ΔΙΕΘΝΗ

Επεσε το σύστημα εναέριας κυκλοφορίας σε Αγγλία και Ιταλία – Ντόμινο καθυστερήσεων

επεσε-το-σύστημα-εναέριας-κυκλοφορία-986915

Αγνωστο αν το σύστημα air traffic έχει χακαριστεί – Με το σταγονόμετρο οι πτήσεις προς τη γειτονική χώρα – Ένα μετά το άλλο κολλάνε και τα περιφερειακά αεροδρόμια αφού τα αεροσκάφη δεν απογειώνονται και δεν αδειάζουν parking stands για να προσγειωθούν άλλα αεροσκάφη

Μετά τη Βρετανία έπεσε το σύστημα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας και στην Ιταλία, κυρίως στον τομέα της Ρώμης και στην ευρύτερη περιοχή της δυτικής Ιταλίας. Ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο αν το πρόβλημα οφείλεται σε δυσλειτουργία του συστήματος ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας και στην Ιταλία ή σε επίθεση χάκερς.

Συνέπεια του προβλήματος είναι ότι οι πτήσεις προς ιταλικά αεροδρόμια αλλά και από τη δυτική Ιταλία προς άλλες περιοχές της Ευρώπης καθυστερούν σημαντικά.

Το πρόβλημα ξεκίνησε περίπου στη μία το μεσημέρι με την κατάρρευση του συστήματος ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας στη Βρετανία. Το γεγονός συνεπάγεται πολύωρες καθυστερήσεις πτήσεων από βρετανικά αεροδρόμια προς άλλες χώρες -μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα- αλλά και εξίσου μεγάλες καθυστερήσεις στις πτήσεις από ευρωπαϊκά αεροδρόμια εκτός Βρετανίας, όπως το Ελευθέριος Βενιζέλος, προς τα αεροδρόμια της Μεγάλης Βρετανίας.

Ενδεικτικό είναι αυτό που συμβαίνει με πτήση της Aegean που επρόκειτο να αναχωρήσει στις 13:30 από Ελευθέριος Βενιζέλος προς Λονδίνο. Στις 15:30, έπειτα από δύο ώρες παραμονή μέσα στο αεροσκάφος οι δεκάδες επιβάτες έλαβαν οδηγία να αποβιβαστούν πίσω στο αεροδρόμιο όπου και ακόμη περιμένουν χωρίς να γνωρίζουν την ώρα πτήσης προς τη βρετανική πρωτεύουσα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι από το Λονδίνο δίνεται οδηγία σε όλες τις αεροπορικές εταιρείες να ακυρώσουν τις πτήσεις διότι πολύ δύσκολα θα μπορέσει να επιτευχθεί ομαλοποίηση της κατάστασης ακόμη κι αν περάσουν αρκετές ώρες.

Με 11 ώρες καθυστέρηση θα πετάξουν οι επιβάτες της British προς Λονδίνο

Πίσω στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» , ενδεικτική των μεγάλων καθυστερήσεων που περιμένουν εκατοντάδες επιβάτες είναι η περίπτωση της πτήσης της British που επρόκειτο να φύγει από Αθήνα για Λονδίνο στις 19:30. Πριν από λίγο οι επιβάτες έλαβαν ειδοποίηση ότι η πτήση θα γίνει ώρα 06:30 το πρωί της Τρίτης 29 Αυγούστου, δηλαδή με καθυστέρηση 11 ολόκληρων ωρών!

Πηγή: protothema.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου