ΕΛΛΑΔΑ

Εξαρθρώθηκε η συμμορία που λήστευε χρηματαποστολές – Συνελήφθησαν πέντε άτομα

εξαρθρώθηκε-η-συμμορία-που-λήστευε-χρ-121362

Εξαρθρώθηκε, από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας, της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, η συμμορία που λήστευε χρηματαποστολές στην Αττική, τη στιγμή που γίνονταν ανεφοδιασμοί σε ATM.

Την Τρίτη 1η Μαρτίου, ύστερα από συντονισμένη επιχείρηση της παραπάνω υπηρεσίας και συνδρομή της ΟΠΚΕ, στις περιοχές της Ηλιούπολης, του Κορυδαλλού, του Αγίου Δημητρίου και της Παιανίας, συνελήφθησαν πέντε Έλληνες, ηλικίας 46, 48, 49, 51 και 53 ετών, μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.

Οι δύο από τους δράστες, έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, ο ένας με κράνος μοτοσικλετιστή και ο άλλος με μάσκα σιλικόνης, ακινητοποίησαν με την απειλή πιστολιού και καλάσνικοφ, υπάλληλο ιδιωτικής εταιρείας παροχής υπηρεσιών ασφαλείας, τη στιγμή που αυτός έκανε ανεφοδιασμό ΑΤΜ τράπεζας που βρίσκεται στην Πλατεία Βαρνάβα, στο Παγκράτι. Στη συνέχεια, έκλεψαν τέσσερις κασετίνες του ΑΤΜ, που περιείχαν μεγάλο χρηματικό ποσό και επιβιβάστηκαν σε μηχανή που βρισκόταν στο σημείο.

Ωστόσο, λόγω μηχανικής βλάβης, δεν κατάφεραν να διαφύγουν και στη συνέχεια ακινητοποίησαν διερχόμενη οδηγό, της αφαίρεσαν το αυτοκίνητο, το οποίο στη συνέχεια εγκατέλειψαν σε κοντινό σημείο και εξαφανίστηκαν.

Ως προς τους ρόλους των μελών της οργάνωσης, ο 46χρονος κατείχε ηγετικό ρόλο, ο 49χρονος και ο 51χρονος το ρόλο των φυσικών αυτουργών, ο 53χρονος διέθετε τους χώρους όπου αποκρύπτονταν τα επιχειρησιακά-κλεμμένα οχήματα, ο οπλισμός και ο εξοπλισμός (αλεξίσφαιρα γιλέκα, είδη ρουχισμού), που χρησιμοποιούσε η οργάνωση κατά τη διάπραξη των ληστειών, ενώ ο 48χρονος είχε αναλάβει την επιδιόρθωση και προετοιμασία των επιχειρησιακών-κλεμμένων αυτοκινήτων.

Ο τρόπος δράσης της συμμορίας

  • Είχαν πάντοτε καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους φορώντας κράνη μοτοσικλέτας κια, σε κάποιες περιπτώσεις, μάσκα σιλικόνης.
  • Έφεραν βαρύ οπλισμό (πολεμικό τυφέκιο τύπου Kalashnikov AK -47), καθώς και πιστόλια, με τα οποία απειλούσαν τους υπαλλήλους των χρηματαποστολών, ενώ είχαν προμηθευτεί και αλεξίσφαιρα γιλέκα.
  • Για τη μετάβαση και τη διαφυγή τους χρησιμοποιούσαν κλεμμένες μοτοσυκλέτες, ενώ μετά τη διάπραξη των ληστειών, τις εγκατέλειπαν σε κοντινά σημεία και διέφυγαν με κλεμμένο αυτοκίνητο, στο οποίο είχαν τοποθετήσει πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας.
  • Κατά την διάπραξη των ληστειών είχαν τη συνδρομή έτερων ατόμων-συνεργών, που ενεργούσαν ως προπομποί και «τσιλιαδόροι», ώστε να ενημερώνονται για την άφιξη του οχήματος της χρηματαποστολής και τις κινήσεις των αστυνομικών δυνάμεων που δραστηριοποιούνταν στην περιοχή.
  • Πριν τη διάπραξη των ληστειών, κατόπτευαν τα συγκεκριμένα ΑΤΜ και επιτηρούσαν-χρονομετρούσαν τα δρομολόγια των οχημάτων των χρηματαποστολών.
  • Ήταν ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τη χρήση των κινητών τους τηλεφώνων, εγκαταλείποντας τις «επιχειρησιακές» τηλεφωνικές συνδέσεις μετά την διάπραξη των ληστειών, ενώ για τις επικοινωνίες, τις λοιπές ημέρες και κατά την διάρκεια των προπαρασκευαστικών πράξεων, είχαν τηλεφωνικές συνδέσεις με τις οποίες μιλούσαν αυστηρά και μόνο μεταξύ τους, με κωδικοποιημένες λέξεις.
  • Διέθεταν χώρους όπου απέκρυπταν τα επιχειρησιακά αυτοκίνητα και τον οπλισμό τους.

Διενεργήθηκαν οκτώ έρευνες σε σπίτια και αποθηκευτικούς χώρους, κατά τις οποίες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν το χρηματικό ποσό των 231.400 ευρώ, δύο πολεμικά τυφέκια τύπου καλάσνικοφ, έξι πιστόλια, δύο περίστροφα, δύο καραμπίνες και αεροβόλα όπλα, πλήθος φυσιγγίων, πυροκροτητές, εκρηκτικές ύλες και αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί, κυνηγετικά μαχαίρια, αλεξίσφαιρα, χρονόμετρα, φορητοί ασύρματοι, διαρρηκτικά εργαλεία, πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας, πλήθος ηλεκτρονικών συσκευών και κινητών τηλεφώνων, τρία ΙΧΕ αυτοκίνητα και μοτοσικλέτα.

Από τη μέχρι στιγμής έρευνα, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, προκύπτει ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης έχουν διαπράξει επιπλέον δύο ένοπλες ληστείες σε χρηματαποστολές και δύο κλοπές μοτοσυκλετών.

Επιπρόσθετα, οι συλληφθέντες έχουν κατηγορηθεί και κατά το παρελθόν για πλήθος παρόμοιων και άλλων αδικημάτων.

Με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ενώ η έρευνα για τη συμμετοχή τους και σε άλλες αξιόποινες πράξεις συνεχίζεται.

in.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου