ΕΛΛΑΔΑ

Τσιόδρας: Γιατί πριν λέγαμε “όχι“ και τώρα λέμε “ναι“ στη χρήση μάσκας

τσιόδρας-γιατί-πριν-λέγαμε-όχι-και-100746

Τους λόγους για τους οποίους στο παρελθόν έλεγε όχι στη χρήση μάσκας και τώρα συστήνεται και μάλιστα ισχρυά, εξήγησε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, στη συνέντευξη τύπου του Υπουργείου Υγείας, πρίν πάρει το λόγο η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

“Οι κρίσεις δημόσιας υγείας αφορούν όλους μας. Δυστυχώς στο εξωτερικό πάρθηκαν καθυστερημένες αποφάσεις, τα συστήματα υγείας ανεπτυγμένων χωρών έδειξαν ανεπάρκεια. Κανένα σύστημα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μαζικά κρούσματα. Εμείς γλιτώσαμε από το κακό, όχι χωρίς απώλειες. Δεν θέλω να φαντάζομαι τι θα είχε γίνει χωρίς αυτήν την ψύχραιμη και δυσκολη στάση που είχαμε”, είπε αρχικά και πρόσθεσε:

“Πρέπει να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε. Δεν πρέπει όλοι μας να δηλώνουμε αδυναμία επιστροφής στην κανονικότητα, ούτε να τονίζουμε τις αβεβαιότητες”.

Για τη χρήση μάσκας ως σύσταση ή υποχρέωση ο κ. Τσιόδρας διευκρίνισε:

Όπως εξήγησε ο κ. Τσιόδρας η αλλαγή στάσης της επιτροπής, οφείλεται στην αλλαγή των δεδομένων, στις νέες οδηγίες του ΠΟΥ αλλά και στις νέες συνθήκες. Αλλα μέτρα λαμβάνονται όταν η κοινωνία είναι κλειστή, υπάρχουν απαγορεύσεις, και άλλα μέτρα όταν η κοινωνία επανέρχεται σιγά σιγά σε κανονικότητα.

Διευκρίνισε δηλαδή, οτι την εποχή της καραντίνας δεν υπήρχε σύσταση για μάσκες, αφού το μέτρο της απαγόρυσης της κυκλοφορίας ήταν αποτελεσματικό και φάνηκε στην πράξη. Τώρα που αίρονται οι περιορσμοί στην κυκλοφορία και θα αρχίσουν οι πολίτες να βγαίνουν στους δρόμους και να πηγαίνουν στα καταστήματα, χρειάζεται άλλου είδους μέτρα. Και γι’ αυτό υπάρχει ισχυρή σύσταση και ορισμένες φορές- οπως στα ΜΜΜ- υποχρέωση για τη μάσκα.

Σημείωσε όμως ότι μιλάει για την απλή μάσκα, η μια μάσκα που μπορεί να είναι μια πάνινη, φτιαγμένη στο σπίτι και δεν αναφέρεται στη χρήση μάσκας που χρησιμοποιούν οι γιατροί, που μπορεί να είναι ακόμα και επικίνδυνη για τους πολίτες.

“Ίσως να σας φαίνεται παράλογο ότι τώρα λέμε έτσι και πριν αλλιώς. Πρέπει να ακούσετε όλα τα δεδομένα που τώρα στηρίζουν τη χρήση, ενώ τότε όχι. Η τότε πορεία είχε συζητηθεί από την επιτροπή και δεν συνιστούσε τη χρήση της. Θεώρησε ότι το lockdown επαρκούσε. Οι απαγορεύσεις ήταν αρκετές και αποτελεσματικές. Τώρα η κοινωνία θα ανοίξει και πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε.

Όταν λέμε μάσκα, δεν εννοούμε μόνο τη χειρουργική, που τώρα έμαθε το ευρύ κοινό. Μιλάμε για πάνινη, υφασμάτινη, ακόμα και χάρτινη μάσκα, που μπορεί να κατασκευαστεί από απλά σπιτικά υλικά. Είναι λάθος και δεν συστήνεται η μάσκα με βαλβίδα, αυτή που χρησιμοποιούμε οι υγειονομικοί, από το ευρύ κοινό.

Η χρήση της μάσκας ελλοχεύει όμως και κινδύνους: Ψευδής αίσθηση ασφαλείας, λάθος χρήση κ.λπ. Δεν υποκαθιστά τα μέτρα προστασίας, που είναι η φυσική απόσταση και η αποφυγή αγγίγματος προσώπου. Όποιος δεν έχει μάσκα, καλύπτει το στόμα αν φτερνιστεί.

Η χρήση μάσκας είναι ένα συμπληρωματικό μέτρο όχι για να μην κολλήσουμε τον ιό, αλλά για να μη μεταδώσουμε στους άλλους, όταν έχουμε ελαφρά ή καθόλου συμπτώματα. Υπάρχει και κίνδυνος από τη λανθασμένη χρήση της μάσκας. Η μάσκα δεν γίνεται να χρησιμοποιηθεί χωρίς την πολυ καλή χρήση υγιεινής των χεριών και τη χρήση αντισηπτικού.

Αναλυτικές οδηγίες για το πώς φοράμε και πώς καθαρίζουμε τη μάσκα θα ακολουθήσουν άμεσα από τον ΕΟΔΥ και το Υπουργείο Υγείας. Πρέπει να δούμε αυτό το μέτρο όχι σαν μια αποξένωση αλλά μια συνεργασία όλων μας. Η αξία του προσώπου δεν έχει καταργηθεί. Θα επανέλθει πιο ισχυρή”.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου