ΔΙΕΘΝΗ

Πρώτη επίσημη επίσκεψη Χριστοδουλίδη στο Ισραήλ – Τι θα συζητηθεί

πρώτη-επίσημη-επίσκεψη-χριστοδουλίδ-945656

Αύριο το ταξίδι με προορισμό το κράτος της Μέσης Ανατολής – Ο πρόεδρος της Κύπρου θα έχει διευρυμένες συνομιλίες με τους Νετανιάχου και Χέρτζογκ

Την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ, με την ιδιότητα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα πραγματοποιήσει αύριο ο κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, οπότε και αναμένεται να επισκεφθεί το Κέντρο Ειρήνης και Καινοτομίας Peres στο Τελ Αβίβ και ακολούθως να μεταβεί στην Ιερουσαλήμ.

Στη συνέχεια, θα έχει συνάντηση με τον Ισραηλινό πρόεδρο Ιτσχάκ Χέρτζογκ και ακολούθως θα πραγματοποιηθούν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών. Θα ακολουθήσει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και στη συνέχεια οι δύο ηγέτες θα παρακαθίσουν σε διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών τους.

Τη συναντηση θα απασχολήσουν κυρίως τα θέματα ενέργειας αλλά και η στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών η οποία έχει αναπτυχθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Χριστοδουλίδης και Νετανιάχου θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.

Ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα παρακαθίσει και σε γεύμα που θα παραθέσει προς τιμήν του ο πρόεδρος της Κνεσέτ, Αμίρ Οχάνα, και έπειτα θα επισκεφθεί το Μουσείο του Ολοκαυτώματος «Yad Vashem». Κατά την επίσκεψη του στο Yad Vashem, ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα προσφέρει στο Μουσείο αρχειακό υλικό που αφορά τους Εβραίους που φιλοξενήθηκαν στην Κύπρο και μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ, αμέσως μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Παράλληλα, ο κ. Χριστοδουλίδης έχει προγραμματίσει επίσκεψη και στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, από όπου -συνοδευόμενος από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο- θα μεταβεί για προσκύνημα στον Πανάγιο Τάφο.

Τον πρόεδρο της Δημοκρατίας θα συνοδεύουν στο Ισραήλ οι Υπουργοί Εξωτερικών και Ενέργειας, και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Πηγή: protothema.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου