ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν: «Οι ΗΠΑ απειλούν τη διεθνή ειρήνη όχι εμείς»

πούτιν-οι-ηπα-απειλούν-τη-διεθνή-ειρή-930243

Μετά από 7 χρόνια, η Ρωσία αναθεώρησε το δόγμα της Εξωτερικής της Πολιτικής, με αφορμή τις αλλαγές στις διεθνή σκηνή – Οι αρχές του νέου δόγματος

Διάταγμα που καθορίζει τη νέα αντίληψη της εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας, υπέγραψε σήμερα ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Σήμερα υπέγραψα ένα διάταγμα που εγκρίνει την επικαιροποιημένη Αντίληψη Εξωτερικής Πολιτικής της Ρωσικής Ομοσπονδίας», είπε κατά τη διάρκεια συνάντησης με μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο Πούτιν επισήμανε ότι «λόγω σοβαρών αλλαγών στον παγκόσμιο στίβο, τα βασικά στρατηγικά έγγραφα έπρεπε να προσαρμοστούν». Σύμφωνα με τον ίδιο, το επικαιροποιημένο σχέδιο Εξωτερικής Πολιτικής θα αποτελέσει τη βάση των πρακτικών δράσεων της χώρας μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα και θα αποτελέσει επίσης μια καλή βάση για περαιτέρω εργασία στον τομέα των διεθνών σχέσεων.

Οι κύριες διατάξεις του ενημερωμένου δόγματος Εξωτερικής Πολιτικής, σύμφωνα με το Ria Novosti είναι οι ακόλουθες:

– Η Ρωσία δεν θεωρεί τον εαυτό της εχθρό της Δύσης και δεν απομονώνεται από αυτήν, δεν έχει εχθρικές προθέσεις.

– Η Ρωσία υπολογίζει στη συνειδητοποίηση πως η αντιπαράθεση με τη Δύση είναι μάταιη και εκτιμά την αξία επιστροφής στην ισότιμη αλληλεπίδραση.

– Η Μόσχα θεωρεί την πορεία των ΗΠΑ ως την κύρια πηγή κινδύνων για την ασφάλειά της και τη διεθνή ειρήνη.

– Θα δοθεί προτεραιότητα στην αφαίρεση των υπολειμμάτων της κυριαρχίας των ΗΠΑ στον κόσμο.

– Η Μόσχα προσπαθεί να εξασφαλίσει την ασφάλεια εξίσου για όλες τις χώρες με βάση την αρχή της αμοιβαιότητας.

– Ιδιαίτερη σημασία έχει η συνολική εμβάθυνση των δεσμών και του συντονισμού με την Κίνα και την Ινδία.

– Ο κύριος στόχος με τις γύρω χώρες είναι να μετατραπεί η περιοχή σε ζώνη ειρήνης, καλής γειτονίας και ευημερίας.

Ο Πούτιν σημείωσε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών, μαζί με άλλα τμήματα, εργάστηκε για να ευθυγραμμίσει αυτό το έγγραφο με τις σύγχρονες πραγματικότητες.

Ακόμη, ζήτησε από τους αξιωματούχους που εμπλέκονται στην εφαρμογή μιας κοινής εξωτερικής πολιτικής «να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στην επέκταση των δεσμών με εποικοδομητικά σκεπτόμενους εταίρους και στη δημιουργία συνθηκών για τα μη φιλικά κράτη να εγκαταλείψουν την εχθρική πολιτική τους έναντι της Ρωσίας».

Η τελευταία φορά που η Ρωσία τροποποίησε τον σχεδιασμό της εξωτερικής πολιτικής ήταν το 2016. Στα τέλη Ιανουαρίου 2022, το Υπουργείο Εξωτερικών δημιούργησε ένα προσχέδιο ενός νέου εγγράφου, το οποίο λάμβανε υπόψη τις αλλαγές στη διεθνή σκηνή. Ωστόσο, μετά τη συζήτηση του προσχεδίου σε μια συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε εντολή να οριστικοποιηθεί.

Πηγή: protothema.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου