ΕΛΛΑΔΑ

Κτηνοτρόφος εκχέρσωσε 200 στρέμματα προστατευόμενου υγροτόπου στο Δέλτα του Αλιάκμονα

κτηνοτρόφος-εκχέρσωσε-200-στρέμματα-προ-117337

Δεν μπορούσαν να πιστέψουν στα μάτια τους οι φύλακες του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού όταν είδαν μια τεράστια υγροτοπική έκταση της τάξης των 200 στρεμμάτων εκχερσωμένη –παράνομα- κοντά στην πλημμυρική κοίτη του Αλιάκμονα. Πρόκειται για δημόσια έκταση που βρίσκεται κάτω από την Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Αθηνών, στο ύψος των διοδίων Αιγινίου.

Στην περιοχή υπήρχε υγροτοπική βλάστηση, η οποία εκχερσώθηκε με σκοπό τη δημιουργία καλλιεργήσιμης γης. Η έκταση όπου έγινε η επέμβαση βρίσκεται στην Β’ Ζώνη (Προστασίας της Φύσης) του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα και αποτελεί μία ευαίσθητη οικολογικά περιοχή, όπου επιτρέπεται μόνο η βόσκηση, ως μέσο διαχείρισης.

Ο Φορέας Διαχείρισης προχώρησε σε καταγγελία κατ’ αγνώστου στις αρμόδιες υπηρεσίες (Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΠΚΜ, Δήμος Πύδνας – Κολινδρού), ενώ ενημερώθηκε το αστυνομικό τμήμα Αιγινίου. Στη συνέχεια ο υπαίτιος κτηνοτρόφος εντοπίστηκε και του έγιναν οι απαραίτητες συστάσεις.

Το φαινόμενο των εκχερσώσεων αποτελεί μια συνήθη πρακτική των καταπατητών.

Ο Φορέας Διαχείρισης έχει εντοπίσει και καταγγείλει και άλλες απόπειρες μετατροπής φυσικών εκτάσεων σε χωράφια στο Δέλτα του Αλιάκμονα κατά τα προηγούμενα χρόνια, ναι και, καμία δεν ήταν αυτής της έκτασης. Με τις ενέργειές του κατόρθωσε να τις αποτρέψει κινητοποιώντας τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Axiosdelta

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου