ΔΙΕΘΝΗ

Οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη για την πυραυλική επίθεση στο ελληνόκτητο πλοίο Zografia στην Ερυθρά Θάλασσα

οι-χούθι-ανέλαβαν-την-ευθύνη-για-την-πυ-1035267

Οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση με πύραυλο στο ελληνόκτητο φορτηγό πλοίο «Zografia» στην Ερυθρά Θάλασσα, όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων. Υπενθυμίζεται ότι από το χτύπημα προκλήθηκαν μικρές υλικές ζημιές και δεν υπήρξαν τραυματίες

Οι Χούθι βρίσκονται τελικά πίσω από τη νέα επίθεση που καταγράφηκε κατά ενός ελληνόκτητου πλοίου στην Ερυθρά Θάλασσα. Πρόκειται για το σκάφος με την ονομασία «Zografia», το οποίο έπλεε υπό σημαία Μάλτας και χτυπήθηκε από πύραυλο.

Ο εκπρόσωπός τους, Γιαχία Σαρία, επιβεβαίωσε μέσω ανακοίνωσης πως οι Χούθι στόχευσαν το πλοίο «Zografia» με αντιπλοϊκούς πυραύλους που «πέτυχαν τον στόχο τους».

Προειδοποίησε μάλιστα πως οι Χούθι θα συνεχίσουν τις επιθέσεις για «να υπερασπιστούν την Υεμένη» και να εκφράσουν «αλληλεγγύη προς τον παλαιστινιακό λαό».

Το ελληνόκτητο φορτηγό πλοίο με σημαία Μάλτας χτυπήθηκε, καθώς έπλεε 76 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά του λιμανιού Σαλίφ της Υεμένης, σύμφωνα με την Vulcanis Technical Maritime Enterprises.

Το «Zografia», το οποίο είχε αναχωρήσει από το Βιετνάμ με προορισμό το Ισραήλ, υπέστη μόνο υλικές ζημιές και συνέχισε το ταξίδι του, ενώ όλα τα μέλη του πληρώματος – τρεις Φιλιππινέζοι, 20 Ουκρανοί και ένας Γεωργιανός – είναι καλά στην υγεία τους.

Βίντεο για την επίθεση των Χούθι στο ελληνόκτητο πλοίο «Zografia»:

Πολλές ναυτιλιακές εμπορικές εταιρείες έχουν εκτρέψει τα πλοία τους σε άλλες διαδρομές, μετά τις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα από τους Χούθι, οι οποίοι ελέγχουν μεγάλο μέρος της Υεμένης.

Οι Χούθι λένε ότι εξαπολύουν αυτές τις επιθέσεις στη ναυσιπλοΐα, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους, καθώς συνεχίζεται ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδωσαν το αρχικό «πράσινο φως» για μια ναυτική αποστολή που θα προστατεύει τα πλοία από επιθέσεις των Χούθι της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα, ανέφεραν Ευρωπαίοι διπλωμάτες τους οποίους επικαλείται το Reuters.

Οι διπλωμάτες είπαν ότι η Επιτροπή Πολιτικής και Ασφάλειας, που είναι υπεύθυνη για την εξωτερική και αμυντική πολιτική, ενέκρινε σε πρώτη φάση την αποστολή, που θα γίνει σε συνεργασία με εταίρους της ΕΕ.

Ο στόχος είναι να συγκροτηθεί το αργότερο μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου και να τεθεί σε λειτουργία αμέσως μετά.

Πηγή: newsit.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου