ΔΙΕΘΝΗ

Τεστ ναρκωτικών και απαγόρευση των κινητών στα σχολεία εξετάζει η Σερβία μετά τις ένοπλες επιθέσεις

τεστ-ναρκωτικών-και-απαγόρευση-των-κι-943951

Αυστηροποιεί το νομικό πλαίσιο μετά το μακελειό σε σχολείο και την ένοπλη επίθεση σε δύο χωριά η Σερβία.

Τόσο το μακελειό σε ένα δημοτικό σχολείο της Σερβίας, όπου ένα παιδί μόλις 13 χρονών άνοιξε πυρ και σκότωσε εννιά ανθρώπους –οκτώ μαθητές και τον φύλακα- όσο και η ένοπλη επίθεση ενός 21χρονου σε δύο χωριά με τραγικό απολογισμό οκτώ νεκρούς έχουν σοκάρει τη Σερβία.

Η χωρά ακόμα θρηνεί τα θύματα από τις δύο ένοπλες επιθέσεις ενώ από την πρώτη στιγμή ο πρόεδρος Βούτσιτς ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση τέτοιων επιθέσεων.

Τα μέτρα αυτά περιελάμβαναν την πρόσληψη 1.200 επιπλέον αστυνομικών και την αξιοποίηση 1.000 στα σχολεία, αυστηρές τιμωρίες για παράνομη κατοχή και οπλοφορία και αλλαγές στον νόμο για τα όπλα μέχρι να υπάρξει καθολικός αφοπλισμός.

Σύμφωνα με το euractiv, η κυβέρνηση προτείνει επίσης την αυστηροποίηση των κυρώσεων για τα ΜΜΕ που μεταδίδουν σκηνές βίας, την καθιέρωση τεστ ναρκωτικών για τους μαθητές της έβδομης και όγδοης τάξης και την απαγόρευση των κινητών τηλεφώνων στα σχολεία.

Αποφασίστηκε επίσης να ελεγχθούν όλες οι εκδοθείσες άδειες κατοχής όπλων, να ελεγχθούν όλα τα σκοπευτήρια στη Σερβία και να καταρτιστούν κανονισμοί για τα σκοπευτήρια, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης των ανηλίκων.

Παράλληλα, προτείνεται να αυξηθούν οι έλεγχοι όσων ήδη κατέχουν όπλα, συμπεριλαμβανομένης της επαλήθευσης του κατά πόσον πληρούνται οι νομικές απαιτήσεις για τη φύλαξη των όπλων, αλλά και του κατά πόσον αυτά φυλάσσονται μακριά από τους ανηλίκους. Οι έλεγχοι θα πρέπει επίσης να διασφαλίζουν ότι η πρόσβαση σε παιδιά και άλλα μη εξουσιοδοτημένα άτομα αποτρέπεται επαρκώς.

Η κυβέρνηση ανέθεσε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, στο Υπουργείο Παιδείας και στο Υπουργείο Υγείας να μετατρέψουν τις προτάσεις αυτές σε σχέδια κανονισμών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου