ΕΛΛΑΔΑ

Καλπάζει η επιδημία ιλαράς με 1829 κρούσματα

καλπάζει-η-επιδημία-ιλαράς-με-1829-κρούσμ-100157

Συναγερμός για την έξαρση ιλαράς καθώς τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 1800 με 138 νέα περιστατικά να καταγράφονται μόνο την τελευταία εβδομάδα. Το πρώτο δίμηνο του 2018 ο αριθμός των κρουσμάτων ιλαράς διπλασιάστηκε: από 922 που είχαν δηλωθεί έως τις 28 Δεκεμβρίου του 2017, εκτινάχθηκαν σε 1.829 . Και αξίζει να σημειωθεί ότι τα έτη 2014 και 2015 δηλώθηκε από ένα κρούσμα ιλαράς στην Ελλάδα, και το 2016 κανένα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ η επιδημία ιλαράς συνεχίζει να πλήττει κυρίως άτομα ελληνικής υπηκοότητας και ιδίως άτομα μικρής ηλικίας από κοινότητες Ρομά (σε ποσοστό περίπου 70%) αλλά και άτομα ηλικίας 25 έως 44 ετών από τον υπόλοιπο πληθυσμό που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, είτε επειδή δεν έχουν εμβολιαστεί είτε επειδή έχουν κάνει τη μία δόση του εμβολίου, όταν για να υπάρχει ανοσία απαιτούνται δύο δόσεις.

Εως σήμερα έχουν καταγραφεί τρεις θάνατοι εξαιτίας της νόσου: ενός βρέφους Ρομά 11 μηνών, ενός ανεμβολίαστου 17χρονου Ρομά και μιας 35χρονης γυναίκας που είχε κάνει μία δόση εμβολίου.

Οπως αναφέρει η Καθημερινή σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, περίπου στο 30% των περιπτώσεων ιλαράς παρουσιάζονται μία ή περισσότερες επιπλοκές (κυρίως πνευμονία, ωτίτιδα, ηπατική διαταραχή, εγκεφαλίτιδα κ.ά.), που είναι συχνότερες σε μικρά παιδιά κάτω των 5 ετών και ενήλικες άνω των 20 ετών.

Στις ομάδες υψηλού κινδύνου συγκαταλέγονται και οι ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι επαγγελματίες υγείας που λόγω της επαφής τους με ασθενείς είναι πιο πιθανό να εκτεθούν στη νόσο. Στο πλαίσιο αυτό, το ΚΕΕΛΠΝΟ κάνει επανειλημμένως εκκλήσεις στο προσωπικό των μονάδων υγείας να θωρακιστεί έναντι της νόσου κάνοντας και τις δύο δόσεις του εμβολίου. Παιδιά, έφηβοι αλλά και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις εμβολίου για την ιλαρά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου