ΔΙΕΘΝΗ

Η Νιγηρία διέκοψε την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στον Νίγηρα

η-νιγηρία-διέκοψε-την-παροχή-ηλεκτρικ-978072

Αντιπροσωπεία της οργάνωσης χωρών Δυτικής Αφρικής βρίσκεται στο Νίγηρα και συζητά με τους επικεφαλής της χούντας

Η Νιγηρία διέκοψε την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στον Νίγηρα, στο πλαίσιο της επιβολής κυρώσεων στη χούντα που ανέτρεψε τον εκλεγμένο ηγέτη της χώρας την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε την Τετάρτη πηγή της εταιρείας ηλεκτροδότησης του Νίγηρα, Nigelec.

«Από χθες, η Νιγηρία έχει αποσυνδέσει τη γραμμή υψηλής τάσης που μεταφέρει ηλεκτρική ενέργεια στον Νίγηρα» δήλωσε η πηγή της εταιρείας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Νίγηρας εξαρτάται από τη Νιγηρία για το 70% της ηλεκτρικής του ενέργειας, αγοράζοντάς την από τη νιγηριανή εταιρεία Mainstream, σύμφωνα με τον μονοπωλιακό προμηθευτή Nigelec.

Αποστολή της ECOWAS στον Νίγηρα για να διαπραγματευθεί με τους επικεφαλής του πραξικοπήματος

Στο μεταξύ, η περιφερειακή οργάνωση χωρών της Δυτικής Αφρικής, ECOWAS έστειλε σήμερα αντιπροσωπεία στον Νίγηρα προκειμένου να διαπραγματευθεί με τους αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων που κατέλαβαν την εξουσία με πραξικόπημα την περασμένη εβδομάδα, ενώ επικεφαλής των επιτελείων χωρών της περιοχής συναντώνται στη γειτονική Νιγηρία.

Η Οικονομική Κοινότητα Κρατών Δυτικής Αφρικής (ECOWAS) επέβαλε κυρώσεις στον Νίγηρα και δήλωσε ότι μπορεί να δώσει άδεια για χρήση βίας αν οι ηγέτες του πραξικοπήματος δεν επαναφέρουν τον εκλεγμένο πρόεδρο Μοαμέντ Μπαζούμ μέσα σε μία εβδομάδα αρχής γενομένης την περασμένη Κυριακή.

“Η στρατιωτική επιλογή είναι η τελευταία επιλογή στο τραπέζι, η τελευταία λύση ανάγκης, όμως πρέπει να προετοιμαστούμε για το ενδεχόμενο”, δήλωσε ο Άμπντελ-Φατάου Μούσα, Επίτροπος της ECOWAS για τις Πολιτικές Υποθέσεις, την Ειρήνη και τη Σταθερότητα.

“Υπάρχει ανάγκη να καταδείξουμε πως δεν μπορούμε να γαβγίζουμε μόνο αλλά μπορούμε [και] να δαγκώνουμε”, δήλωσε στους δημοσιογράφους στην Αμπούτζα.

Της αντιπροσωπείας στον Νίγηρα ηγείται ο πρώην στρατιωτικός ηγέτης της Νιγηρίας Αμπντουλσαλάμι Αμπουμπάκαρ, ο οποίος έφθασε σήμερα για να ξεκινήσει συνομιλίες με τη χούντα, είπε ο Μούσα.

Της χούντας στον Νίγηρα ηγείται ο πρώην επικεφαλής της προεδρικής φρουράς του Μπαζούμ, ο στρατηγός Αμπντουραχμάν Τσιανί, ο οποίος έκλεισε τον Μπαζούμ στο προεδρικό μέγαρο την περασμένη Τετάρτη και αυτοανακηρύχθηκε αργότερα αρχηγός του κράτους.

“Το Ηνωμένο Βασίλειο καλωσορίζει πολύ τις ενέργειες της ECOWAS και είναι πραγματικά αποφασιστικές ενέργειες με ισχυρή δέσμευση στη δημοκρατία”, δήλωσε σήμερα στην Αμπούτζα ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι.

Οι επικεφαλής του πραξικοπήματος ανακοίνωσαν στη διάρκεια της νύχτας ότι ξανάνοιξαν τα χερσαία και αεροπορικά σύνορα του Νίγηρα με την Αλγερία, την Μπουρκίνα Φάσο, το Μαλί, τη Λιβύη και το Τσαντ αφού τα έκλεισαν την περασμένη εβδομάδα.

Τα χερσαία σύνορα που ξανάνοιξαν βρίσκονται κυρίως σε απομακρυσμένης περιοχές της ερήμου. Τα βασικά σημεία εισόδου στον Νίγηρα για εμπόριο παραμένουν κλειστά λόγω των κυρώσεων που έχει επιβάλει η ECOWAS.

Πηγή: protothema.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου