ΕΛΛΑΔΑ

Ο Σωτήρης Τσιόδρας για τις μάσκες και τα γάντια μίας χρήσης: Οφέλη και κίνδυνοι

ο-σωτήρης-τσιόδρας-για-τις-μάσκες-και-τ-851206

Στο θέμα της χρήσης των μασκών από το γενικό κοινό αναφέρθηκε ο Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη διάρκεια της απογευματινής ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας στην χώρα μας.

Όπως ανέφερε ο λοιμωξιολόγος ενημερώθηκε αναλυτικά η επιτροπή και συμφώνησε με το ευρωπαϊκό ECDC ότι ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα θα μπορουσαν να υπάρξουν οφέλη και όπως είπε “θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για ένα τέτοιο μέτρο ανάλογα με την πορεία της επιδημίας” κυρίως για την προστασία, όπως τόνισε, από τη μόλυνση από όσους είναι ασυμπτωματικοί ή έχουν ήπια συμπτώματα

Χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας είπε ότι σε σε ειδικές συνθήκες συγχρωτισμού θα μπορούσε να υπάρξει χρήση μάσκας.

Ωστόσο, στην επιτροπή συζητήθηκε η αύξηση του κινδύνου από την χρήση της μάσκας και την ψευδή αίσθηση ασφάλειας που παρέχει. Όπως είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας η Επιτροπή θεωρεί ότι στην παρούσα φάση τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει την τήρηση των αποστάσεων και των μέτρων υγιεινής, κυρίως των χεριών και για τον λόγο αυτό δεν συστήνει τη γενικευμένη χρήση μάσκας.

Η επιτροπή θα επανατοποθετηθεί εφόσον οι συνθήκες το απαιτήσουν.

Για τη χρήση γαντιών μιας χρήσης και λάτεξ τοποθετήθηκε ακόμα ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας στην επίσημη ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα.

Τι είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας για τα γάντια:

Συγκεκριμένα ο κ. Τσιόδρας είπε: Υπάρχουν λίγες ενδείξεις ότι η χρήση γαντιών προσφέρει προστασία. Τις τελευταίες εβδομάδες γίνεται χρήση συχνά από το γενικό κοινό. Ενώ η προθέσεις είναι καλές, η χρήση τους είναι μάταιη και περισσότερη βλάβη μπορεί να προκαλέσει παρά προστασία. Τα γάντια μιας χρήσης δεν έχουν σχεδιαστεί για εκτεταμένη χρήση, μπορεί να σκιστούν ή να φέρουν τρυπούλες και να θέσουν σε κίνδυνο όποιον τα φορά.

Η υπερβολική εξάρτηση από τα γάντια οδηγεί σε εφησυχασμό και σε μια ψεύτικη αίσθηση ασφάλειας, με αποτέλεσμα να παραμελείται η υγιεινή των χεριών. Ο ιός μπορεί να μολύνει τα γάντια και μετά να μολυνθεί το πρόσωπο αλλά και να μεταδοθεί ο ιός σε άλλες επιφάνειες. Έρευνες έχουν γίνει και δείχνουν ότι αγγίζουμε το πρόσωπά μας από 3 έως 23 φορές την ώρα. Όταν βγάζουμε τα γάντια μπορεί επίσης να μολυνθούμε, οπότε το πλύσιμο με σαπούνι για 20-30 δευτερόλεπτα ή με αντισηπτικό είναι αναγκαίο μετά. Ο ΠΟΥ δεν τα συστήνει. Τα γάντια στο γενικό κοινό λειτουργούν ως απόσπαση της προσοχής και παραμέληση της υγιεινής”.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου