ΔΙΕΘΝΗ

Βίντεο «γκέι γάμου» στο Νείλο οδηγεί οκτώ Αιγυπτίους στο δικαστήριο

βίντεο-γκέι-γάμου-στο-νείλο-οδηγεί-ο-91275

Με την κατηγορία της προσβολής των ηθών οδηγούνται στο δικαστήριο οκτώ Αιγύπτιοι που φέρονται να πήραν μέρος σε «γκέι γάμο», βίντεο του οποίου σκανδάλισε τη βαθιά συντηρητική αιγυπτιακή κοινωνία.

Η υπόθεση ακολουθεί τις καταγγελίες πως τον τελευταίο καιρό έχουν αυξηθεί οι συλλήψεις ομοφυλόφιλων στην Αίγυπτο, με ορισμένους να βλέπουν την νέα ηγεσία του Καΐρου να κάνει «διαγωνισμό» με τους ισλαμιστές ως «προστάτης των ηθών».

Το βίντεο κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό στην Αίγυπτο ως ο «πρώτος γκέι γάμος» στη χώρα. Σε αυτό, δύο άνδρες εμφανίζονται σε μία συνάθροιση με χαρακτήρα τελετής πάνω σε μικρό σκάφος στο Νείλο να αγκαλιάζονται και να ανταλλάσσουν δαχτυλίδια.

Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα Guardian, οι εισαγγελείς κατηγορούν τους οκτώ πως πήραν μέρος στην τελετή, ενώ η πιστεύεται ότι η αστυνομία είχε προχωρήσει σε τουλάχιστον 35 συλλήψεις σε «επιχείρησή» της για να εντοπίσει όσους εμφανίζονται στο βίντεο.

Το βίντεο είχε προκαλέσει μόνο επικρίσεις στη δημόσια σφαίρα, και είχε γίνει πολιτικό θέμα και από τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, οι οποίοι κατηγορούσαν τη νέα ηγεσία του Καΐρου πως «καταστρέφει τα ήθη».

Εξίσου καταγγελτικές ήταν και οι τοποθετήσεις υποστηρικτών της νέας ηγεσίας, με τη βρετανική εφημερίδα να αναφέρει ως παράδειγμα γνωστό τηλεπαρουσιαστή που διακήρυξε στο κοινό του την απέχθειά του για το βίντεο.

Τυπικά, η ομοφυλοφιλία δεν διώκεται ποινικά στην Αίγυπτο αλλά -πέραν του ότι παραμένει ταμπού- υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις συλλήψεων ομοφυλόφιλων με βάσει τη νομοθεσία περί προστασίας των ηθών.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου