ΔΙΕΘΝΗ

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Ξύλο» στα Ρωσικά σούπερ μάρκετ για λίγη ζάχαρη

πόλεμος-στην-ουκρανία-ξύλο-στα-ρωσι-92391

Τα βίντεο που έρχονται από πολλά σούπερ μάρκετ από τη Ρωσία, δείχνουν άδεια ράφια και κόσμο να συνωστίζεται και να σπρώχνεται για να πάρει κάποιο προϊόν και κυρίως ζάχαρη .

Οι επιπτώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία, φαίνεται ότι έχουν αρχίσει και κάνουν την εμφάνιση τους. Και στη ρωσική οικονομία, αλλά κυρίως στον κόσμο που παρατηρεί μια έλλειψη σε κάποια προϊόντα.

Και δεν είναι μόνο τα σούπερ μάρκετ στη Ρωσία. Σύμφωνα με το όσα γίνονται γνωστά, μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα στις ρωσόφωνες περιοχές της Ουκρανίας στις οποίες έχει υπό την κατοχή του ο Ρωσικός στρατός.

Ζάχαρη

Όπως αναφέρουν τα ξένα μέσα, η ζάχαρη είναι ένα προϊόν που είναι σε έλλειψη. Οι Ρώσοι θεωρούν πως πρόκειται για ένα βασικό προϊόν, το οποίο μπορεί να αποθηκευτεί εύκολα σε περιόδους κρίσης. Το ίδιο ισχύει και για τα μακαρόνια, το αλεύρι και τις κονσέρβες.

Η Ομοσπονδιακή Αντιμονοπωλιακή Υπηρεσία της Ρωσίας (FAS) προκειμένου να μην παρουσιάζονται φαινόμενα «πολέμου» μεταξύ των πελατών μέσα στα καταστήματα για ένα πακέτο ζάχαρης, τόνισε ότι θα αρχίσει τον έλεγχο στους μεγάλους παραγωγούς ζάχαρης για να αποφύγει τη δημιουργία καρτέλ λόγω της απότομης αύξησης των τιμών.

Απαγόρευση εξαγωγών

Η Ρωσία για να συγκρατήσει τον πανικό αυτόν για τη ζάχαρα, απαγόρευσε μέχρι τις 31 Αυγούστου όλες τις εξαγωγές ενώ ζήτησε να γίνουν εισαγωγές 300.000 τόνων ζάχαρης (κατεργασμένης και ακατέργαστης), χωρίς δασμούς.

Πάντως οι κυρώσεις έχουν επίπτωση και στο πορτοφόλι των Ρώσων καθώς το ρούβλι έχει αποδυναμωθεί αισθητά και οι τιμές των προϊόντων έχουν εκτοξευτεί στα ύψη. Και εδώ παράδειγμα είναι η ζάχαρη η τιμή της οποίας μέσα σε μια εβδομάδα ανέβηκε κατά 12,8%.

Τον ίδιο δρόμο παίρνει και ο πληθωρισμός ο οποίος στις 11 Μαρτίου έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ. Μάλιστα πρόκειται για τον υψηλότερο πληθωρισμό στη Ρωσία από το 2015 και μετά.

Το ρούβλι

Από τις αρχές του 2022 το ρωσικό Ρούβλι έχει απολέσει το 50% της αξίας του ενώ από την μέρα που κηρύχθηκε ο πόλεμος βρίσκεται συνεχώς σε μια ασυγκράτητη πτώση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου