ΔΙΕΘΝΗ

Μεταξύ 6 και 9 Ιουνίου 2024 οι επόμενες Ευρωεκλογές

μεταξύ-6-και-9-ιουνίου-2024-οι-επόμενες-ευρωε-948446

Οι ημερομηνίες αυτές θα πρέπει να επισημοποιηθούν την επόμενη εβδομάδα από τους αρμόδιους υπουργούς

Μεταξύ 6 και 9 Ιουνίου του 2024 θα διεξαχθούν οι εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινονοβουλίου, όπως αποφάσισαν σήμερα οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των 27 κρατών – μελών στις Βρυξέλλες. Οι ημερομηνίες αυτές θα πρέπει να επισημοποιηθούν την επόμενη εβδομάδα από τους αρμόδιους υπουργούς.

Οι ευρωπαικές εκλογές αποτελούν αφορμή όχι μόνο για την ανανέωση των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά και ορισμένων εκ των κορυφαίων θεσμικών οργάνων της ΕΕ, όπως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα εάν θα επιδιώξει δεύτερη θητεία στην προεδρία της Κομισιόν, ενώ όσον αφορά στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, είναι βέβαιο ότι θα αποχωρήσει, καθώς δεν προβλέπεται η δυνατότητα τρίτης παράτασης της θητείας του.

Τα 705 μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκλέγονται άμεσα, κάθε 5 χρόνια από περισσότερους 400 εκατ. ψηφοφόρους και εκπροσωπούν περίπου 447 εκατ. πολίτες. Πρόκειται για τη 2η μεγαλύτερη δημοκρατική διαδικασία στον πλανήτη, πίσω μόνο από αυτήν του κοινοβουλίου της Ινδίας. Οι τελευταίες ευρωπαϊκές εκλογές διεξήχθησαν το 2019 κι οι επόμενες θα διεξαχθούν το 2024.

Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες από την ηλικία των 18 ετών, με εξαίρεση την Αυστρία και τη Μάλτα, που δίνουν δικαίωμα ψήφου από τα 16 έτη και την Ελλάδα που δίνει δικαίωμα ψήφου από την ηλικία των 17.

Πηγή: protothema.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου