ΕΛΛΑΔΑ

Κάρ. Παπούλιας: «Γεφύρι της Άρτας» η ελληνική πρεσβεία στο Βερολίνο

κάρ-παπούλιας-γεφύρι-της-άρτας-η-ελλ-117912

Έκπληξη και απογοήτευση: Αυτά τα συναισθήματα αποτυπώνονταν στο πρόσωπο του Κάρολου Παπούλια κατά την ξενάγησή του το βράδυ της Πέμπτης στο νέο ιδιόκτητο κτίριο της ελληνικής πρεσβείας στο Βερολίνο.

Αν και σχεδόν έτοιμο, το κτίσμα θυμίζει ακόμη γιαπί – χωρίς φως και έπιπλα, χωρίς σύνδεση των ηλεκτρονικών εγκαταστάσεων, και με πατώματα καλυμμένα με χαρτόνια.

Και το χειρότερο: Κανείς δεν ξέρει αν και πότε το έργο θα περατωθεί. Η έλλειψη συντονισμού των τεχνικών υπηρεσιών στην Αθήνα, καθώς και η αδιαφορία των αρμόδιων υπουργείων αναβάλουν συνεχώς την ολοκλήρωσή του.

«Έχει γίνει της Άρτας το γιοφύρι» αναφώνησε μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του ο κ.Παπούλιας. «Νομίζω ότι πρέπει να βρεθούν οι υπεύθυνοι αυτής της καθυστέρησης».

Το πλήρες κείμενο της δήλωσης-καταπέλτη είναι το εξής:

«Για μια φορά ακόμα φεύγω απογοητευμένος από την υπό κατασκευή ευρισκόμενης πρεσβείας μας στο Βερολίνο. Ένα έργο που έπρεπε να έχει τελειώσει και δεν έχει τελειώσει, έχει γίνει της Άρτας το γιοφύρι. Νομίζω ότι πρέπει να βρεθούν οι υπεύθυνοι αυτής της καθυστέρησης και επιτέλους πρέπει να αναληφθεί σοβαρή προσπάθεια για να τελειώσει αυτό το πολύ αναγκαίο έργο σημαντικής εκπροσώπησης της Ελλάδας σε μεγάλη πρωτεύουσα, όπως το Βερολίνο – και μάλιστα σε αυτό τον πολύ ωραίο κτίσμα».

Η κατασκευή αυτή στη οδό Χιρόσιμα-στράσε της γερμανικής πρωτεύουσας αποτελεί όντως «πονεμένη ιστορία».

Οι πρώτες σχετικές κρούσεις είχαν γίνει από τους ίδιους τους (Δυτικούς) Γερμανούς πριν από την πτώση του τείχους, οι οποίοι είχαν μάλιστα προτείνει να αναλάβουν το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών για την ανοικοδόμηση του καταστραμμένου στον πόλεμο κτιρίου της πρεσβείας στη βάση του αρχικού της σχεδίου σε τεχνοτροπία Γιούγκεντστιλ. Η πρόταση δεν προχώρησε όμως είτε για πολιτικούς λόγους (οι τότε ελληνικές κυβερνήσεις δεν ήθελαν να τα «χαλάσουν» με την κυβέρνηση της Ανατολικής Γερμανίας, η οποία απέρριπτε την εγκατάσταση πρεσβειών στο δυτικογερμανικό τμήμα της πόλης), είτε λόγω της παραδοσιακής «ακινησίας» των ελληνικών Αρχών.

Η ακινησία μετατράπηκε σε πυρετώδη κινητικότητα μετά το 1990, όταν το Βερολίνο ξανάγινε πρωτεύουσα της ενωμένης πλέον Γερμανίας και οι ξένες πρεσβείες άρχισαν να μεταφέρονται εκεί σε χρόνο ρεκόρ από τη Βόννη.

Ένας μετά τον άλλο οι έλληνες πρωθυπουργοί, με πρώτο τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, επισκέπτονταν τα ερείπια της πρεσβείας και «όμνυαν» τη σύντομη επανοικοδόμησή της. Αυτή έμενε όμως πάντα στα χαρτιά.

Το πραγματικό έργο άρχισε περί το 2009 με στόχο την ολοκλήρωση του στα τέλη του 2011. Από τότε η ολοκλήρωσή του «καρκινοβατεί» για λόγους που δεν έχουν σχέση με τον εργολάβο – την κατασκευαστική εταιρία «Εργοτέλης» -, ή με τεχνικά προβλήματα. «Η κύρια αιτία είναι η ελληνική γραφειοκρατία, που δεν έχει αλλάξει ούτε τα τελευταία χρόνια» λέει ειδήμων που θέλει να μείνει ανώνυμος. «Μέσα σε τέσσερα χρόνια άλλαξε τέσσερις φορές ο κρατικός ανάδοχος του έργου – ΚΕΔ, ΕΤΑ, ΟΣΚ, Ελληνικές Κατασκευές. Καθένας από αυτούς είχε δικές του προτεραιότητες, δικά του γούστα, δικούς του ημέτερους και δικές του καθυστερήσεις».

Το αποτέλεσμα: Η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να πληρώνει πανάκριβα ενοίκια για την εγκατάσταση των υπηρεσιών της σε διάφορα κτίρια της πόλης – χώρια το κόστος της οικοδομής, που λόγω των καθυστερήσεων έχει ξεπεράσει κατά πολύ το προϋπολογιζόμενο αρχικό των 15,3 εκατομμυρίων ευρώ.

Αισθητικά, το νέο κτίριο της πρεσβείας ωχριά μπροστά στα κτίσματα των άλλων ξένων πρεσβειών, που συχνά αποτελούν αρχιτεκτονικά θαύματα – όπως, για παράδειγμα, εκείνα της Ολλανδίας, των σκανδιναβικών και μερικών αραβικών χωρών, ή της Αυστρίας. Λειτουργικά έχει όμως ανεκτίμητη αξία, δεδομένου ότι θα συνενώνει όλες τις υπηρεσίες της, συμπεριλαμβανομένου και του προξενείου, σε ένα χώρο και θα διαθέτει τις πιο σύγχρονες ηλεκτρονικές εγκαταστάσεις.

Αν η δήλωση του προέδρου της δημοκρατίας θα οδηγήσει σε απόδοση ευθυνών και στη σύντομη ολοκλήρωση του έργου, είναι άδηλο. Σίγουρο είναι όμως ότι η παρέμβασή του έφερε στην επιφάνεια ένα θέμα που και μόνο λόγω της απίστευτης ολιγωρίας των πρωταγωνιστών του έχει την οσμή σκανδάλου – δύσκολο να «κουκουλωθεί» τώρα πάλι στα γρήγορα.

Η επίσκεψη του κ.Παπούλια στο Βερολίνο έχει βέβαια άλλο βασικό στόχο: Τη συνάντηση με το γερμανό ομόλογό του Γιόαχιμ Γκάουκ το πρωί της Παρασκευής σε αντάλλαγμα της επίσκεψης του τελευταίου το Μάρτιο του 2014 στην Ελλάδα. Κατά τη διάρκειά της θα υπογραφεί και «δήλωση προθέσεων» μεταξύ της ελληνικής πρεσβείας και του γερμανικού υπουργείου Οικογένειας για τη δημιουργία ενός Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας κατά το πρότυπο του Πολωνογερμανικού και Γαλλογερμανικού Ιδρύματος που λειτουργούν από καιρό με μεγάλη επιτυχία.

Πέραν τούτου, όπως ανακοίνωσε το γερμανικό υπουργείο εξωτερικών, άρχισε να λειτουργεί το γερμανοελληνικό «Ταμείο για το Μέλλον», που χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τη Γερμανία με ένα εκατομμύριο ευρώ ετησίως (μέχρι το 2017), και αποσκοπεί στην προώθηση της επιστημονικής έρευνας για τις ελληνογερμανικές σχέσεις – από την εποχή του Όθωνα μέχρι την Κατοχή και το σήμερα.

Δραστηριότητες δηλαδή, που ενώ από μόνες τους είναι από αξιέπαινες ως θεάρεστες, έχουν τη δυσοσμία του υποκατάστατου για τις επιπτώσεις του μνημονίου, καθώς και για την άρνηση του Βερολίνου να καταβάλει αποζημιώσεις για την περίοδο της Κατοχής– ή, ακόμα χειρότερα, να μην θέλει καν να μιλήσει γι αυτές.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου