαξαν παιδιά απο τον αναρχικό χώρο γιατί αυτοί ειναι πιο έμπιστοι σε σχέση με τους ποινικούς που μιλάνε πιο εύκολα και ειναι ρουφιάνοι της αστυνομίας. Μου είπε οτι οι αναρχικοί ειναι πιο ιδεολόγοι αφου και να τους πιάσουν δε μιλάνε, ενώ οι δικοί μας τα ξερνανε ολα στην αστυνομία. Θυμάμαι οτι αυτοί οι αναρχικοί που εφτιαξαν τα χαρτιά ηταν γνωστοί του αδελφού ή ξαδέλφου του Δραβιλα Σπύρου» συμπληρώνει στην κατάθεσή της η εξαδέλφη του Βλαστού.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου