ΕΛΛΑΔΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι πολίτες επανεπιβεβαίωσαν την εμπιστοσύνη τους στη ΝΔ

κυριάκος-μητσοτάκης-οι-πολίτες-επανε-1002041

«Μόνο σε μια περιφέρεια η αντιπολίτευση θα έχει παρουσία στον δεύτερο γύρο και αυτό μας οδηγεί σε συγκεκριμένα πολιτικά συμπεράσματα»

Οι πολίτες πιστεύω ότι επανεπιβεβαίωσαν την εμπιστοσύνη τους στη ΝΔ και τις επιλογές που έκανε, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρώτη του δήλωση μετά τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών που δείχνουν «γαλάζιο» τον χάρτη στις Περιφέρειες.

«Θέλω να εκφράσω τα συγχαρητήρια σε περιφερειάρχες και δήμαρχους που κέρδισαν την εκλογή τους από την πρώτη Κυριακή» είπε αρχικά ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος συμπλήρωσε ότι «ως προς το πολιτικό μήνυμα οι πολίτες πιστεύω ότι επανεπιβεβαίωσαν την εμπιστοσύνη τους στη ΝΔ και τις επιλογές που έκανε. Ειδικά στις εκλογές για τις 13 περιφέρειες είχαμε δώσει σαφές πολιτικό στίγμα. Κατ’ ελάχιστον επτά περιφέρειες εχουν κριθεί υπέρ της ΝΔ στον πρώτο γύρο».

Ο πρωθυπουργός στάθηκε, μάλιστα, ιδιαίτερα «στην πολύ σημαντική επικράτηση του Νίκου Χαρδαλιά στην Αττική και του Απόστολου Τζιτζικώστα στη Κεντρική Μακεδονία» επισημαίνοντας και τις εκλογικές επιδόσεις άλλων περιφερειαρχών με ποσοστά μεγαλύτερα από αυτά της ΝΔ στις τελευταίες εκλογές.

Επισήμανε, επίσης, ότι «μόνο σε μια περιφέρεια η αντιπολίτευση θα έχει παρουσία στον δεύτερο γύρο και αυτό μας οδηγεί σε συγκεκριμένα πολιτικά συμπεράσματα».

Παράλληλα τόνισε ότι «το γαλάζιο του χάρτη πρέπει να είναι γαλάζιο της δημιουργίας, γαλάζιο της συνεχόμενης μάχης με την καθημερινότητα. Από αύριο η κυβέρνηση προφανώς συνεχίζει κανονικά τη δουλειά της και την υλοποίηση μεγάλων αλλαγών που έχει ανάγκη ο τόπος».

«Ανεξαρτήτως της πολιτικής διάστασης που δίνει η ΝΔ σε αυτές τις εκλογές είμαστε εδώ για να συνεργαστούμε με κάθε περιφερειάρχη και κάθε δήμαρχο γιατί τα προβλήματα δεν έχουν χρώμα. Οι πολίτες ζητούν λογοδοσία και διαφάνεια και γι’ αυτό δίνω σημασία στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ που βάζει δείκτες αξιολόγησης στην καθημερινότητα των πολιτών» κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην παρατήρηση των δημοσιογράφων για την παρουσία «ανταρτών» προερχόμενων από τη ΝΔ στον δεύτερο γύρο σε κάποιες περιφέρειες, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «γνωρίζαμε ότι θα υπάρχουν υποψήφιοι προερχόμενοι από τη ΝΔ χωρίς το χρίσμα, αλλά θα σας έλεγα να ρωτήσετε τα άλλα κόμματα, το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί κατάφεραν να έχουν μόνο σε μια περιφέρεια υποψήφιο στον δεύτερο γύρο».

Όλη η δήλωση Μητσοτάκη έχει ως εξής:

«Θέλω καταρχάς να εκφράσω τα συγχαρητήριά μου στους Περιφερειάρχες και τους Δημάρχους που κέρδισαν την εκλογή τους από την πρώτη Κυριακή.

Ως προς το πολιτικό μήνυμα αυτής της κάλπης, οι πολίτες πιστεύω ότι επανεπιβεβαίωσαν την εμπιστοσύνη τους στη Νέα Δημοκρατία και στις επιλογές τις οποίες έκανε.

Από την πρώτη στιγμή, είχα πει ότι ειδικά στις εκλογές για τους 13 Περιφερειάρχες θα προσδώσουμε ένα σαφές πολιτικό στίγμα. Και πράγματι, κατ΄ ελάχιστον επτά Περιφέρειες έχουν ήδη κριθεί υπέρ της Νέας Δημοκρατίας στον πρώτο γύρο.

Θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στην πολύ σημαντική επικράτηση του Νίκου Χαρδαλιά στη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας με ποσοστό που φαίνεται να ξεπερνάει το 46%, αλλά και του Απόστολου Τζιτζικώστα στην Κεντρική Μακεδονία με ποσοστό που φαίνεται ότι ξεπερνά το 60%. Να επισημάνω, επίσης, τα εξαιρετικά υψηλά ποσοστά που συγκέντρωσαν Περιφερειάρχες σε περιοχές όπως η Δυτική Ελλάδα, η Ήπειρος -πολύ πολύ υψηλότερα των κομματικών ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας.

Θέλω επίσης να επισημάνω το γεγονός ότι φαίνεται μόνο σε μια Περιφέρεια η αντιπολίτευση θα έχει παρουσία στον δεύτερο γύρο και αυτό πιστεύω μας οδηγεί σε συγκεκριμένα πολιτικά συμπεράσματα.

Από εκεί και πέρα, το γαλάζιο του χάρτη των εκλογών αυτών πρέπει να είναι ένα γαλάζιο της δημιουργίας, ένα γαλάζιο της συνεχόμενης μάχης με την καθημερινότητα. Η κυβέρνηση από αύριο προφανώς συνεχίζει κανονικά τη δουλειά της, την υλοποίηση των μεγάλων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη ο τόπος. Και, βέβαια, για την επόμενη εβδομάδα θα εξακολουθούμε να δίνουμε τη μάχη του δεύτερου γύρου, σε εκείνες τις αναμετρήσεις οι οποίες δεν κρίθηκαν αυτή την Κυριακή.

Θέλω και πάλι να πω συγχαρητήρια σε όσες και σε όσους εξελέγησαν. Να πω ότι ανεξαρτήτως της πολιτικής διάστασης που η Νέα Δημοκρατία έδωσε σε αυτές τις εκλογές, είμαστε εδώ για να συνεργαστούμε με κάθε Περιφερειάρχη και με κάθε Δήμαρχο. Αυτό κάναμε εξάλλου και αυτά τα τέσσερα χρόνια, διότι τα προβλήματα δεν έχουν χρώμα. Έχουμε προικήσει την αυτοδιοίκηση με σημαντικούς πόρους, πολλά σημαντικά έργα δρομολογούνται σε επίπεδο Περιφερειών αλλά και σε επίπεδο Δήμων. Αλλά, βέβαια, οι πολίτες ζητούν ταυτόχρονα και λογοδοσία και διαφάνεια. Και γι’ αυτό και αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο βάζει ακριβώς αυτούς τους δείκτες αξιολόγησης στην καθημερινότητα των πολιτών. Τα υπόλοιπα θα τα πούμε με το καλό την επόμενη Κυριακή.

*Δημοσιογράφος:* Περιοδείες θα κάνετε αυτή την εβδομάδα;

*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Αφήστε να δούμε τελικά το αποτέλεσμα των εκλογών, πώς θα διαμορφωθεί. Το γνωρίζαμε από την πρώτη στιγμή ότι υπήρχαν Περιφέρειες όπου είχαμε υποψηφίους οι οποίοι προέρχονταν από τη Νέα Δημοκρατία, χωρίς να έχουν την επίσημη στήριξή μας. Αλλά θα σας έλεγα ότι περισσότερο θα πρέπει να ρωτήσετε τα άλλα κόμματα -ειδικά τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ- γιατί κατάφεραν, καθώς φαίνεται, μόνο σε μία Περιφέρεια να έχουν υποψήφιο στον δεύτερο γύρο. Ευχαριστώ πολύ».

Πηγή: protothema.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου