ΔΙΕΘΝΗ

Αλεξ Σάλμοντ: «Το Λονδίνο ξεγέλασε τους Σκωτσέζους»

αλεξ-σάλμοντ-το-λονδίνο-ξεγέλασε-του-98988

Ο επικεφαλής της καμπάνιας για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, Αλεξ Σάλμοντ, κατηγόρησε την Κυριακή τη βρετανική κυβέρνηση ότι ξεγέλασε τους συμπολίτες του με τις υποσχέσεις περί εκχώρησης εξουσιών, καθώς τώρα φαίνεται να παραπέμπονται στις καλένδες.

Η σπάνια σύμπνοια μεταξύ των τριών μεγαλύτερων κομμάτων που υποσχέθηκαν στη Σκωτία εκχώρηση εξουσιών για θέματα φορολογίας, κοινωνικών πολιτικών και για τον προϋπολογισμό, γρήγορα έχασε τη δυναμική της, όταν ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον συνέδεσε την υλοποίηση της δέσμευσης αυτής με γενικότερες θεσμικές αλλαγές στη χώρα.

Ο Κάμερον μίλησε για μεταρρυθμίσεις που πρέπει να προωθηθούν στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ώστε οι Σκωτσέζοι να μην έχουν λόγο σε νομοσχέδια που αφορούν την Αγγλία και την Ουαλία. Σε άρθρο στον κυριακάτικο Τύπο αναρωτήθηκε, δε, γιατί να εκχωρηθούν τέτοιου είδους εξουσίες μόνο στους Σκωτσέζους κι όχι στους Αγγλους, τους Ουαλούς ή τους βορειοιρλανδούς.

Οι αναλυτές εξέφρασαν την εκτίμηση ότι αυτή η τοποθέτηση του Κάμερον παραπέμπει σε καθυστέρηση της υλοποίησης των δεσμεύσεων προς τους Σκωτσέζους.

«Είναι οι άνθρωποι που ψήφισαν “όχι” επειδή πίστεψαν τις δεσμεύσεις από την ηγεσία του Ουεστμίνστερ, που έχουν απογοητευτεί, πληγωθεί και εξαγριωθεί περισσότερο στην Σκωτία σήμερα» δήλωσε στο BBC ο Αλεξ Σάλμοντ.

Ο υπέρμαχος της ανεξαρτησίας, ο οποίος μετά το «όχι» ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τη θέση του πρώτου υπουργού της Σκωτίας, χαρακτήρισε «μαγείρεμα» τον «όρκο» που έδωσαν στους Σκωτσέζους οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί.

Παράλληλα, τόνισε ότι εάν στο δημοψήφισμα του 2017 για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην ΕΕ, οι πολίτες αποφασίσουν την αποχώρηση από την Ένωση, τότε οι Σκωτσέζοι θα μπορούσαν να ζητήσουν τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας.

tanea.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου