ΔΙΕΘΝΗ

Στο σκαμνί η σύζυγος του πρώην προέδρου της Ακτής Ελεφαντοστού

στο-σκαμνί-η-σύζυγος-του-πρώην-προέδρο-91628

Αντιμέτωπη με τα μέλη του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης (ICC) θα βρεθεί η σύζυγός του Laurent Gbagbo, πρώην προέδρου της Ακτής Ελεφαντοστού, μετέδωσε το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera.

Σύμφωνα με το ένταλμα σύλληψης του ICC, η Simone Gbagbο, 63 ετών, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση ενός κλίματος τρόμου και βίας μετά τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2010, όταν και ο σύζυγός της έχασε τη μάχη από τον τωρινό πρόεδρο, Alassane Ouattara, ωστόσο αρνήθηκε να εγκαταλείψει την εξουσία με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν σφοδρές μάχες.

Εκτιμάται ότι περίπου 3.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν τους επόμενες έξι μήνες, με την κατάσταση να αποκλιμακώνεται σε σημαντικό βαθμό μετά τη σύλληψη του Laurent Gbagbo στο προεδρικό μέγαρο της οικονομικής πρωτεύουσας, Αμπτιτζάν (Απρίλιος 2011).

«H Simone είναι το “alter ego” του Gbagbo και αντιμετωπίζει κατηγορίες για εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας, δολοφονίες σεξουαλικές επιθέσεις και άλλες μορφές σεξουαλικής βίας στη διάρκεια της διετίας 2010 – 2011», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Πρόκειται για το πρώτο ένταλμα σύλληψης που αφορά σε εκπρόσωπο του γυναικείου φύλου και εκδίδεται από το ICC. Ο Laurent Gbagbo βρίσκεται ήδη στην Ολλανδία όπου και περιμένει να δικαστεί κατηγορούμενος για εγκλήματα Πολέμου.

Όπως ήταν φυσικό το ένταλμα προκάλεσε την οργή του Λαϊκού Μετώπου της Ακτής Ελεφαντοστού, το οποίο συνεχίζει να κατηγορεί τον νικητή των εκλογών και τωρινό πρόεδρο της χώρας για αυταρχισμό.

Όπως μετέδωσε το Al Jazeera, o Alassane Ouattara είχε αρνηθεί να ανάψει το «πράσινο» φως για τη μεταφορά της 63χρονης Simone στην Ολλανδία, καθώς ήδη οι αντιδράσεις από το ταξίδι (χωρίς επιστροφή) του Laurent Gbagbo είχε προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στις προσπάθειες για εθνική συμφιλίωση.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου