ΔΙΕΘΝΗ

Κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας αναμένονται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

κατηγορίες-για-εγκλήματα-πολέμου-της-923317

Ρώσοι αξιωματούχοι θα δεχθούν διώξεισ για τον αναγκαστικό εκπατρισμό παιδιών στην Ουκρανία και για επιθέσεις εναντίον ουκρανικών υποδομών που δεν συνδέονται με τον στρατό.

Αντιμέτωπη με κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου φαίνεται ότι θα έρθει για πρώτη φορά η Ρωσία, καθώς το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αναμένεται να εκδώσει εντάλματα σύλληψης για ρώσους αξιωματούχους.

Τα εντάλματα αφορούν την κατηγορία της γενοκτονίας στην Ουκρανία και αναμένεται να εκδοθούν «σύντομα», εφόσον εγκριθούν σε προδικαστική διαδικασία, μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο πηγή που δεν κατονομάζεται.

Στους κατηγορούμενους θα ασκηθεί δίωξη για τον αναγκαστικό εκπατρισμό παιδιών από την Ουκρανία και για επιθέσεις εναντίον ουκρανικών υποδομών που δεν συνδέονται με τον στρατό.

Η Ρωσία δεν θα επέτρεπε την εκτέλεση των ενταλμάτων στο έδαφός της. Όμως οι διώξεις για εγκλήματα πολέμου θα βάθαινε τη διπλωματική απομόνωση της Ρωσίας και θα καθιστούσε σχεδόν αδύνατα τα ταξίδια εκτός Ρωσίας για τους κατηγορουμένους.

Η Ρωσία επιμένει να αρνείται ότι βομβαρδίζει μη στρατιωτικούς στόχους στην Ουκρανία. Δεν έχει αποκρύψει ότι μετέφερε χιλιάδες παιδιά στη Ρωσία, κάνει λόγω όμως για ανθρωπιστική επιχείρηση με στόχο την προστασία των ορφανών του πολέμου.

Σύμφωνα με το Κίεβο, χιλιάδες παιδιά από την Ουκρανία δίνονται για υιοθεσία σε ρωσικές οικογένειες, φιλοξενούνται σε ρωσικά ορφανοτροφεία, παίρνουν ρωσικά διαβατήρια και διαπαιδαγωγούνται ώστε να αρνούνται την ουκρανική εθνικότητα και να θεωρούν τους εαυτούς τους Ρώσους.

Η συνθήκη του ΟΗΕ για τη γενοκτονία περιλαμβάνει το έγκλημα της «αναγκαστικής μεταφοράς παιδιών μιας ομάδας σε άλλη ομάδα».

Το Κίεβο έχει επανειλημμένα απαγγείλει διώξεις για εγκλήματα πολέμου σε μεμονωμένους ρώσους που κατηγορούνται για παράδειγμα για δολοφονίες πολιτών και βιασμούς.

Οι διώξεις του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου θα προχωρούσαν ένα βήμα παραπέρα βάζοντας στο στόχαστρο τους λήπτες αποφάσεων αντί τους ίδιους τους δράστες.

Μέχρι στιγμής παραμένει ασαφές ποια πρόσωπα θα μπορούσαν να αφορούν τα εντάλματα.

Ο εισαγγελέας του ΔΠΔ άνοιξε έρευνα για ενδεχόμενα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία πριν από έναν χρόνο. Στη διάρκεια τεσσάρων επισκέψεών του στην Ουκρανία δήλωσε ότι εστιάζεται σε φερόμενα εγκλήματα κατά παιδιών και για τους βομβαρδισμούς υποδομών κοινής ωφελείας.

Τον περασμένο μήνα, έρευνα του Πανεπιστημίου Γέιλ που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον ΟΗΕ εκτιμούσε ότι τουλάχιστον 6.000 παιδιά από την Ουκρανία έχουν μεταφερθεί στην Κριμαία, η οποία έχει προσαρτηθεί από τη Ρωσία.

Πηγή: in.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου