ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσία θα αυξήσει κατά 80 πλοία τον στόλο της στη Μαύρη Θάλασσα

η-ρωσία-θα-αυξήσει-κατά-80-πλοία-τον-στόλ-94828

Η Ρωσία σκοπεύει να αυξήσει μέχρι το 2020 το μέγεθος του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας κατά τουλάχιστον 80 νέα πολεμικά πλοία, ενώ πρόκειται να ολοκληρώσει μέχρι το 2016 την κατασκευή μιας δεύτερης ναυτικής βάσης κοντά στην πόλη Νοβοροσίσκ, όπως την Τρίτη ο διοικητής του στόλου, αντιναύαρχος Αλεξάντερ Βίτκο.

Αναφερόμενος στον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν ο οποίος επισκέφθηκε το Νοβοροσίσκ, ο αντιναύαρχος Βίτκο είπε ότι είναι απαραίτητη η δημιουργία μιας δεύτερης βάσης στη Μαύρη Θάλασσα, εκτός από την κύρια βάση που βρίσκεται στη χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε η Ρωσία νωρίτερα φέτος, λόγω των κινήσεων του NATO.

«Ογδόντα πλοία (…) αναμένεται να καταπλεύσουν (στο Νοβοροσίσκ) πριν από το 2020. Μέχρι το 2020 ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας θα διαθέτει 206 πλοία», ανέφερε ο Βίτκο στον Πούτιν, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ. «Πλοία του ΝΑΤΟ είναι μονίμως παρόντα στη Μαύρη Θάλασσα και [το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο] σκοπεύει να δημιουργήσει μια ναυτική βάση εκεί», πρόσθεσε.

Αξιωματούχος του ΝΑΤΟ εξήγησε ότι δεν υπάρχουν σχέδια για τη δημιουργία κάποιας νέας βάσης στην περιοχή, ωστόσο πρόσθεσε ότι η Βουλγαρία –κράτος μέλος του Βορειοατλαντικού Συμφώνου– διαθέτει μια βάση στη Μαύρη Θάλασσα η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από πλοία του ΝΑΤΟ. Το Σύμφωνο έχει δύο ακόμα μέλη, τη Ρουμανία και την Τουρκία, που διαθέτουν βάσεις στη Μαύρη Θάλασσα.

tanea.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου