ΕΛΛΑΔΑ

Επεισόδια σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα στις πορείες για το Πολυτεχνείο – Έπεσαν μολότοφ και δακρυγόνα

επεισόδια-σε-θεσσαλονίκη-και-πάτρα-στ-1015751

Βίντεο και φωτογραφίες – Έγιναν προσαγωγές και συλλήψεις – Διαδηλωτές έκαψαν σημαίες των ΗΠΑ

Επεισόδια σημειώθηκαν σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων για την επέτειο του Πολυτεχνείου με μολότοφ και δακρυγόνα να πέφτουν.

Στη Θεσσαλονίκη, μετά την πορεία, αναρχικοί πέταξαν μολότοφ, πέτρες, ξύλα και άλλα αντικείμενα προς τις διμοιρίες των ΜΑΤ, στο ύψος της Καμάρας. Οι αστυνομικοί, από την πλευρά τους, για να τους απωθήσουν απάντησαν με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης ενώ η καταδίωξη των αναρχικών συνεχίστηκε στα στενά που οδηγούν στην Αγίου Δημητρίου, με άτομα να εκτοξεύουν αντικείμενα.

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει τουλάχιστον πέντε προσαγωγές

Ολοκληρώθηκε γύρω στις 8 το βράδυ η μαζική πορεία για την 50η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. H πορεία ξεκίνησε από την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ και σε αυτή συμμετείχαν φοιτητές, μαθητές, εργαζόμενοι, συνδικάτα, κινήσεις και οργανώσεις. Στην κεφαλή της ήταν το μπλοκ του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών Αντιστασιακών 1967-1974.

thessaloniki_epeisodia__6_
thessaloniki_epeisodia__7_
thessaloniki_epeisodia__8_
thessaloniki_epeisodia__10_
thessaloniki_epeisodia__11_

Mπλοκ φοιτητών, πέρασε μπροστά από το προξενείο των ΗΠΑ, στην οδό Τσιμισκή, κρατώντας κόκκινες και παλαιστινιακές σημαίες και φώναξε συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης. Οι διαδηλωτές έκαψαν δύο σημαίες των ΗΠΑ. Συνθήματα κατά των ΗΠΑ και αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη φώναξαν περνώντας από το προξενείο και οι συλλογικότητες της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, ενώ άναψαν πυρσούς.

thessaloniki_epeisodia__12_
thessaloniki_epeisodia__13_
thessaloniki_epeisodia__14_
thessaloniki_epeisodia__5_

Το ΚΚΕ, το ΠΑΜΕ και οι φοιτητικοί σύλλογοι ολοκλήρωσαν την πορεία στο άγαλμα του Βενιζέλου και το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ, στη διασταύρωση των οδών Τσιμισκή με Αριστοτέλους. Μέρος του μπλοκ της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου ολοκλήρωσε την πορεία στην Ίωνος Δραγούμη και το υπόλοιπο, στην οδό Εγνατία, στο Συντριβάνι όπου δυνάμεις της Αστυνομίας είχαν στήσει φραγμό για να εμποδίσουν την πρόσβαση στα πανεπιστήμια. Με τη λήξη της πορείας επικράτησε ένταση όταν ομάδες ατόμων πέταξαν μολότοφ και πυροτεχνήματα και οι δυνάμεις της Αστυνομίας τους απώθησαν στην Καμάρα και στα γύρω στενά.

Στην Πάτρα, κατά την επιστροφή της δεύτερης πορείας για το Πολυτεχνείο με δεκάδες μολότοφ να πέφτουν. Η αστυνομία προχώρησε σε προσαγωγές και συλλήψεις, ενώ ακολούθησε κυνηγητό με ομάδες αναρχικών.

Δεύτερη πορεία - Πάτρα
fqhgtjbsyd6557993ab21a8

Επεισόδια σημειώθηκαν λίγο πριν από τις 20:00, όταν ομάδα ατόμων που συμμετείχαν στην πορεία για την επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου, η οποία είχε ξεκινήσει από το πρώην παράρτημα του Πανεπιστημίου, εκτόξευσε βόμβες μολότοφ εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων.

Ειδικότερα, η ομάδα των συγκεκριμένων ατόμων που βρισκόταν στο τέλος της πορείας, ξεκίνησε να εκτοξεύει βόμβες μολότοφ όταν έφθασε στην διασταύρωση των οδών Κορίνθου και Γούναρη, έξω από το δικαστικό μέγαρο.

Οι αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν στο σημείο απάντησαν με χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου – λάμψης, ενώ η ομάδα των ατόμων που εκτόξευσε τις βόμβες μολότοφ κινήθηκε προς την περιοχή της πλατείας Εθνικής Αντίστασης.

Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη οι έρευνες της αστυνομίας για τον εντοπισμό των ατόμων που εκτόξευσαν τις βόμβες μολότοφ, ενώ έχουν ήδη γίνει προσαγωγές.

Νωρίτερα, είχαν πραγματοποιηθεί δύο μαζικές συγκεντρώσεις στην Πάτρα, για την επέτειο των 50 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Η πρώτη πραγματοποιήθηκε έξω από το εργατικό κέντρο, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, ενώ η δεύτερη συγκέντρωση είχε αφετηρία έξω από το κτίριο του πρώην παραρτήματος του Πανεπιστημίου Πατρών, στη οδό Κορίνθου.

uyrhqxvard65579002a9b81

fckbdnplbr655790018615f

vasisvjejf6557900189894
awafymsvkr65579002855c9

Πηγή: protothema.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου