ΔΙΕΘΝΗ

Πανεθνική απεργία στη Γερμανία με σοβαρά προβλήματα στις μεταφορές

πανεθνική-απεργία-στη-γερμανία-με-σοβ-937847

Σιδηροδρομικοί και εργαζόμενοι σε αεροδρόμια ανταποκρίνονται στο κάλεσμα των συνδικάτων – Οι εργαζόμενοι στους σιδηορδρόμουν ζητούν αύξηση τουλάχιστον επιπλέον 650 ευρώ τον μήνα

«Παραλύει» και σήμερα η Γερμανία από την πανεθνική απεργία που έχουν κηρύξει τα συνδικάτα με τους σιδηροδρομικούς και τους εργαζομένους σε μεγάλα αεροδρόμια της χώρας να ανταποκρίνονται στο κάλεσμά τους διεκδικώντας αύξηση στις μισθολογικές απολαβές. Όπως επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό «Spiegel», η απεργία, που αφορά την εταιρία διαχείρισης των εθνικών σιδηροδρόμων Deutsche Bahn, συμπίπτει με ξεχωριστή κινητοποίηση σε τέσσερα αεροδρόμια.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις στα αεροδρόμια της Γερμανίας θα έχουν ως αποτέλεσμα την ακύρωση σχεδόν 700 πτήσεων σε Ντίσελντορφ, Αμβούργο και Κολωνία και περίπου 100.000 άνθρωποι να πρέπει να επαναπρογραμματίσουν το ταξίδι τους.

Ωστόσο, το συνδικάτο «Verdi» έχει καλέσει και το προσωπικό ασφαλείας του αεροδρομίου της Στουτγάρδης να συμμετάσχει στην απεργιακή κινητοποίηση, με αποτέλεσμα να ακυρώσει όλες τις αναχωρήσεις. Στο μεταξύ, σχεδόν όλα τα τρένα παρέμεναν σήμερα το πρωί ακινητοποιημένα εξαιτίας των νέων κινητοποιήσεων που πραγματοποιούν οι σιδηροδρομικοί με αίτημα μισθολογικές αυξήσεις, σχολιάζει το περιοδικό Focus.

Λόγω της απεργίας η διαχειρίστρια εταιρεία των γερμανικών σιδηροδρόμων Deutsche Bahn «αποφάσισε να διακόψει τις υπηρεσίες», με δεδομένη την έλλειψη προσωπικού, εξήγησε ο Αχίμ Στράους, εκπρόσωπος της εταιρείας, μιλώντας από τον κεντρικό σταθμό του Βερολίνου που ήταν σχεδόν άδειος. Περισσότεροι από 15.000 εργαζόμενοι σε 50 εταιρείες του τομέα ανταποκρίθηκαν στην έκκληση για απεργία, σύμφωνα με το συνδικάτο των σιδηροδρομικών «EVG» που εκπροσωπεί 230.000 εργαζόμενους.

Υπενθυμίζεται ότι, το συνδικάτο «EVG» ζητά αύξηση μισθών 12% ή τουλάχιστον επιπλέον 650 ευρώ τον μήνα. Ωστόσο, η κρατική υπηρεσία σιδηροδρόμων «Deutsche Bahn» έχει προσφέρει επιπλέον 5% και έκτακτες πληρωμές ύψους έως 2.500 ευρώ.

Η εκπρόσωπος του συνδικάτου μεταφορών (EVG), Κόσιμα Ινγκενσάι, έσπευσε να επισημάνει ότι «Δεν πρόκειται για τιμωρία των επιβατών ενώ πλησιάζει το Σαββατοκύριακο, αλλά για αύξηση της πίεσης στους εργοδότες που δεν έχουν κάνει μία αποδεκτή προσφορά» .

Από την πλευρά της, η εταιρία διαχείρισης των εθνικών σιδηροδρόμων Deutsche Bahn ανακοίνωσε πως η απεργία θα έχει μαζικό αντίκτυπο στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας.

«Το EVG έχει χάσει εντελώς την αίσθηση μέτρου και είναι αποφασισμένο να προκαλέσει χάος», δήλωσε ο Μάρτιν Σέιλερ, μέλος του συμβουλίου της Deutsche Bahn, αρμόδιος για το ανθρώπινο δυναμικό ζητώντας να «βρεθούν λύσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Ο υψηλός πληθωρισμός στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης προκάλεσε κύμα απεργιών τους τελευταίους μήνες, καθώς οι εργαζόμενοι ζητούν υψηλότερους μισθούς για να αντισταθμίσουν το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης.

Πηγή: protothema.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου