ΕΛΛΑΔΑ

Κανονικά η συνταγογράφηση φαρμάκων για άσθμα και ΧΑΠ από γενικούς γιατρούς

κανονικά-η-συνταγογράφηση-φαρμάκων-γ-114057

Οι γενικοί γιατροί θα συνεχίσουν να συνταγογραφούν τα φάρμακα για το άσθμα και την Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, ακριβώς όπως έκαναν μέχρι σήμερα, διευκρινίζει το υπουργείο Υγείας σε ανακοίνωση του. Ωστόσο, ισχύει περιορισμός συνταγογράφησης για τα φάρμακα υψηλού κόστους, τα οποία την πρώτη φορά θα συνταγογραφούνται από πνευμονολόγο και στη συνέχεια από τους γενικούς γιατρούς.

Αναλυτικά, σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας διαψεύδει ότι οι γενικοί γιατροί δεν θα μπορούν να συνταγογραφούν φάρμακα για το άσθμα και τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και εξηγεί ότι:

  • Οι γενικοί γιατροί θα συνεχίσουν να συνταγογραφούν τα φάρμακα για το άσθμα και τη ΧΑΠ, ακριβώς όπως έκαναν μέχρι σήμερα.
  • Ο μόνος περιορισμός θα αφορά σκευάσματα τα οποία είναι υψηλού κόστους και απευθύνονται σε περιορισμένο αριθμό ασθενών με ανθεκτική ΧΑΠ. Στόχος αυτής της ρύθμισης είναι η αποφυγή της μη αναγκαίας συνταγογράφησης και ο έλεγχος της δαπάνης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ). Τα παραπάνω σκευάσματα θα συνταγογραφούνται από πνευμονολόγο την πρώτη φορά και στη συνέχεια από τους γενικούς γιατρούς.

«Επομένως, δεν τίθεται θέμα ασφάλειας και ταλαιπωρίας των ασθενών με ΧΑΠ αφού οι γενικοί γιατροί θα εξακολουθήσουν να έχουν τη δυνατότητα να συνταγογραφούν τα φάρμακά τους» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου