ΕΛΛΑΔΑ

Σκοπιανό: Αιφνιδιαστική συνάντηση Κοτζιά- Ντιμιτρόφ στην Βιέννη

σκοπιανό-αιφνιδιαστική-συνάντηση-κο-120738

Συνάντηση με τον Σκοπιανό ομόλογό του Νικολά Ντιμιτρόφ, θα έχει απόψε στη Βιέννη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Όπως αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, την Τρίτη οι κύριοι Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ θα έχουν συνάντηση με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το θέμα της ονομασίας Μάθιου Νίμιτς.

Προς το παρόν οι ώρες των συναντήσεων δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές από το υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην συνάντηση ο κ.Κοτζιάς δεν κομίζει την πρόταση συμφώνου για τη λύση, η οποία θα παραδοθεί στο τέλος του μήνα.

Σημειώνεται ότι αναφορά στο θέμα του Σκοπιανού έκανε νωρίτερα στην ομιλία του προς την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Τι ανέφερε ο κ. Τσίπρας στην ΚΟ

«Με βάση το ίδιο σκεπτικό, την αποκατάσταση των στρεβλώσεων του παρελθόντος, κινούμαστε και σε άλλα θέματα όπως το ονοματολογικό της πΓΔΜ» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Και πρόσθεσε: « Έχουμε αναλάβει να κλείσουμε ένα κεφάλαιο με αξιοπρέπεια και πατριωτική ευθύνη και να αποτρέψουμε χειρότερα στο μέλλον για τη χώρα. Πριν από μία εβδομάδα είχαμε ένα μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα. Ορισμένοι είπαν ότι η κυβέρνηση αγνοεί τους διαδηλωτές. Δεν ισχύει αυτό. Δεν αγνοούμε κανέναν. Όμως θα ήθελα να αναρωτηθώ ποιο ήταν το μήνυμα της διαδήλωσης. Είναι το μήνυμα της ελληνικότητας της ιστορίας του Μ. Αλεξάνδρου; Κρούουν ανοιχτές πόρτες. Είναι μήνυμα να μην επιδιώξουμε λύση; Αν είναι έτσι είναι λάθος. Ή μήπως το μήνυμα είναι μην δώσετε το όνομα Μακεδονία. Αν είναι έτσι, τότε είναι εκτός πλαισίου πραγματικότητας. Ούτε αυτή ούτε οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει τέτοιο δίλημμα. Το όνομα Μακεδονία η Ελλάδα το έχει αποδεχθεί εδώ και πολλά χρόνια. Το αποδέχθηκε με την αποδοχή της ονομασίας τους ως ανεξάρτητο κράτος μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Της προσωρινής ονομασίας πΓΔΜ. Αυτό που καλείται μέσα από διαπραγμάτευση η χώρα δεν είναι να δώσει κάτι που έχει δοθεί από κάποιους άλλους, αλλά να πάρει πίσω. Να σταματήσουν οι γείτονες να χρησιμοποιούν τον όρο Μακεδονία χωρίς προσδιορισμό. Να τους πείσει να δώσουν πίσω σύμβολα και ονόματα που δεν τους ανήκουν. Και έγιναν σημαντικά βήματα, όπως με την μετονομασία του αεροδρομίου. Και να σταματήσουν τις αλυτρωτικές αναφορές. Δεν θα είναι εύκολη η διαπραγμάτευση, είναι όμως ο μόνος δρόμος».

Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε και επίθεση προς τον πρόεδρο της ΝΔ: «Για άλλη μια φορά ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε κατώτερος των περιστάσεων και συρόμενος από τους ακροδεξιούς του κόμματός του άλλαξε θέση. Κάποιοι έσπευσαν να πουν ότι το σκάνδαλο Novartis στήθηκε για να ξεχαστεί το Μακεδονικό. Το αφήνω ασχολίαστο. Μήπως όμως τελικά συνέβη το αντίθετο. Μήπως κάποιοι έσπευσαν να αλλάξουν πολιτικές θέσεις για να πουλήσουν πατριωτισμό για διαπραγματευθούν κάλυψη και συγκάλυψη πρακτικών και επιλογών τους. Εμείς δεν έχουμε άλλο δρόμο πέραν του δρόμου της υπεράσπισης των εθνικών συμφερόντων. Από το να συνεχίσουμε τη διαπραγμάτευση με τους γείτονες μας. Στη βάση σύνθετης ονομασίας για όλες τις χρήσεις που προϋποθέτει και συνταγματική αλλαγή για να είναι η ονομασία erga omnes και την αποσυρση κάθε υπόνοιας αλυτρωτισμού. Είμαστε οι μοναδικοί που μπορούμε να διασφαλίσουμε μια τέτοια λύση».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου