ΕΛΛΑΔΑ

Σέρβος ΥΠΕΞ: Ασφυκτικές πιέσεις δέχεται η Ελλάδα για αναγνώριση του Κοσόβου

σέρβος-υπεξ-ασφυκτικές-πιέσεις-δέχετ-124367

Ισχυρές πιέσεις ασκούνται στις ευρωπαϊκές χώρες που δεν έχουν αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο να το πράξουν, δηλώνει ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών.

Η πίεση είναι «ασφυκτική» ιδιαίτερα στην Ελλάδα και τη Ρουμανία, λέει ο Ίβιτσα Ντάτσιτς, ο οποίος θα έχει συνάντηση την Τρίτη με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, στο περιθώριο της συνόδου των χωρών της ΝΑ Ευρώπης, ζητώντας διαβεβαιώσεις ότι δεν θα μεταβληθεί η στάση της Αθήνας.

Μιλώντας στην εφημερίδα Novosti του Βελιγραδίου, ο Ίβιτσα Ντάτσιτς ανέφερε ότι «πρωταρχικός στόχος της Σερβίας είναι να μην αλλάξουν στάση στο ζήτημα του Κοσόβου η Ελλάδα, η Ρουμανία, η Ισπανία, η Σλοβακία και η Κύπρος».

Ωστόσο, επεσήμανε πως «οι χώρες αυτές και ιδιαίτερα η Ελλάδα και η Ρουμανία δέχονται ασφυκτικές πιέσεις για να αναθεωρήσουν τη στάση τους».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας θεωρεί βέβαιο ότι η Κύπρος, η Ισπανία και η Σλοβακία δεν θα προχωρήσουν στην αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, ενώ για την Ελλάδα και τη Ρουμανία εκτιμάται ότι είναι «ευάλωτες».

Ο κ. Ντάτσιτς ανέφερε ότι σήμερα, Τρίτη, θα συναντηθεί με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά -στο περιθώριο της Συνόδου των χωρών της ΝΑ Ευρώπης στη Σόφια- από τον οποίο, όπως είπε, αναμένει να ακούσει ότι η Αθήνα δεν θα αλλάξει στάση στο θέμα του Κοσόβου.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου