ΔΙΕΘΝΗ

Ερευνα: Πιο επιθετικός από της Κίνας ο κορονοϊός που έπληξε Ευρώπη και ΗΠΑ

ερευνα-πιο-επιθετικός-από-της-κίνας-ο-κ-92977

Ο κορονοϊός που έπληξε την επαρχία Ουχάν στην Κίνα πριν από 4 μήνες έχει αρχίσει να εξασθενεί, όμως ένα νέο, πιο επιθετικό είδος του ιού έχει διασπαρεί στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Σύμφωνα με μια έρευνα στο Εθνικό Εργαστήριο του Λος Άλαμος στο Νέο Μεξικό, την οποία δημοσιεύουν πολλά αμερικανικά ΜΜΕ, ο νέος κορονοϊός που έχει μεταδοθεί σε Ευρώπη και ΗΠΑ από τα τέλη Μαρτίου έχει μεταλλαχθεί και η μετάδοσή του είναι πλέον ταχύτερη από το αντίστοιχο στέλεχος που χτύπησε την Κίνα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το εν λόγω στέλεχος του ιού είναι πλέον το επικρατέστερο ανά τον κόσμο.

Εάν ο κορονoϊός δεν υποχωρήσει το καλοκαίρι όπως η εποχική γρίπη, θα μπορούσε να μεταλλαχθεί περαιτέρω και ενδεχομένως να περιορίσει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κορoνoϊού που αναπτύσσονται σήμερα από επιστήμονες σε όλο τον κόσμο, προειδοποίησαν οι ερευνητές.

Ορισμένοι ερευνητές εμβολίων χρησιμοποιούν τις γενετικές αλληλουχίες του ιού που έχουν απομονωθεί από τις αρχές υγείας στις αρχές της επιδημίας.

“Αυτά είναι κακά νέα”, έγραψε η Bette Korber, βιολόγος στο Λος Άλαμος και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, στη σελίδα της στο Facebook. “Αλλά παρακαλώ μην είστε απογοητευμένοι από αυτό”, συνέχισε.

“Η ομάδα μας στο LANL μπόρεσε να τεκμηριώσει αυτήν τη μετάλλαξη και τον αντίκτυπό της στη μετάδοση μόνο λόγω μιας τεράστιας παγκόσμιας προσπάθειας κλινικών και πειραματικών ομάδων, οι οποίες καθιστούν διαθέσιμες νέες αλληλουχίες του ιού (SARS-CoV-2) στις τοπικές τους κοινότητες ως όσο πιο γρήγορα μπορούν”.

Η μελέτη δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί επαρκώς, αλλά οι ερευνητές σημείωσαν ότι τα νέα της μετάλλαξης ήταν “επείγοντος προβληματισμού” λαμβάνοντας υπόψη τα περισσότερα από 100 εμβόλια στη διαδικασία ανάπτυξης για την πρόληψη του κορονοϊού.

Στις αρχές Μαρτίου, ερευνητές στην Κίνα δήλωσαν ότι διαπίστωσαν ότι δύο διαφορετικοί τύποι κορονοϊού θα μπορούσαν να προκαλέσουν λοιμώξεις παγκοσμίως.

Τι είχε πει ο Σωτήρης Τσιόδρας για τη μετάλλαξη του ιού

Αναφορά στο ενδεχόμενο να παρουσιάσει μεταλλάξεις ο κορονοϊός τα επόμενα χρόνια και αν αυτό θα δυσκολέψει το έργο των επιστημόνων για ανάπτυξη εμβολίου έκανε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την επίσημη ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας στις 25 Απριλίου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι σύμφωνα με μελέτες, ο ιός παρουσιάζει βραδύ ρυθμό μεταλλάξεων, κάτι που σημαίνει ότι είναι ευνοϊκές οι συνθήκες για ανάπτυξη ενός εμβολίου που θα παρέχει μακρόχρονη προστασία.

“Μια από τις καλές επιστημονικές ομάδες που διενεργούν έρευνες είναι στην Ελβετία, η οποία αναλύει στοιχεία από 36 χώρες σε 6 ηπείρους. Θέλω να τονίσω ότι ο ιός, όπως κι άλλοι ιοί, παρουσιάζουν μεταλλάξεις που μπορεί να επηρεάσουν την επιθετικότητά του και την αποτελεσματικότητα ενός εμβολίου.

Μπορεί να γίνει γνωστό αν ένα στέλεχος ιού που εντοπίστηκε σε ασθενή στην Ελλάδα προέρχεται από την Ευρώπη ή από χώρα της Ασίας. Με τα σημερινά δεδομένα, η ανάλυση της δομής του ιού, το ολικό γονιδίωμα, δείχνει σχετικά έναν βραδύ ρυθμό μεταλλάξεων σε σχέση με τον ιό της γρίπης, με δεδομένο ότι υπάρχουν 40 διαφορές μεταξύ των πάνω από 29.000 νουκλεοτιδίων του κορονοϊού.

Αυτό προκαλεί αισιοδοξία σχετικά με την αποτελεσματικότητα ενός εμβολίου στο μέλλον, με την προϋπόθεση ότι ο ιός θα παραμείνει έτσι. Είναι αναγκαία η παρακολούθησή του από τους συνάδελφους επιστήμονες,

Σύμφωνα με τους Ελβετούς επιστήμονες, αν παραμείνουν έτσι τα δεδομένα, ο ιός δεν θα αλλάξει σημαντικά και ένα αποτελεσματικό εμβόλιο πιθανό να συνοδεύεται από μακρόχρονη προστασία”, είπε ο κ. Τσιόδρας.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου