ΕΛΛΑΔΑ

Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων: Πώς ο Φύσσας έγινε το σύμβολο του αντιφασισμού

γαλλικό-πρακτορείο-ειδήσεων-πώς-ο-φύσ-105232

Σε αφιέρωμα στην πρώτη επέτειο από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι από τον Χρυσαυγίτη Γιώργο Ρουπακιά προέβη το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το κείμενο του οποίου έχει αναδημοσιευτεί από πολλά ξένα μέσα ενημέρωσης.

Το πρακτορείο τονίζει ότι ο μουσικός Παύλος Φύσσας «έγινε το σύμβολο του αντιφασισμού» στη χώρα η οποία περιμένει τις εξελίξεις σε δικαστικό επίπεδο αναφορικά με τη Χρυσή Αυγή. Ο δημοσιογράφος χαρακτηρίζει τη διαδικασία «ιστορική για το νεοναζιστικό κόμμα».

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων προχωρά στο ιστορικό των γεγονότων και επισημαίνει ότι το έγκλημα προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις στην Ελλάδα, «σπρώχνοντας» στην ουσία «τις ελληνικές αρχές να αναλάβουν για πρώτη φορά δράση απέναντι στη Χρυσή Αυγή, η οποία έχει την ευθύνη για αμέτρητες πράξεις βίας εναντίον μεταναστών και εκπροσώπων της αριστεράς, κατά τα προηγούμενα χρόνια, δρώντας σε ένα καθεστώς ατιμωρησίας».

«Δυστυχώς», επισημαίνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο, παρά τις αποκαλύψεις για την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής και τη σειρά συλλήψεων και διώξεων σε πλήθος βουλευτών, στελεχών και μελών της, «το εκλογικό σώμα την κατέταξε τρίτο κόμμα στις ευρωεκλογές του Μαΐου, πίσω από το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ και τη συντηρητική Νέα Δημοκρατία που είναι στην εξουσία».

Με τον μεσότιτλο «Ο Παύλος ζει», το αφιέρωμα των Γαλλων δημοσιογράφων συνεχίζει καταγράφοντας τις επετειακές αντιφασιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται στη μνήμη του. Ωστόσο στο ίδιο κομμάτι του άρθρου επισημαίνεται πως στο Κερατσίνι, που ανήκει σε «μία από τις πιο παλιές βιομηχανικές γειτονιές της δυτικής Αθήνας» και είναι η περιοχή «όπου έπεσε νεκρός ο Φύσσας», «το ποσοστό της Χρυσής Αυγής είναι πάνω από το μέσο όρο του».

«Στο Κερατσίνι, η Χρυσή Αυγή συγκέντρωσε ψήφους χωρίς καν να κάνει προεκλογική εκστρατεία, καθώς υπάρχει μια απέχθεια απέναντι στους πολιτικούς» εξηγεί ο δημοσιογράφος που φιλοξενεί δηλώσεις του πρώην δημάρχου Λουκά Τζανή, και προσθέτει: «Εδώ, το 48%του πληθυσμού είναι άνεργοι, ενώ πανελλαδικά το ποσοστό ανεργίας αγγίζει το 27%».

Το ρεπορτάζ συνεχίζει ενημερώνοντας τους ξένους αναγνώστες για την ίδρυση του κόμματος από τον Νίκο Μιχαλολιάκο στη δεκαετία του ’80 πάνω στην αντισημιτική ιδεολογική βάση, και στην άνοδο του κόμματος το 2010, μετά την κρίση που έφερε την Ελλάδα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Φυσικά, δεν θα μπορούσε να λείπει η αναφορά στις φωτογραφίες που δείχνουν τον Νίκο Μιχαλολιάκο να χαιρετά ναζιστικά ή στα ντοκουμέντα που προέκυψαν από τη δικογραφία με το «οπλοστάσιο» που βρέθηκε στο σπίτι του Χρήστου Παππά στην Ηπειρο.

Επίσης, γίνεται αναφορά και στην κυβέρνηση συνεργασίας υπό τον Αντώνη Σαμαρά και στο κρυφό βίντεο που διέρρευσε με τον στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού Τάκη Μπαλτάκο να συνομιλεί με προφανή οικειότητα με τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής και πλέον προφυλακισμένο Ηλία Κασιδιάρη. Το πρακτορείο αναφέρει ότι ο διάλογος ήταν σε «οικείο ύφος» και «προκάλεσε την παραίτηση» του κ. Μπαλτάκου.

Τέλος, το ρεπορτάζ κάνει μνεία στον αντιρατσιστικό νόμο που πέρασε πρόσφατα από την ελληνική βουλή και στην καθυστέρηση της έγκρισής του από τους έλληνες βουλευτές.

iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου