ΔΙΕΘΝΗ

Λευκός Οίκος: Σεξ, αλκοόλ και σκάνδαλα στη Μυστική Υπηρεσία

λευκός-οίκος-σεξ-αλκοόλ-και-σκάνδαλα-σ-96845

Σεξ, αλκοόλ και σκάνδαλα – τρεις λέξεις που δεν θα περίμενε κανείς να περιγράφουν την κατάσταση που επικρατεί στην αμερικανική Μυστική Υπηρεσία, που μεταξύ άλλων είναι υπεύθυνη για τη φύλαξη του Λευκού Οίκου και του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. Στο τελευταίο περιστατικό που ταρακούνησε τους υπευθύνους ασφαλείας του προέδρου, ένας άνδρας πήδηξε πάνω από τον φράκτη του Λευκού Οίκου, περνώντας τη Νορθ Πόρτικο και φθάνοντας ως τις μπροστινές θύρες της προεδρικής κατοικίας.

Μάλιστα, παρά τις αρχικές διαψεύσεις, ανακοινώθηκε ότι ο εισβολέας ήταν οπλισμένος, αφού επάνω του βρέθηκε ένα μαχαίρι εννέα εκατοστών. Κανονικά αυτό το περιστατικό, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «The Independent», αν συνέβαινε σε καθημερινό άνθρωπο που είχε αναθέσει τη φύλαξη της κατοικίας του σε κάποια εταιρεία παροχής ασφαλείας, θα τον ωθούσε να αλλάξει άμεσα εταιρεία. «Ο πρόεδρος Ομπάμα, ο οποίος, παρεμπιπτόντως, είχε αναχωρήσει από τον Λευκό Οίκο με την οικογένειά του λίγα λεπτά πριν από το περιστατικό για να περάσει το Σαββατοκύριακο στο Καμπ Ντέιβιντ στο Μέριλαντ, δεν είναι φυσικά ένας συνηθισμένος ιδιοκτήτης κατοικίας και το να μην τον προστατεύει η Μυστική Υπηρεσία δεν συνιστά επιλογή» αναφέρει το δημοσίευμα, συνεχίζοντας με μια καταγραφή των πιο πρόσφατων αποτυχιών, σκανδάλων και γκαφών που συγκλόνισαν την άλλοτε πανίσχυρη αμερικανική Μυστική Υπηρεσία το τελευταίο διάστημα.

Ενα από αυτά είναι το «σκάνδαλο πορνείας της Καρταχένα», όταν 13 πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας, που είχαν αποσταλεί στην παραλιακή πόλη της Κολομβίας στις αρχές του 2012 λίγο πριν από την άφιξη εκεί του Ομπάμα, «παρασύρθηκαν» σε ένα κεντρικό κλαμπ της πόλης και αργότερα βρέθηκαν να αναζητούν τη συντροφιά ιερόδουλων στα δωμάτια του ξενοδοχείου τους. Μόνο τρεις από αυτούς επέστρεψαν στην εργασία τους μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου. Επιπλέον, τρεις πράκτορες τέθηκαν σε διαθεσιμότητα όταν τον περασμένο Μάρτιο επιδόθηκαν σε μια νύχτα αλόγιστης κατανάλωσης αλκοόλ στην Ολλανδία.

Ενας από τους τρεις βρέθηκε λιπόθυμος στον διάδρομο ενός ξενοδοχείου. Και τον περασμένο Μάιο αποκαλύφθηκε ότι πράκτορες που υποτίθεται φυλούσαν τον Λευκό Οίκο, βρέθηκαν να προστατεύουν έναν φίλο τού τότε διευθυντή της Μυστικής Υπηρεσίας που αντιμετώπιζε προβλήματα με τον γείτονά του στο Μέριλαντ. Ο εισβολέας του Λευκού Οίκου την περασμένη Παρασκευή είναι ο Ομάρ Γκονζάλες, ένας 42χρονος πρώην στρατιώτης από το Τέξας που έχει υπηρετήσει στο Ιράκ. Σύμφωνα με τον δικηγόρο του, σκοπός του Γκονζάλες ήταν να μιλήσει με τον πρόεδρο προκειμένου να τον προειδοποιήσει για την «ατμόσφαιρα παρακμής στη χώρα».

Το πρωτόκολλο ασφαλείας

Η διευθύντρια της Μυστικής Υπηρεσίας Τζούλια Πίρσον δεσμεύθηκε να προχωρήσει σε αναθεώρηση του πρωτοκόλλου ασφαλείας του Λευκού Οίκου, που μέχρι πρότινος θεωρούνταν οι πιο αποτελεσματικά φυλαγμένες εγκαταστάσεις στον κόσμο. Οπως αρχικά ανακοινώθηκε, κανείς δεν άνοιξε πυρ κατά του Γκονζάλες, καθώς πίστευαν ότι δεν ήταν οπλισμένος. «Ο πρόεδρος έχει πλήρη εμπιστοσύνη στη Μυστική Υπηρεσία και είναι ευγνώμων στους άνδρες και στις γυναίκες που καθημερινά προστατεύουν τον ίδιο, την οικογένειά του και τον Λευκό Οίκο» ανάφερε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Φρανκ Μπενενάτι σε ανακοίνωσή του.

Βέβαια, καθόλου δεν βοήθησε το γεγονός ότι το Σάββατο οι άνδρες ασφαλείας συνέλαβαν έναν άνδρα ο οποίος αρχικά απαιτούσε να εισέλθει στον Λευκό Οίκο από την είσοδο των πεζών και όταν δεν τον άφησαν, πήρε το αυτοκίνητό του και προσπάθησε να περάσει την είσοδο των οχημάτων, αρνούμενος μάλιστα να φύγει. Ο Ρεπουμπλικανός Πίτερ Κινγκ αποκάλεσε το περιστατικό της Παρασκευής «ασυγχώρητο» και είπε ότι η Μυστική Υπηρεσία θα μπορούσε να κληθεί για απολογία στο Κογκρέσο για αυτό. «Απαιτείται ενδελεχής έρευνα – έρευνα για το τι συνέβη, γιατί συνέβη και πώς θα βεβαιωθούμε ότι δεν θα συμβεί ξανά» είπε.

Helios Plus

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου