ΔΙΕΘΝΗ

Φουντώνει η οργή σε όλη τη Γαλλία για τον Μακρόν

φουντώνει-η-οργή-σε-όλη-τη-γαλλία-για-το-927143

Η αστυνομία ετοιμάζεται για πορεία εκατοντάδων χιλιάδων στο Παρίσι καθώς η οργή μεγαλώνει εξαιτίας της «αλαζονεία» του προέδρου

Καζάνι που βράζει η Γαλλία με τον Εμανουέλ Μακρόν να επιχειρεί να κατευνάσει την οργή των πολιτών, που ξεχύνονται καθημερινά στον δρόμο, στέλνοντας αστυνομικές δυνάμεις, έχοντας ωστόσο, βεβαίως, το αντίθετο αποτέλεσμα.

Ο Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να έρθει αντιμέτωπος με όλη τη γαλλική οργή που έχει συσσωρευτεί τις τελευταίες μέρες, καθώς σύμφωνα οργανώνονται περισσότερες από 200 διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τον Guardian, ενώ πλήθος κόσμου αναμένεται να συγκεντρωθεί στο Παρίσι.

Τα γαλλικά δίκτυα μεταφορών, τα διυλιστήρια πετρελαίου και τα σχολεία επλήγησαν παρέμειναν κλειστά την Πέμπτη καθώς οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν γενική απεργία για να διαμαρτυρηθούν για την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης που πέρασε από το κοινοβούλιο χωρίς ψηφοφορία.

Κατά μήκος της Βαστίλης μέχρι το κέντρο του Παρισιού, καταστήματα, τράπεζες και επιχειρήσεις έχουν καλύψει τις εισόδους τους από νωρίς το πρωί, ενώ κλούβες της αστυνομίας έχουν τοποθετηθεί κατά μήκος των δρόμων.

Το πρωί της Τετάρτης ο Μακρόν ανέφερε σε δηλώσεις του ότι οι διαμαρτυρίες ήταν «νόμιμες», αλλά δεν θα οδηγούσαν σε ανατροπή του αμφιλεγόμενου νόμου, ο οποίος όχι μόνο αυξάνει την επίσημη ηλικία συνταξιοδότησης αλλά απαιτεί από τους εργαζόμενους να συνεισφέρουν στο συνταξιοδοτικό σύστημα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ο πρόεδρος κατηγορήθηκε ότι επέδειξε «περιφρόνηση και αλαζονεία» για όσους αντιτάχθηκαν στις αλλαγές, οι οποίες αποτέλεσαν τον ακρογωνιαίο λίθο της εκστρατείας για την επανεκλογή του πέρυσι.

Οι εκτεταμένες απεργίες και οι βιομηχανικές ενέργειες οδήγησαν σε μεγάλη διακοπή των μέσων μαζικών μεταφορών καθώς και σε ακυρώσεις πτήσεων. Οι αρχές του αεροδρομίου δήλωσαν ότι οι διαμαρτυρίες θα έχουν αντίκτυπο στις πτήσεις του Σαββατοκύριακου, με έως και το 30% αυτών που είχαν προγραμματιστεί να αναχωρήσουν από το Ορλί, νότια του Παρισιού, να ακυρώνονται την Παρασκευή και το Σάββατο μαζί με έως και το 20% των αναχωρήσεων από τη Μασσαλία, το Μπορντό και τη Λυών.

Διαδηλωτές απέκλεισαν τον τερματικό σταθμό 1 στο αεροδρόμιο Charles de Gaulle βόρεια του Παρισιού το πρωί της Πέμπτης.

Τα σχολεία έχουν κλείσει και τα κολέγια έχουν καταληφθεί σε όλη τη Γαλλία, συμπεριλαμβανομένου του Παρισιού , της Ρουέν, της Μασσαλίας και της Τουλούζης.

Πολιτεία κατά διαδηλωτών

Διαδηλωτές απέκλεισαν την πρόσβαση σε τερματικό σταθμό του αεροδρομίου, κάθισαν στις γραμμές του τρένου και συγκρούστηκαν με την αστυνομία.

Στο κέντρο του Παρισιού, όπου η διαδήλωση ήταν κυρίως ειρηνική, η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων αφού οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε κάδους, ενώ καταστήματα υπέστησαν ζημιές.

Μικρές ομάδες αναρχικών του «Black Bloc» φάνηκαν ανάμεσα στους διαδηλωτές. Τα συνδικάτα φοβούνται ότι οι διαδηλώσεις θα μπορούσαν να γίνουν πιο βίαιες εάν συνεχίσει να μην υπάρχει απάντηση από την κυβέρνηση, σύμφωνα με το Reuters.

Η αστυνομία έριξε επίσης δακρυγόνα σε διαδηλωτές σε πολλές άλλες πόλεις, συμπεριλαμβανομένων των δυτικών πόλεων της Ναντ και του Μπορντό. Στη Ρεν χρησιμοποίησαν μέχρι και αύρες. Στη δυτική πόλη Λοριάν, η εφημερίδα Ouest-France ανέφερε ότι πιθανότατα βόμβες μολότοφ προκάλεσαν σύντομη φωτιά στην αυλή ενός αστυνομικού τμήματος.

«Υπάρχει πολύς θυμός, μια εκρηκτική κατάσταση», δήλωσε ο αρχηγός του σκληροπυρηνικού συνδικάτου CGT, Philippe Martinez, κατά την έναρξη μιας συγκέντρωσης στο Παρίσι. Οι ηγέτες της Ένωσης κάλεσαν για ηρεμία, αλλά ήταν θυμωμένοι με τα «προκλητικά» σχόλια του Μακρόν.

Πηγή: in.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου