ΔΙΕΘΝΗ

Mακελειό στο Μίσιγκαν των ΗΠΑ

mακελειό-στο-μίσιγκαν-των-ηπα-97692
«Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι συμπεριφέρεται ακριβώς όπως ένας μανιακός δολοφόνος»: Mε τη φράση αυτή, αξιωματούχος των δυνάμεων ασφαλείας, περιέγραψε τον άνδρα που συνελήφθη νωρίς το πρωί της Κυριακής στην κομητεία Καλαμαζού στο Μίσιγκαν των ΗΠΑ και είναι ο βασικός ύποπτος του μακελειού που προηγήθηκε στην εν λόγω περιοχή.
Όλα ξεκίνησαν τα ξημερώματα, όταν ένοπλος εισέβαλε σε ένα οικιστικό συγκρότημα, ένα εστιατόριο και μία έκθεση αυτοκινήτων, πυροβολώντας κατά ριπάς και σκοτώνοντας πέντε τουλάχιστον ανθρώπους.

Από τα πυρά του δράστη τραυματίσθηκαν άλλοι τρεις άνθρωποι, σύμφωνα με την αστυνομία.

Σύμφωνα με το τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο News 8, ένα παιδί οκτώ ετών έπεσε νεκρό στο εστιατόριο κι ένας άνδρας με τον γιο του στην έκθεση αυτοκινήτων.

Προς το παρόν τα κίνητρα του δράστη παραμένουν άγνωστα.

Ο βοηθός σερίφη στην κομητεία Καλαμαζού Πολ Μάτιας, είχε δηλώσει αρχικά πως οι νεκροί ήταν έξι. Όμως αργότερα, σε συνέντευξη Τύπου, ο υπαστυνόμος Ντειβ Χάινς, της αστυνομίας του Μίσιγκαν, ανακοίνωσε πως οι νεκροί είναι πέντε και τρεις οι τραυματίες.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η αστυνομία συνέλαβε έναν ύποπτο περί τις 00.40, τοπική ώρα (07.40, ώρα Ελλάδος). «Πιστεύουμε πως κρατάμε τον ύποπτο ως δράστη», τόνισε.

Ο Χάινς διευκρίνισε πως τα πυρά ερρίφθησαν σε τρία σημεία: ένα οικιστικό συγκρότημα, ένα εστιατόριο της αλυσίδας Cracker Barrel και μία έκθεση αυτοκινήτων. Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν στο εστιατόριο και δύο στην έκθεση.

«Οι μαρτυρίες για τον ύποπτο έκαναν λόγο για έναν λευκό άνδρα, περίπου 60 ετών, που κυκλοφορεί με αυτοκίνητο χρώματος μπλε. Από τις μαρτυρίες προκύπτει πως πυροβολεί κατά ανθρώπινων στόχων στην τύχη», πρόσθεσε ο Μάτιας, τονίζοντας πως όπως όλα δείχνουν ότι οι πυροβολισμοί προέρχονται από τον ίδιο άνθρωπο.

«Εν ολίγοις, μοιάζει πως είναι κάποιος ο οποίος κυκλοφορεί με το αυτοκίνητό του, βρίσκει ανθρώπους, τους πυροβολεί και τους σκοτώνει», πρόσθεσε.

Το τραγικό αυτό συμβάν προστίθεται σε μία μακρά λίστα παρόμοιων περιστατικών με πυροβολισμούς και έντονη βία, σε μία χώρα όπου η «ελεύθερη» οπλοχρησία έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό.

Δεκάδες καμπάνιες πραγματοποιούνται ετησίως κατά της χρήσης όπλων στις ΗΠΑ, όπου το εν λόγω κατοχυρωμένο –συνταγματικά- δικαίωμα της οπλοχρησίας έχει οδηγήσει στη δημιουργία μιας πανίσχυρης βιομηχανίας όπλων. Αξίζει να αναφερθεί ότι μόνο το 2013 η βιομηχανία αυτή, παρείχε 250.000 θέσεις εργασίας.

Οι Η.Π.Α έχουν τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας ανά πολίτη από πυροβόλο όπλο, από κάθε άλλη αναπτυγμένη χώρα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου