ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Νέα δήλωση για την αναφορά Λαβρόφ στην «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου»

ρωσία-νέα-δήλωση-για-την-αναφορά-λαβρό-98115

Η Ρωσία δεν έχει αλλάξει τη θέση της στο θέμα του Κυπριακού, τόνισε σε γραπτή της απάντηση στη Euractiv η ρωσική πρεσβεία στην ΕΕ, μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από Mary Altaffer/AP), ο οποίος δεν χρησιμοποίησε τη λέξη «λεγόμενη» μπροστά από την «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», προκαλώντας αντιδράσεις στην Αθήνα.

Η δήλωση Λαβρόφ

Μιλώντας στα τέλη Φεβρουαρίου, όταν η Μόσχα αναγνώρισε τις αποσχισθείσες περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, ο Λαβρόφ είχε αναφέρει:

«Η μόνη σύγκρουση όπου το ένα από τα μέρη αρνείται να μιλήσει με το άλλο, και αυτό υποστηρίζεται πλήρως από τη Δύση, είναι η σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία. Πάρτε την Κύπρο: Η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, υπάρχει διαπραγματευτική διαδικασία, μεσολαβούν τα Ηνωμένα Εθνη».

Σε συνέντευξή του στο EURACTIV στις 25 Φεβρουαρίου, ο ρώσος πρεσβευτής στην ΕΕ Βλαντίμιρ Τσιζόφ κλήθηκε να απαντήσει για ποιο λόγο ο Λαβρόφ δεν χρησιμοποίησε τη λέξη «λεγόμενη».

Η Euractiv δεν δημοσίευσε το συγκεκριμένο απόσπασμα της συνέντευξης καθώς κατέθεσε πρόσθετα διευκρινιστικά ερωτήματα προς αποφυγή παρερμηνείας.

Η πρώτη απάντηση

Ο Τσιζόφ είχε απαντήσει το εξής:

«Μπορώ να εξηγήσω γιατί [ο Λαβρόφ] το είπε αυτό. Το χρησιμοποίησε ως βάση για τη θέση ότι υπάρχουν προηγούμενα διαλόγου μεταξύ δύο πλευρών, όπου το ένα δεν αναγνωρίζει επίσημα το άλλο.

»Οι διακοινοτικές συνομιλίες της Κύπρου είναι σαφής ένδειξη. Γνωρίζω ότι, από την προσωπική μου εμπειρία, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ διευκολύνει αυτόν τον διάλογο, φέρνοντας κοντά τις δύο πλευρές σε ισότιμη βάση. Αυτό είναι εφεύρεση».

«Ενώ η μία πλευρά είναι μια διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και η άλλη είναι η μη αναγνωρισμένη ΤΔΒΚ, που στην πραγματικότητα αναγνωρίζεται μόνο από μία χώρα, την Τουρκία».

«Αυτό δεν εμποδίζει τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας να συμμετέχει σε αυτές τις συζητήσεις στο alter ego του, ως ηγέτης της ελληνοκυπριακής κοινότητας. Και ο λεγόμενος πρόεδρος της λεγόμενης ΤΔΒΚ, ως αρχηγός των Τουρκοκυπρίων. Δεν έχουν σημειώσει μεγάλη πρόοδο, πρέπει να ομολογήσω», είπε.

Η συμπληρωματική δήλωση

Η Euractiv ρώτησε τη ρωσική πρεσβεία εάν το γεγονός ότι ο κύπριος πρόεδρος συμμετέχει σε συνομιλίες με τον τουρκοκύπριο ηγέτη σημαίνει ότι η επίσημη κυβέρνηση αναγνωρίζει το όνομα ΤΔΒΚ και η απάντηση ήταν η ακόλουθη:

«Οχι, δεν σημαίνει αυτό. Το θέμα εξηγείται διεξοδικά στο απόσπασμα από τη συνέντευξη που μοιράστηκε μαζί σας ο πρεσβευτής Βλαντίμιρ Τσιζόφ».

Στο ερώτημα για ποιο λόγο ο Λαβρόφ δεν χρησιμοποίησε τη λέξη «λεγόμενη» πριν την «Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου», η ρωσική πρεσβεία απάντησε:

«Δεν πρέπει να αναζητήσετε τη μαύρη γάτα σε ένα σκοτεινό δωμάτιο, ειδικά αν δεν είναι εκεί. Ανατρέξτε στην επανειλημμένα δηλωθείσα επίσημη θέση της Ρωσίας για το θέμα», τόνισε η πρεσβεία, υπογραμμίζοντας ότι η Μόσχα δεν έχει αλλάξει στάση στο θέμα του Κυπριακού.

euractiv.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου