ΕΛΛΑΔΑ

Πράσινο φως από το ΚΥΣΕΑ για τη συμμετοχή στην επιχείρηση «Ασπίδες» στην Ερυθρά Θάλασσα -Αποπλέει η φρεγάτα Υδρα

πράσινο-φως-από-το-κυσεα-για-τη-συμμετο-1049135

Ολοκληρώθηκε νωρίτερα στο Μέγαρο Μαξίμου η συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΚΥΣΕΑ), υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη

Το ΚΥΣΕΑ έδωσε το «πράσινο φως» για τη συμμετοχή της ελληνικής φρεγάτας «Ύδρα» στην ευρωπαϊκή επιχείρηση «Ασπίδες» στην Ερυθρά Θάλασσα, για την προστασία της διεθνούς ναυσιπλοΐας απέναντι στις επιθέσεις των Χούθι.

Η ανακοίνωση του Παύλου Μαρινάκη για τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ

Υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη συνεδρίασε σήμερα το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (ΚΥΣΕΑ).

Κατά τη συνεδρίαση εγκρίθηκε, μετά από πρόταση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια, η συμμετοχή της Ελλάδας στην επιχείρηση «Aspides» για την προστασία της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας.

Παράταση της θητείας τού εν ενεργεία αρχηγού του Λιμενικού Σώματος

Μετά από πρόταση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστου Στυλιανίδη, αποφασίστηκε η παράταση για ένα έτος της θητείας τού εν ενεργεία αρχηγού του Λιμενικού Σώματος, αντιναύαρχου Λ.Σ. Γεώργιου Αλεξανδράκη.

Μειώθηκαν οι μεταναστευτικές ροές

Το ΚΥΣΕΑ ενημερώθηκε από τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρη Καιρίδη, σχετικά με την πορεία του μεταναστευτικού, τη μεγάλη μείωση των μεταναστευτικών ροών και τη σταδιακή αποσυμφόρηση του Εθνικού Συστήματος Υποδοχής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Καιρίδης, οι διαμένοντες στις δομές φιλοξενίας των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου έχουν μειωθεί πάνω από 25% σε σχέση με τις αρχές Ιανουαρίου.

Σχετικά με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης και στα οποία καταγράφεται σημαντική μείωση των ροών, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως η μείωση των ροών αφορά στο θαλάσσιο σύνορο κυρίως στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο, όπου παρατηρείται πολύ μεγάλη βελτίωση, ενώ στο χερσαίο σύνορο στον Έβρο οι ροές έχουν ελαχιστοποιηθεί.

Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου παρακολουθεί με προσοχή τη ροή που έχει παρατηρηθεί από τη νοτιοανατολική ακτή της Λιβύης.

Η αντιμετώπιση των παράτυπων ροών περνά μέσα από:

  • Την αυστηρή φύλαξη των συνόρων.
  • Την καλύτερη συνεργασία με τις χώρες διέλευσης όπως η Τουρκία, αλλά και με τις χώρες προέλευσης όπως η Αίγυπτος.
  • Τη γρήγορη επεξεργασία των αιτημάτων ασύλου (η Ελλάδα καταγράφει από τους υψηλότερους ρυθμούς στην Ευρώπη).
  • Την επιτάχυνση των επιστροφών, και σε αυτό θα συμβάλει ο επικείμενος διορισμός του προσφάτως θεσμοθετημένου εθνικού συντονιστή επιστροφών.
  • Τη στενότερη δυνατή ευρωπαϊκή συνεργασία και σε πολιτικό και σε οικονομικό επίπεδο.
  • Μετά από πρόταση του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, αποφασίστηκε η τροποποίηση του Σχεδίου «Αιγίς», σχετικά με την προμήθεια 300 νέων οχημάτων για τις δασικές υπηρεσίες.

Ο Νίκος Δένδιας στη φρεγάτα «Ύδρα»

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας επισκέπτεται αυτή την ώρα τη φρεγάτα «Ύδρα» στον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας, όπως έγινε γνωστό από το ΥΠΕΘΑ. Η φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού θα πάει αρχικά στη Σούδα και στη συνέχεια θα αποπλεύσει για το Σουέζ.

Τα χαρακτηριστικά της φρεγάτας «Ύδρα»

Η φρεγάτα «Ύδρα» είναι το πέμπτο πλοίο που φέρει αυτό το όνομα στην ιστορία του Πολεμικού Ναυτικού. Είναι φρεγάτα γερμανικής κατασκευής, τύπου ΜΕΚΟ 200 ΗΝ – πρόκειται για την πρώτη φρεγάτα αυτού του τύπου. Καθελκύστηκε στο Αμβούργο της Γερμανίας τον Ιούνιο του 1991 και παραδόθηκε στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό τον Οκτώβριο του 1992.

Διαστάσεις: 117/14,8/6 μέτρα

Εκτόπισμα: 3.350 τόνοι

Πλήρωμα: Δυνατότητα ενδιαιτήσεως 205 ατόμων

Ταχύτητα: 30 κόμβοι

Πρόωση: CODOG (Combined Diesel Or Gas) 2 αεροστρόβιλοι LM2500 και 2 diesel MTU20V

Οπλισμός:

  1. 1 πυροβόλο 5 ιντσών/54,
  2. 2 συστήματα εγγύς προστασίας Phalanx,
  3. 8 Κ/Β Ε/Ε Harpoon,16 Κ/Β Ε/Α ESSM (Envolved Sea Sparrow Missile),
  4. 2 τριπλοί Τ/Λ Mk32,
  5. εκτοξευτής ΗΝ αντιμέτρων και ανάλογος ΗΝ εξοπλισμός,
  6. δύναται να μεταφέρει ένα ελικόπτερο S-70B-6 Aegean Hawk.

Πηγή: iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου