ΔΙΕΘΝΗ

Εκλογές στο Ιράν: Αποσύρθηκαν 1.400 ανεξάρτητοι υποψήφιοι

εκλογές-στο-ιράν-αποσύρθηκαν-1-400-ανεξάρ-91158

Σχεδόν 1.400 ανεξάρτητοι υποψήφιοι στις διπλές εκλογές που αναμένεται να διεξαχθούν αύριο στο Ιράν απέσυραν την υποψηφιότητά τους -μια κίνηση που ενισχύει τα ψηφοδέλτια των μεγάλων πολιτικών ρευμάτων- με τον συνολικό αριθμό των υποψηφίων να ανέρχεται σε 5.003, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών.

Ο υπεύθυνος για τις εκλογές στο υπουργείο Εσωτερικών Μοχαμάντ Χοσέιν Μογιμί δήλωσε ότι στο εξής οι υποψήφιοι είναι 4.844 στις βουλευτικές εκλογές έναντι 6.229 που ήταν αρχικά και 159 έναντι 161 στην ψηφοφορία για την ανάδειξη νέας Συνέλευσης των Ειδικών.

Ο υπουργός Εσωτερικών Αμπντολρεζά Ραχμανί Φαζλί είχε δηλώσει νωρίτερα στην ιρανική τηλεόραση ότι υπάρχει μεγάλη μείωση στον αριθμό των υποψηφίων.

Σχεδόν το 10% των υποψηφίων στις βουλευτικές εκλογές είναι γυναίκες και ο αριθμός τους στο εξής ανέρχεται σε περίπου 500, καθώς 100 μεταξύ αυτών απέσυραν την υποψηφιότητά τους. Καμιά γυναίκα δεν είναι υποψήφια στη Συνέλευση των Ειδικών που είναι αρμόδια να διορίζει, να επιβλέπει και ενδεχομένως να καθαιρεί τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν.

Οι υποψήφιοι αυτοί αποφάσισαν να αποχωρήσουν από τη διαδικασία στην οποία θα κατέβαιναν ως ανεξάρτητοι, προκειμένου να ενισχυθούν τα ψηφοδέλτια των μεγαλύτερων ρευμάτων: του συντηρητικού, του μεταρρυθμιστικού και του μετριοπαθούς, και να αποτραπεί η διασπορά ψήφων.

Σχεδόν 55 εκατομμύρια Ιρανοί καλούνται να εκλέξουν τα 290 μέλη του Κοινοβουλίου και τα 88 μέλη της Συνέλευσης των Ειδικών, στις πρώτες εκλογές που διενεργούνται στην Ισλαμική Δημοκρατία μετά τη συμφωνία της με τις μεγάλες δυνάμεις για το πυρηνικό της πρόγραμμα τον Ιούλιο του 2015. Ο μετριοπαθής πρόεδρος Χασάν Ροχανί θέλει να επενδύσει στη συμφωνία αυτή για να ενισχύσει τη θέση του απέναντι στους συντηρητικούς.

Οι κάλπες θα ανοίξουν αύριο στις 8.00 τοπική ώρα (6.30’ ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 18.00, ωστόσο μπορεί να δοθεί παράταση αν κριθεί αναγκαίο, δήλωσε ο αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου