ΔΙΕΘΝΗ

Γεμάτη τραύματα η Τουρκία έναν μήνα μετά τον σεισμό – 45.000 νεκροί και πόλεις ερείπια

γεμάτη-τραύματα-η-τουρκία-έναν-μήνα-με-920267

Εκατομμύρια Τούρκοι αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις της καταστροφής, τέσσερις εβδομάδες μετά τα φονικά Ρίχτερ

Ο σεισμός που έπληξε την Τουρκία στις 6 Φεβρουαρίου στις 04:17 τα ξημερώματα, «η χειρότερη φυσική καταστροφή στην Ευρώπη εδώ και έναν αιώνα», σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, άφησε πίσω του μια χώρα γεμάτη τραύματα.

Νεκροί, πόλεις- ερείπια, νέα ζωή σε σκηνές ή κοντέινερ: ένα μήνα αργότερα εκατομμύρια Τούρκοι αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις της καταστροφής.

Απολογισμός ανθρώπινος και υλικός

Από τον σεισμό των 7,8 βαθμών – τον οποίο ακολούθησε λίγες ώρες αργότερα άλλη δόνηση μεγέθους 7,6 βαθμών – σκοτώθηκαν σχεδόν 46.000 άνθρωποι (τα πτώματα των οποίων έχουν εντοπιστεί) και τραυματίσθηκαν άλλοι 105.000 στην Τουρκία, σύμφωνα με τους μέχρι τώρα απολογισμούς που δεν θεωρούνται οριστικοί.

Επίσης καταστράφηκαν ολοσχερώς ή σε μεγάλο βαθμό 214.000 κτίρια – πολλά από τα οποία είχαν περισσότερους από δέκα ορόφους—σε ένδεκα από τις 81 επαρχίες της χώρας.

Σχεδόν 6.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη γειτονική Συρία.

Τουρκικές πόλεις, στις επαρχίες Καχραμανμαράς κοντά στο επίκεντρο του σεισμού και Χατάι στα σύνορα με τη Συρία, καταστράφηκαν, αναγκάζοντας τις αρχές να ενταφιάσουν βιαστικά χιλιάδες ανθρώπους σε πρόχειρα νεκροταφεία, τα οποία δημιούργησαν σε αγρούς και δάση.

Οι τουρκικές αρχές εκτιμούν ότι 14 εκατομμύρια άνθρωποι επηρεάστηκαν από τον σεισμό, δηλαδή το ένα έκτο του τουρκικού πληθυσμού. Μεταξύ αυτών 3,3 εκατομμύρια αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πληγείσες περιοχές, σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σχεδόν 2 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν πλέον σε σκηνές ή σε κοντέινερ.

Περισσότεροι από 13.000 μετασεισμοί έχουν καταγραφεί σε διάστημα ενός μήνα.

Πηγή: protothema.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου