ΔΙΕΘΝΗ

Ερντογάν: Θετικός ο Μπάιντεν για την πώληση F-16 στην Τουρκία

ερντογάν-θετικός-ο-μπάιντεν-για-την-πώ-970256

Ο Τούρκος πρόεδρος, μετά την επιστροφή του από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ έκανε λόγο για θετικά μηνύματα από την ΕΕ για την τελωνειακή ένωση

Ο Τζο Μπάιντεν και η διακυβέρνησή του στηρίζουν το αίτημα της Τουρκίας για την πώληση F-16 υποστήριξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιστρέφοντας στην Τουρκία από το Βίλνιους.

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, ο Τζο Μπάιντεν και ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν του είπαν ότι «ασχολούμαστε με το θέμα, το παρακολουθούμε», ενώ η διαδικασία θα συνεχιστεί από τον υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και τον αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών Ιμπραχίμ Καλίν. «Ελπίζουμε ότι θα διασφαλίσουν ότι η διαδικασία θα είναι υπέρ της χώρας μας», είπε.

Παράλληλα, ο Ερντογάν έκανε λόγο για θετικά μηνύματα που έλαβε από την ΕΕ για την τελωνειακή ένωση. Ο σύμβουλός του Τσαγκατάι θα συζητήσει τόσο για το θέμα της τελωνειακής ένωσης όσο και για την απελευθέρωση της βίζα. «Πιστεύω ότι θα είναι υπέρ της Τουρκίας. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μας είπε θετικά πράγματα γι’ αυτό. Νομίζω ότι ο σύμβουλός μου θα επιστρέψει από εκεί με θετικές εξελίξεις.

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στην έκθεση που ζήτησε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ από τον Ύπατο Εκπρόσωπο και την Κομισιόν για τις σχέσεις Τουρκίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία περιμένει ότι θα προετοιμαστί «με θετικό και στραμμένο προς το μέλλον τρόπο».

«Με την ΕΕ ως Τουρκία, στεκόμαστε πάντα πίσω από τις υποσχέσεις μας, και το κάνουμε. Θέλουμε να δούμε τα απτά αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων να διεξάγονται με την αρχή ‘kazan- kazan’ (win-win) το συντομότερο δυνατό», είπε, θέτοντας ως βήματα τον τερματισμό τρομοκρατικών οργανώσεων σε χώρες και την έκδοση τρομοκρατών.

«Ως αποτέλεσμα των θετικών έργων που θα δούμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα αρχίσουμε να εργαζόμαστε για να υλοποιήσουμε τις υποσχέσεις που έχουμε δώσει», συμπλήρωσε.

Πηγή: protothema.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου