ΔΙΕΘΝΗ

Ο Μπάιντεν πιστεύει στην αίσια έκβαση σχετικά με το όριο του χρέους

ο-μπάιντεν-πιστεύει-στην-αίσια-έκβαση-950026

Παρά τις ουσιαστικές διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στις δύο πλευρές, «είμαστε αισιόδοξοι» ότι θα βρεθεί λύση στο θέμα του ορίου δανεισμού, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από το Reuters/Leah Millis) παραμένει «πεπεισμένος» για αίσια έκβαση των διαπραγματεύσεων στην Ουάσιγκτον σχετικά με την αύξηση του ορίου δανεισμού των ΗΠΑ, για την οποία απαιτείται συναίνεση στο Κογκρέσο, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ.

«Ειμαστε αισιόδοξοι»

Εξακολουθούν να υπάρχουν «ουσιαστικές διαφορές» μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων, αλλά «είμαστε αισιόδοξοι», είπε η Ζαν-Πιερ σε δημοσιογράφους στη Χιροσίμα, όπου βρίσκεται ο πρόεδρος των ΗΠΑ για τη σύνοδο κορυφής της G7.

Εάν μέχρι την 1η Ιουνίου δεν επιτευχθεί συμφωνία στο Κογκρέσο για την αύξηση του ορίου του αμερικανικού χρέους, η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με το άνευ προηγουμένου σενάριο της κήρυξης στάσης πληρωμών.

Ο ρεπουμπλικάνος βουλευτής Πάτρικ Μακχένρι εξέφρασε αμφιβολίες σχετικά με την πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας μέσα στο Σαββατοκύριακο, ύστερα από ακόμη μία άκαρπη συνάντηση το βράδυ χθες Παρασκευή (σ.σ. μεταμεσονύχτιες ώρες Σαββάτου στην Ελλάδα).

Ο επίσης ρεπουμπλικάνος βουλευτής Γκάρετ Γκρέιβς ανέφερε ότι η συνάντηση ολοκληρώθηκε χωρίς να σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με τον Λευκό Οίκο και ότι δεν προσδιορίστηκε πότε θα συνεχιστούν.

Παγκόσμια ύφεση

Στάση πληρωμών θα προκαλέσει παγκόσμια οικονομική ύφεση και θα κινδυνεύσει να υπονομεύσει την ηγετική θέση των ΗΠΑ στην παγκόσμια οικονομία, δήλωσε πρόσφατα η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν.

«Μια στάση πληρωμών θα απειλήσει τα κέρδη για τα οποία εργαστήκαμε τόσο σκληρά τα τελευταία λίγα χρόνια στην ανάκαμψή μας μετά την πανδημία. Και θα προκαλέσει παγκόσμια ύφεση η οποία θα μας πάει ακόμη πιο πίσω», τόνισε.

«Επίσης κινδυνεύει να υπονομεύσει την ηγετική θέση των ΗΠΑ στην παγκόσμια οικονομία και να εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ικανότητά μας να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας εθνικής ασφάλειας», πρόσθεσε η αμερικανίδα υπουργός.

Πηγή: in.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου