ΕΛΛΑΔΑ

Το ΣτΕ θα αποφασίσει εάν θα υπάρχουν ειδικοί φρουροί στα ΑΕΙ

το-στε-θα-αποφασίσει-εάν-θα-υπάρχουν-ει-105292

Στους δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας εναπόκειται πλέον το εάν θα υπάρξουν στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημίων (ΟΠΠΙ), οι οποίες θα απαρτίζονται από Ειδικούς Φρουρούς της Ελληνικής Αστυνομίας και εάν «ναι» αποφασιστεί ότι πρέπει να υπάρχουν κάτω από ποίες προϋποθέσεις θα γίνει αυτό.Σε μία μαραθώνια ακροαματική διαδικασία ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ (πρόεδρος ο Δημήτρης Σκαλτσούνης και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Κωνσταντίνα Λαζαράκη) συζητήθηκαν σήμερα οι αιτήσεις ακύρωσης δέκα Συλλόγων επιστημονικού διδακτικού προσωπικού και διοικητικού προσωπικού των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και Συλλόγων Φοιτητών, όπως και καθηγητών Πανεπιστημίων, με τις οποίες ζητούν από το ΣτΕ να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές οι αποφάσεις για την συγκρότηση της ΟΠΠΙ.

Όλοι προσφεύγοντες ζητούν να ακυρωθεί η σχετική απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη και η πράξη (31.5.2021) του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. για την προκήρυξη του διαγωνισμού πρόσληψης 1.030 Ειδικών Φρουρών με σκοπό τη συγκρότηση Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημίων (ΟΠΠΙ).

Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι η συγκρότηση των ΟΠΠΙ είναι αντίθετη στο αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ (νόμος 4777/2021) το οποίο θεσπίζει το άρθρο 16 παράγραφος 5 του Συντάγματος, στην ακαδημαϊκή ελευθερία, στην επιστημονική ελευθερία, στην ελευθερία της έρευνα και της διδασκαλίας, όπως προβλέπει και κατοχυρώνει το Σύνταγμα. Παράλληλα, προσκρούει σε μια πλειάδα διατάξεων του Συντάγματος, όπως είναι της προστασίας της συνδικαλιστικής ελευθερίας (άρθρο 23 Συντάγματος), της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας (άρθρο 5 Σ.), της προσωπικής ελευθερίας και της ελευθερίας κίνησης (άρθρο 5 Σ.), αλλά και στη αρχή της προστασίας της ανθρώπινης αξίας (άρθρο 2 Σ.).

Από την πλευρά των Πανεπιστημίων, κ.λπ., μεταξύ των άλλων, υποστηρίχθηκε:

-Δεν μπορεί να ενταχθεί στα ΑΕΙ μια ομάδα αστυνομικών η οποία θα λογοδοτεί στον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. και όχι στους Πρυτάνεις των Πανεπιστημίων,

-Οι άνδρες της ΟΠΠΙ μπορεί να πραγματοποιούν συλλήψεις και να διενεργούν προανακριτικές πράξεις ακόμη και στους Πρυτάνεις των ΑΕΙ.

-Η εγκληματικότητα στα ΑΕΙ είναι μηδαμινή, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία και αποτελούν μύθο τα περί εγκληματικότητας στα Πανεπιστήμια,

-Η προκήρυξη από τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. του διαγωνισμού για τις προσλήψεις δεν έχει νομοθετική εξουσιοδότηση και δεν προσδιορίζονται τα καθήκοντα του προσωπικού που θα προσληφθεί,

-Δεν εκδόθηκε το απαιτούμενο Προεδρικό Διάταγμα για τις αρμοδιότητες του προσωπικού που θα προσληφθεί, πριν την προκήρυξη του διαγωνισμού και δεν εκδόθηκε για να μην δεχθεί τη νομοπαρασκευαστική επεξεργασία από Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ,

-Η Πολιτεία πρώτα προσλαμβάνει και έπειτα θα καθορίσει τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις των προσλαμβανομένων.

Σε καμία Ευρωπαϊκή χώρα, αλλά ούτε στην Αμερική υπάρχει Αστυνομία που να λογοδοτεί στον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. και όχι στους Πρυτάνεις, εκτός από την Τουρκία,

-Οι προσλαμβανόμενοι ειδικοί φρουροί έπρεπε να ενταχθούν στα ΑΕΙ, κάτι που δεν έγινε.

Κοντολογίς, οι συνήγοροι των Πανεπιστημίων κ.λπ., εμμέσως πλην σαφώς, άφησαν ένα περιθώριο να υπάρξουν μεν ομάδες ΟΠΠΙ στα ΑΕΙ, αλλά να υπάγονται στον έλεγχο και τις υποδείξεις των Πρυτανικών Αρχών και όχι σε αυτές της ΕΛ.ΑΣ. που θα έχει την μισθολογική και διοικητική επίβλεψή τους. Άποψη, στην οποίαν -όπως έλεγαν δικαστές- προσανατολίζεται και η πλειοψηφία της Ολομέλειας του ΣτΕ.

Από την άλλη πλευρά, υποστηρίχθηκε ότι τα μέλη της ΟΠΠΙ θα συνεργάζονται με τις πρυτανικές αρχές των ΑΕΙ και θα έχουν άμεση παρέμβαση σε γεγονότα τα οποία θα διαδραματιστούν εντός των χώρων των ΑΕΙ.

Ακόμη, διαβεβαιώθηκε ότι θα εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα που θα καθορίζει με σαφήνεια τις αρμοδιότητες των ανδρών της ΟΠΠΙ και δεν έπρεπε η έκδοσή του να προηγηθεί της προκήρυξης του διαγωνισμού.

Παράλληλα, επισημάνθηκε ότι «ναι μιλάμε για βία στα Πανεπιστήμια» καθώς υπάρχουν ομηρίες Πανεπιστημιακών καθηγητών, ξυλοδαρμοί και κτίζονται πόρτες των γραφείων των καθηγητών. Κατά συνέπεια υπάρχει υποχρέωση του κράτους να εξασφαλίζει την ομαλή και ανεμπόδιστη λειτουργία των Πανεπιστημίων, να προστατεύει την περιουσία των ΑΕΙ και τους ίδιους τους καθηγητές.

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχουν οι Σύλλογοι Επιστημονικού Προσωπικού του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του Παντείου Πανεπιστημίου, των Πανεπιστημίων Πατρών, Θεσσαλίας, Ιωαννίνων, Αιγαίου, Δυτικής Αττικής, ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ο Σύλλογος Φοιτητών του Πάντειου Πανεπιστημίου, κ.ά., και καθηγητές μέλη Διδακτικού Προσωπικού διαφόρων Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου