ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Τι αλλάζει στα τέλη κυκλοφορίας

τι-αλλάζει-στα-τέλη-κυκλοφορίας-1057957

Ανατροπές στα τέλη κυκλοφορίας έρχονται από το 2025 με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι αλλαγές αφορούν στο ύψος των τελών αλλά και τα πρόστιμα που επιβάλλονται σε όσους δεν πληρώνουν στην ώρα τους τα τέλη κυκλοφορίας.

Το πρώτο βήμα για την αναθεώρηση του πλαισίου των τελών κυκλοφορίας που καταβάλουν πάνω από 5,5 εκατ. ιδιοκτήτες οχημάτων έγινε με τη συγκρότηση ομάδας εργασίας.

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση έργο της ειδικής ομάδας είναι η αναμόρφωση και επικαιροποίηση του πλαισίου των τελών κυκλοφορίας των ΕΙΧ, η διατύπωση απόψεων σχετικά με κανονιστικές και νομοθετικές ρυθμίσεις, η επεξεργασία και μελέτη των νέων τεχνολογικών οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντολογικών εξελίξεων καθώς και των όρων, προϋποθέσεων και κριτηρίων διαμόρφωσης του κόστους των τελών. Μάλιστα η Ομάδα Εργασίας θα επεξεργαστεί εναλλακτικά σενάρια κοστολόγησης και θα υποβάλλει προτάσεις αναμόρφωσης των τελών κυκλοφορίας.

Το πρώτο σχέδιο αναμένεται να παρουσιαστεί τον Σεπτέμβριο, ενώ μέχρι τότε η ομάδα εργασίας θα μελετήσει και τα συστήματα τελών κυκλοφορίας που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες.

Τι αλλάζει στα τέλη κυκλοφορίας

– Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα: Εφαρμογή από Απρίλιο 2024

– Αφορά: Όσους έχουν καταθέσει πινακίδες

– Αλλαγές Τελών Κυκλοφορίας:

Από 1η/1/2025

– Αυξομείωση τελών ΙΧ: 1η κυκλοφορία 1/11/2010 έως σήμερα

* Αφορά: 1.168.000 ΙΧ

– Καμία αλλαγή τελών ΙΧ:

1ο έτος κυκλοφορίας έως 31/10/2010

Αφορά: 4.400.000 ΙΧ

– ΔΕΝ αλλάζουν τα τέλη:

Φορτηγών, λεωφορείων, μοτοσικλετών

– Εξετάζονται κίνητρα απόσυρσης ΙΧ: 1ο έτος κυκλοφορίας προ του 2010

Πρόστιμα

Η ομάδα εργασίας θα εξετάσει και τα σενάρια για αλλαγές στο χρηματικό πρόστιμο για την εκπρόθεσμη καταβολή των τελών κυκλοφορίας που σήμερα ανέρχεται στο διπλάσιο της αξίας των τελών από την πρώτη μέρα καθυστέρησης. Το σχήμα των προστίμων αναμένεται να αλλάξει από το 2025, καθώς στις προθέσεις του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών είναι να καθιερώσει ένα κλιμακωτό σύστημα προστίμων ανάλογα με τον χρόνο καθυστέρησης πληρωμής των τελών. Όσο νωρίτερα θα γίνεται η εξόφληση των τελών μετά την λήξη της προθεσμίας τόσο μικρότερο θα είναι το πρόστιμο στα τέλη κυκλοφορίας.

Η ομάδα εργασίας θα συνεδριάζει τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα και εκτάκτως όταν προκύπτουν επείγοντα θέματα, εντός του κανονικού ωραρίου εργασίας των δημοσίων υπαλλήλων ή και εκτός αυτού, σε κάθε δε περίπτωση εντός χρόνου που καλύπτεται από υπερωριακή απασχόληση, στο κτίριο όπου στεγάζεται το Γραφείο του Υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ή μέσω τηλεδιάσκεψης, η δε διάρκεια της ορίζεται έως την ολοκλήρωση του έργου της.

Πηγή: ΟΤ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου