ΕΛΛΑΔΑ

Ελεύθερος χωρίς κανέναν όρο ο Διώτης για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ

ελεύθερος-χωρίς-κανέναν-όρο-ο-διώτης-γ-121229

Ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους αφέθηκε ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Διώτης μετά την απολογία του ενώπιον των ανακριτών διαφθοράς Χρήστου Παπακώστα και Δημήτρη Καβαλάρη, για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Ο Ιωάννης Διώτης προέβαλε τον ισχυρισμό ότι το ηλεκτρονικό αρχείο με τα στοιχεία καταθετών της HSBC ήταν παράνομο, απολογούμενος για τη μη αξιοποίηση των στοιχείων της λίστας Λαγκάρντ.

Ο κ. Διώτης φέρεται να αρνείται τις δύο πράξεις που του καταλογίζονται και να υποστηρίζει ότι η επίμαχη λίστα «δεν ήταν αξιοποιήσιμη», θέση που εξέφρασε από την αρχή της δικαστικής έρευνας για την υπόθεση, όταν είχε κληθεί με την ιδιότητα του υπόπτου σε κατάθεση από τους εισαγγελείς οικονομικού εγκλήματος.

Φέρεται επίσης να εμμένει στη θέση του ότι το εν λόγω υλικό ήταν άχρηστο, ως προϊόν υποκλοπής και «μη αποδεικτικά αξιοποιήσιμο».

Οπως είπε χαρακτηριστικά, «η κατηγορία την οποία αντιμετωπίζω δεν είναι σύννομη γιατί έγκειται ακριβώς στο ότι εγώ παρέλειψα να χρησιμοποιήσω τη λίστα Λαγκάρντ πράγμα που θα είχε υποτίθεται κατ’ αναγκη ως αποτέλεσμα την εισπραξη σημαντικών ποσών απο το ελληνικό δημόσιο. Ομως η λίστα δεν ηταν αξιοποιήσιμη και έλεγχος των εγγράφων της λίστας χωρίς την χρησιμοποίησή της είναι αδιανόητος».

Τόνισε δε πως το εν λόγω υλικό του είχε σταλεί ατύπως από τον τότε υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου και ότι είχε τη βεβαιότητα πως ατύπως «είχε φθάσει στην Ελλάδα».

«Από την πρώτη στιγμή που ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου μου έστειλε εντελώς ατύπως ένα στικάκι με την υποτιθεμενη λίστα ελληνων καταθετών στην Γενεύη και με δεδομένο ότι αυτή ηταν προϊόν υποκλοπής απο μέρους κάποιου άπιστου και αργυρώνητου υπαλλήλου στη συνέχεια δε και παρέμβασης των μυστικών υπηρεσιών διατύπωσα την άποψη ότι η λιστα αυτή δεν ήταν αποδεικτικά αξιποίησιμη» τόνισε ο Ι. Διώτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κατηγορούμενος, ενώπιον των δύο ανακριτών, επανέλαβε πως με αφορμή τη λίστα είχε δώσει εντολή να διενεργηθεί από το ΣΔΟΕ πλήρης έλεγχος σε όλα τα εμβάσματα ποσών άνω των 100.000 ευρώ προς ελληνικές και ξένες τράπεζες για την περίοδο 2000 έως 2012.

Για την κατηγορία της υπεξαγωγής εγγράφου που αντιμετωπίζει – και αφορά στην αντιγραφή του επίμαχου αρχείου – ο κ. Διώτης φέρεται να υποστηρίζει ότι αντέγραψε το στικάκι «για λόγους ασφαλείας» και ότι μετά την αποχώρησή του από το ΣΔΟΕ το είχε δώσει στον νέο – τότε – υπουργό Οικονομικών Βαγγέλη Βενιζέλο αναφέροντας μάλιστα πως και ο υπουργός είχε την ίδια άποψη με τον ίδιο για τη μη δυνατότητα αξιοποίησης του υλικού.

«Ο τότε ΥΠ.ΟΙΚ, Ευαγγ. Βενιζέλος στον οποίο παρέδωσα το στικάκι με κάποιες ενδεικτικές εκτυπώσεις, διακεκριμένος συνταγματολόγος ο ίδιος, συμφώνησε αμέσως μαζί μου για την υπαρξη εν προκειμένω αποδεικτικής απαγόρευσης» ανέφερε ο κ. Διώτης και συμπλήρωσε:

«Το στικάκι που ατύπως έστειλε προσωπικά σε μένα ο κ. Παπακωνσταντίνου ουδέποτε εισήχθη επισήμως στο ΣΔΟΕ καμία καταστροφή εγγράφου δεν έλαβε χώρα στην υπο κρίση περίπτωση, την επιμαχη λίστα (στικάκι) η οποία ηταν προδήλως προϊόν ηλεκτρονικής αναπαραγωγής την αναπαρήγαγα και το αντιτυπό της παρέδοσα στο νεο υπουργό κ. Βενιζέλο. Διεγραψα το άλλο αντίτυπο που είχα στα στα χερια μου μη έχοντας κανενα λογο να διατηρώ στην κατοχή μου απαγορεύμένο και άχρηστο αντικείμενο».

Την Τρίτη απολογήθηκε ο Ιωάννης Καπελέρης, επίσης πρώην προϊστάμενος του ΣΔΟΕ, για τη διαχείριση που επεφύλαξε στη λίστα Λαγκάρντ. Ο κ. Καπελέρης αφέθηκε ελεύθερος, χωρίς περιοριστικούς όρους.

Κατά την απολογία του, πάντως, απέδωσε ευθύνη στον πρώην υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ισχυριζόμενος ότι ουδέποτε έλαβε άνωθεν εντολή για τη διενέργεια φορολογικού ελέγχου στη μακρά λίστα των 2.062 προσώπων.

Η δικαστική τύχη του Γιώργου Παπακωνσταντίνου θα κριθεί – όπως όλα δείχνουν – εντός του Σεπτεμβρίου, στον Αρειο Πάγο, καθώς ο αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας έχει εισηγηθεί την παραπομπή του πρώην υπουργού στο Ειδικό Δικαστήριο.

tanea.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου