ΔΙΕΘΝΗ

«Αστακός» το Παρίσι με 5.500 αστυνομικούς για τη δέκατη πανεθνική απεργία

αστακός-το-παρίσι-με-5-500-αστυνομικούς-928708

Στην απεργία μετέχουν εργαζόμενοι σε δημόσιες συγκοινωνίες, πανεπιστήμια, σχολεία και δημόσιες υπηρεσίες – Ο Μακρόν κατηγορεί τον Μελανσόν ότι πυροδοτεί τις πράξεις βίας

Στους δρόμους ξεχύνονται για μία ακόμη φορά οι Γάλλοι με το νέο κύμα απεργιακών κινητοποιήσεων να γίνεται ιδιαίτερα αισθητό στους τομείς των μεταφορών και της εκπαίδευσης.

Η σημερινή είναι δέκατη πανεθνική απεργία στη Γαλλία με τους διαδηλωτές να διατρανώνουν την αντίθεσή τους στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Από την πλευρά των συνδικάτων υπήρξαν κάποιες κινήσεις προς την κατεύθυνση της διαβούλευσης με το κυβερνητικό στρατόπεδο, όπως επισημαίνει η γαλλική εφημερίδα «Liberation». Ωστόσο, η κυβέρνηση Μακρόν απέρριψε το αίτημά τους, γράφει η κυβέρνηση «Le Figaro».

Ο Λοράν Μπερζέ, γενικός γραμματέας του «CFDT», του συνδικάτου που ιστορικά πρόκειται στο Σοσιαλιστικό Κόμμα, δήλωσε ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια περίοδος διαβούλευσης, αν η κυβέρνηση αποφάσιζε να παγώσει για τουλάχιστον ένα μήνα τη διαδικασία εφαρμογής του νέου συνταξιοδοτικού συστήματος.

Την ίδια ώρα, ο Φιλίπ Μαρτινέζ, επικεφαλής του συνδικάτου «CGT» που ιστορικά πρόκειται στο Κομμουνιστικό Κόμμα, δήλωσε ότι τα συνδικάτα θα συνυπογράψουν μία επιστολή προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, με την οποία θα τον καλούν να αναστείλει την εφαρμογή του νόμου για το συνταξιοδοτικό και παράλληλα να ορίσει διαμεσολαβητή για την επίλυση του ζητήματος. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Μακρόν ξεκαθάρισε για μία ακόμα φορά ότι δεν είναι διατεθειμένος να παγώσει την διαδικασία εφαρμογής του νέου συνταξιοδοτικού συστήματος.

Την ίδια ώρα, η αστυνομία προετοιμάζεται πυρετωδώς με αφορμή τις σημερινές κινητοποιήσεις. Το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι, περίπου 13.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες, εκ των οποίων 5.500 στο Παρίσι, θα αναπτυχθούν σε όλη τη χώρα.

Ποιοι απεργούν

Στις σημερινές απεργιακές κινητοποιήσεις συμμετέχουν εργαζόμενοι στις δημόσιες συγκοινωνίες, τα πανεπιστήμια, τα σχολεία και τις δημόσιες υπηρεσίες.

Μια κυλιόμενη απεργία των εργαζόμενων στην καθαριότητα στο Παρίσι έχει αφήσει τα σκουπίδια να συσσωρεύονται σε διάφορα μέρη της γαλλικής πρωτεύουσας και μια απεργία στα διυλιστήρια έχει οδηγήσει σε ελλείψεις καυσίμων στα βενζινάδικα.

Ο ένοικος των Ηλυσίων κατηγορεί ευθέως το αριστερό κόμμα της «Ανυπότακτης Γαλλίας» του Ζαν Λικ Μελανσόν ότι πυροδοτεί τις πράξεις βίας και ότι επιθυμεί να απονομιμοποιήσει τους θεσμούς της χώρας, ενώ τάχθηκε υπέρ του διαλόγου της κυβέρνησης με τα εργατικά συνδικάτα.

Παρά τις εκτεταμένες αναταραχές που έχουν σημειωθεί στη χώρα, ο Γάλλος πρόεδρος δεσμεύτηκε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν θα υποχωρήσει στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση που αυξάνει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 από 62, λέγοντας ότι ήταν «αναγκαίο» για τη χώρα να φέρει μια ισορροπία στο «γενναιόδωρο» συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας.

Η γαλλική κυβέρνηση προκάλεσε οργή όταν επικαλέστηκε το άρθρο 49.3 του γαλλικού Συντάγματος για να περάσει τη μεταρρύθμιση των συντάξεων, σε μια αμφιλεγόμενη κίνηση που παρακάμπτει μια ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, που εάν ακολουθούσε αναμενόταν να χάσει. Η κυβέρνηση «επέζησε» οριακά μετά τις δύο προτάσεις δυσπιστίας στην Εθνοσυνέλευση.

Ολισθαίνει η δημοτικότητα Μακρόν

Εκτός από τις απεργιακές κινητοποιήσεις, μία νέα δημοσκόπηση προκαλεί πονοκέφαλο στον Εμανουέλ Μακρόν καθώς η δημοτικότητά του έχει υποχωρήσει στο 28%.

Η λαοφιλία του Γάλλου προέδρου έχει μειωθεί κατά 6 μονάδες τον μήνα Μάρτιο σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας «BVA» που διενεργήθηκε για τον τηλεοπτικό σταθμό «RTL».

Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο που έχει φτάσει ο αρχηγός του γαλλικού κράτους σε αυτό το βαρόμετρο από τον Νοέμβριο του 2018, δηλαδή στην αρχή της κρίσης των «Κίτρινων Γιλέκων». Η δημοσκόπηση δείχνει επίσης ελαφρά πτώση της αντίθεσης στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, με το 57% των ερωτηθέντων να πιστεύει ότι αυτή η μεταρρύθμιση δεν πρέπει να εφαρμοστεί, σε σύγκριση με το 61% στις αρχές Μαρτίου.

Πηγή: protothema.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου