ΔΙΕΘΝΗ

Συναντήθηκε ο Ερντογάν με τον Ογάν μετά το αδιέξοδο στις συνομιλίες με τον Κιλιτσντάρογλου

συναντήθηκε-ο-ερντογάν-με-τον-ογάν-μετ-949683

Αν βγει «λευκός καπνός» στη συνάντηση Ερντογάν με τον εθνικιστή υποψήφιο, τότε εξασφαλίζεται η επικράτηση του αρχηγού του ΑΚΡ στον β΄γύρο των εκλογών

Με τον εθνικιστή υποψήφιο, Σινάν Ογάν, συναντάται ο Ταγίπ Ερντογάν ενόψει του δεύτερου γύρου των εκλογών στην Τουρκία. Οι δυο άνδρες έχουν κατ’ιδίαν συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη.

Η συνάντηση γίνεται λίγο μετά το αδιέξοδο στο τετ α τετ του συνεργάτη του Ογάν με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Το ενδεχόμενο συμφωνίας Ερντογάν – Ογάν θα σβήσει την ελπίδα για τον Κιλιτσντάρογλου όσον αφορά στην επικράτησή του στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Υπενθυμίζεται ότι δεν κατέληξε σε συμφωνία ο Κιλιτσντάρογλου με τον πρόεδρο του κόμματος Νίκη στη συμμαχία του οποίου συμμετέχει ο προεδρικός υποψήφιος Σινάν Ογάν ο οποίος συγκέντρωσε πάνω από 5% του συνόλου των ψήφων στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Σημειώνεται ότι η συνάντηση των δυο ανδρών έγινε στα γραφεία του κόμματος Νίκη και αφορούσε πιθανή συμφωνία στήριξης από τον προεδρικό υποψήφιο Σινάν Ογάν στον Κιλιτσντάρογλου για τον δεύτερο γύρο.

Ακολουθούν οι δηλώσεις των δυο πλευρών:

«Είχαμε μια φιλική και παραγωγική συνάντηση. Συζητήσαμε τα προβλήματα της Τουρκίας και τα ζητήματα του κόσμου. Κάναμε αξιολογήσεις. Παράλληλα, μετέφερα στον κ. Πρόεδρο τις απόψεις των ηγετών της Εθνικής Συμμαχίας, το έργο που έχουμε επιτελέσει, τις σκέψεις μας για το κοινό κείμενο συναίνεσης και τις σκέψεις μας για τη συνταγματική τροποποίηση. Ο κ. Πρόεδρος έθεσε επίσης ορισμένες ερωτήσεις και τον ενημέρωσα όσο το δυνατόν λεπτομερέστερα. Η Τουρκία χρειάζεται δημοκρατία. Χρειάζεται αλληλεγγύη. Πρέπει να ξεπεράσει τα υπάρχοντα προβλήματά της. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Πρόεδρος θα συναντηθεί με το επιτελείο του. Έχουμε μεταφέρει τις σκέψεις μας στον κ. Πρόεδρο με κάθε λεπτομέρεια. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε» δήλωσε ο Κιλιτσντάρογλου.

Από την πλευρά του ο Ουμίτ Οζντάγ ανέφερε: «Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ πολύ. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον κ. Πρόεδρο του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος και την αντιπροσωπεία για την επίσκεψή τους. Είχαμε κάποιες ερωτήσεις, τις θέσαμε, λάβαμε λεπτομερείς απαντήσεις και θα κάνουμε αξιολογήσεις με τα εξουσιοδοτημένα συμβούλιά μας στο πλαίσιο των λύσεων που λάβαμε. Επιπλέον, φυσικά, κάναμε αξιολογήσεις με τους προέδρους των άλλων πολιτικών κομμάτων που απαρτίζουν τη Συμμαχία Ata και με τον κ. Σινάν Ογάν πριν από αυτή τη συνάντηση. Στη συνέχεια, θα προβούμε ξανά σε αξιολογήσεις και θα μοιραστούμε τις απόψεις μας με το τουρκικό κοινό σε σύντομο χρονικό διάστημα. Για άλλη μια φορά, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Πρόεδρο για την επίσκεψή του».

Πηγή: protothema.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου