ΕΛΛΑΔΑ

«Δημοκρατικός Σύνδεσμος»: Ο Βασίλης Οικονόμου έφτιαξε νέα πολιτική κίνηση

δημοκρατικός-σύνδεσμος-ο-βασίλης-ο-107330

Νέα πολιτική κίνηση, υπό τον τίτλο «Δημοκρατικός Σύνδεσμος» φτιάχνει, ο ανεξάρτητος βουλευτής Βασίλης Οικονόμου και το «παιχνίδι της κεντροαριστεράς» αποκτά όλο και περισσότερους παίκτες.

Ο ΠΑΣΟΚογενής βουλευτής, – που αποχώρησε πρόσφατα από την ΚΟ της ΔΗΜΑΡ- έβαλε μπροστά τη συγκρότηση ενός συνεργατικούς σχήματος με όλα τα κόμματα και τις κινήσεις του χώρου της Κεντροαριστεράς, ενώ τον τελευταίο καιρό συνομιλεί και έχει ενημερώσει για τις κινήσεις του βουλευτές όπως ο Σπύρος Λυκούδης, Χρήστος Αηδόνης, Πέτρος Τατσόπουλος κ.α.

Όπως αναφέρεται στην ιδρυτική διακήρυξη, στόχος του εν λόγω σχήματος είναι η ” ανασυγκρότηση του Ριζοσπαστικού Κέντρου και η επαναφορά του ως κύριο εκφραστή της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού μαζί με τις δυνάμεις της Μεταρρύθμισης και της Ανανεωτικής Αριστεράς”, ενώ καλεί σε διάλογο όλες τις προοδευτικές δυνάμεις χωρίς ηγεμονισμούς και χωρίς αποκλεισμούς.

Η ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

«Δημοκρατικός Σύνδεσμος»

για την συγκρότηση του Ριζοσπαστικού Κέντρου

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια άλλαξαν πολλά, Κατέρρευσαν μύθοι, ανατράπηκαν τα δεδομένα, άλλαξε η ζωή μας. Μια αιτία, ίσως η κυριότερη, ήταν η ασύλληπτων διαστάσεων οικονομική κρίση. Η οικονομική όμως κρίση πολλαπλασιάστηκε και από τις δομικές και εσωτερικές παθογένειες του κράτους και της κοινωνίας μας.

Οι δομικές ανισορροπίες του ελληνικού συστήματος προκάλεσαν μια άνευ προηγουμένου βίαιη δημοσιονομική προσαρμογή, οι εσωτερικές παθογένειες επέτρεψαν την εφαρμογή μιας ακραίας συντηρητικής και νεοφιλελεύθερης πολιτικής λιτότητας και περιορισμού του κοινωνικού κράτους, που ως συνέπεια έχουν την ραγδαία φτωχοποίηση της πλειοψηφίας του λαού και την ραγδαία υποχώρηση της ποιότητας ζωής. Ταυτόχρονα με την «επικράτηση» των συντηρητικών δυνάμεων παρατηρείται και αύξηση της επιρροής λαϊκίστικων δυνάμεων διαμαρτυρίας που υπόσχονται καλύτερες μέρες χωρίς όμως να προτείνουν ένα ρεαλιστικό και εφικτό «οδικό χάρτη» εξόδου από την κρίση. Οι δυνάμεις αυτές καλύπτουν όλο το φάσμα της πολιτικής ιδεολογίας από την άκρα δεξιά μέχρι την άκρα εξωκοινοβουλευτική αριστερά, ενώ εντοπίζονται ακόμα και στις κυβερνητικές τάξεις.

Είναι φανερό ότι κλείνοντας έναν τετραετή κύκλο μνημονιακών υποχρεώσεων, πρέπει να ανοίξουμε έναν νέο μεταμνημονιακό κύκλο ανάπτυξης, παραγωγικής ανασυγκρότησης, δημιουργικής πορείας μέσω μεταρρυθμίσεων στο κράτος και μεγάλων πολιτικών αλλαγών. Χρειάζεται πλέον ένα Νέο Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης με αναπτυξιακό μοντέλο στηριζόμενο σε νέα παραγωγική βάση και με ουσιαστικό πρωταρχικό στόχο την αναθέσμιση του κοινωνικού κράτους.

Το Ριζοσπαστικό Κέντρο οφείλει να πρωταγωνιστήσει σε αυτή τη νέα περίοδο ως δύναμη σταθερότητας, προόδου, κοινωνικής συνοχής και δικαιοσύνης, ως δύναμη μεταρρυθμίσεων και αλλαγών. Το Ριζοσπαστικό Κέντρο πρέπει να σταθεί απέναντι στη συντήρηση, στον λαϊκισμό, στην δημαγωγία και στις πελατειακές εξαρτήσεις ενός διεφθαρμένου κράτους, από πολιτικές ηγεσίες ανίκανες να ανταποκριθούν στον ιστορικό τους ρόλο.

Με στόχο την ανασυγκρότηση του Ριζοσπαστικού Κέντρου και την επαναφορά του ως κύριο εκφραστή της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού μαζί με τις δυνάμεις της Μεταρρύθμισης και της Ανανεωτικής Αριστεράς, αποφασίσαμε να ιδρύσουμε τον «Δημοκρατικό Σύνδεσμο».

Ο «Δημοκρατικός Σύνδεσμος» είναι μια πολιτική κίνηση που επιθυμεί το διάλογο και τη συνεργασία όλων των δυνάμεων της Δημοκρατίας και της Προόδου, χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς ηγεμονισμούς. Θεωρούμε ότι πρέπει να υποχωρήσουν όλα τα προσωπικά κέντρα έναντι της ενότητας και να ανοίξουν όλες οι διαδικασίες που θα επιτρέψουν την ουσιαστική συμμετοχή όλων των δημιουργικών δυνάμεων της κοινωνίας.

Επιδιώκουμε μια μεγάλη συμμαχία όλων των δημοκρατικών, προοδευτικών και φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων που μπορούν ενωμένες να δώσουν απάντηση στα σημερινά πολιτικά αδιέξοδα. Η διαμόρφωση ενός κυβερνητικού προγράμματος με σαφή στόχο την έξοδο από την κρίση με την κοινωνία όρθια πρέπει να είναι η κορωνίδα των επιδιώξεων. Με σεβασμό στην αυτονομία και στην προσωπικότητα των κομμάτων, των κινήσεων και των προσώπων που θα προσέλθουν στο διάλογο ώστε να διαμορφωθεί η κοινή τράπεζα των ιδεών και των προτάσεων για ένα Νέο Ξεκίνημα.

Ο «Δημοκρατικός Σύνδεσμος» καλεί όλες τις Μεταρρυθμιστικές δυνάμεις που αναφέρονται στο Ριζοσπαστικό Κέντρο, στην Ανανεωτική Αριστερά και στη Σοσιαλδημοκρατία να κινητοποιηθούν, όλους όσους ανήκουν σε αυτό τον πολιτικό και ιδεολογικό χώρο να οργανωθούν, να αγωνιστούν και να απαιτήσουν την άμεση εκκίνηση του διαλόγου για ένα καλύτερο αύριο για όλους μας. Η πορεία για ένα νέο ξεκίνημα της πατρίδας μας και του λαού δεν μπορεί να γίνει χωρίς τις δημιουργικές και αληθινές δυνάμεις του λαού. Ο «ΔΗΜΟ.Σ.» θα στηρίξει αυτή την συμπαράταξη ώστε να οδηγηθούμε στην αναγέννηση μιας πραγματικά δημοκρατικής Πολιτείας.

ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

1. Αυλωνίτης Βαγγέλης, πρ Νομαρχιακός Σύμβουλος, Εύβοια

2. Δεληγιαννόπουλος Σπύρος, Φιλόλογος, Αργολίδα

3. Κόκλας Δημήτρης, Επιχειρηματίας, Αχαΐα

4. Κουτάντου Βίκυ, Επιχειρηματίας, Λασίθι

5. Λιακοπούλου Μαρία, Δημόσιος Υπάλληλος, Κόρινθος

6. Μέγα Κατερίνα, Οικονομολόγος, Αθήνα

7. Μπάστας Κώστας, πρ Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής- Οικονομολόγος, Αθήνα

8. Μποζίκας Ανδρέας, Δημοτικός Σύμβουλος Χαϊδαρίου, Επιχειρηματίας, Αθήνα

9. Μπόκας Απόστολος, Ιστορικός – Πολιτικός Επιστήμονας, Πειραιάς

10. Οικονόμου Βασίλης, Δικηγόρος – Βουλευτής, Αττική

11. Παναγιωτόπουλος Δημήτρης, Καθηγητής Πανεπιστημίου, Αθήνα

12. Σωτηριάδης Παύλος, Επικ Καθηγητής Πολυτεχνείου, Αθήνα

13. Τάγγας Ανδρέας, Φιλόλογος, Βοιωτία

14. Τερζής Θανάσης, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Ποδηλασίας – Μέλος Ολυμπιακής Επιτροπής, Πειραιάς

15. Τζηκαλιός Θανάσης, Προπονητής Ποδοσφαίρου, Κοζάνη

iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου