ΔΙΕΘΝΗ

Ο Μακρόν πέρασε τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση χωρίς ψηφοφορία

ο-μακρόν-πέρασε-τη-συνταξιοδοτική-μετ-924220

Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης έχουν αποκαλέσει τον υπουργό Εργασίας, Olivier Dussopt, «δολοφόνο»

Στα ύψη βρίσκεται το πολιτικό και κοινωνικό θερμόμετρο της Γαλλίας καθώς σήμερα Πέμπτη, η γαλλική κυβέρνηση αποφάσισε να επιβάλει τις αντιδημοφιλείς μεταρρυθμίσεις της στο συνταξιοδοτικό σύστημα, αποφεύγοντας την ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση.

Ήδη, από την προηγούμενη Πέμπτη, το νομοσχέδιο για την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 πέρασε από την Άνω Βουλή, με τους υπουργούς όμως να συνειδητοποιούν ότι μπορεί να μην εξασφαλίσουν τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων στην Κάτων Βουλή.

Έτσι, σήμερα, μόλις η πρωθυπουργός Ελίζαμπεθ Μπορν επικαλέστηκε το άρθρο 49:3 του Συντάγματος -που επιτρέπει στην κυβέρνηση να αποφύγει μια ψηφοφορία στη Συνέλευση- χλεύαστηκε από βουλευτές.

«Δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε το μέλλον των συντάξεων μας και αυτή η μεταρρύθμιση είναι απαραίτητη», είπε η πρωθυπουργός στη συνεδρίαση της Κάτω Βουλής όπου επικράτησε αναστάστωση.

Πρώτη φορά Προεδρικό Διάταγμα από το 2020

Σύμφωνα με τις μεταρρυθμίσεις, που θα περάσουν με Προεδρικό Διάταγμα, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να συνεισφέρουν στο σύστημα για 43 χρόνια για να λάβουν πλήρη σύνταξη.

Σημειώνεται πως την τελευταία φορά που ο Μακρόν χρησιμοποίηση Προεδρικό Διάταγμα ήταν το 2020 -ξανά για το συνταξιοδοτικό- αλλά λόγω της πανδημίας δεν πέρασε καθώς το ανέστειλε.

«Παραιτηθείτε!»

Όταν ανέβηκε στο βήμα η πρωθυπουργός, βουλευτές της αριστεράς τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο La Marseillaise κρατώντας πλακάτ που έγραφαν «Όχι στο 64». Η ομιλία της διακόπηκε με κραυγές «Παραιτηθείτε, Παραιτηθείτε!»

Μπορεί η επιβολή του νομοσχεδίου να γλίτωσε τη κυβέρνηση από τη σκόπελο της ψηφοφορίας, αλλά ενέχει κινδύνους καθώς εκθέτει την κυβέρνηση σε πρόταση μομφής ανοίγοντας νέο κύκλο αστάθειας.

Υπό την απειλή της κυβέρνησης

Την ίδια στιγμή η αστυνομία επιστρατεύτηκε για να καθαρίσει μια αποθήκη απορριμμάτων στο Παρίσι αφού ο αρχηγός της αστυνομίας είπε στη δήμαρχο του Παρισιού ότι οι απεργοί στην καθαριότητα θα αναγκαστούν να επιστρέψουν στη δουλειά, υπό την κυβερνητική απειλή για φυλάκιση ή μεγάλο πρόστιμο.

Από τις 5 Μαρτίου, περίπου 7.600 τόνοι απορριμάτων έχεον συγκεντρωθεί στις παριζιάνικες γειτονιές λόγω της απεργίας αντιδρώντας στο νομοσχέδιο. Σύμφωνα με τη μεταρρύθμιση, συγκεκριμένοι υπάλληλοι θα αναγκαστούν να εργάζονται μέχρι τα 59 χρόνια –από τα 57- παρά τις δύσκολες συνθήκες της εργασίας τους.

Ύβρεις και ψέματα

Τους τελευταίους μήνες, η κοινοβουλευτική συζήτηση για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού έχει στιγματιστεί από ύβρεις και ψέματα. Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης έχουν αποκαλέσει τον υπουργό Εργασίας, Olivier Dussopt, «δολοφόνο», ενώ η κυβέρνηση έχει διογκώσει τον αριθμό του ελάχιστου εισοδήματος από τη σύνταξη που θα λάμβαναν οι πολίτες βάσει του νόμου.

Με παρέμβασή του στο The Conservative, ο κοινωνιολόγος στην École des hautes études en sciences sociales, Μισέλ Βιβιορκά εκτιμάει ότι «για τα εκατομμύρια που βγήκαν στους δρόμους, οι διαδηλώσεις απέτυχαν να επηρεάσουν τις διαπραγματεύσεις ή την αναζήτηση συμβιβασμού στο κοινοβούλιο, επειδή αυτοί που διαπραγματεύονται δεν έχουν δεσμούς ούτε με τον συνδικαλισμό ούτε με τη λαϊκή διαμαρτυρία».

«Ο Πρόεδρος Μακρόν έδειχνε πάντα μεγάλες επιφυλάξεις, ακόμη και περιφρόνηση, απέναντι στον συνδικαλισμό, συμπεριλαμβανομένων των μεταρρυθμιστικών όπως το CFDT» συμπληρώνει.

Πηγή: in.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου