ΔΙΕΘΝΗ

Θύελλα από την ανακοίνωση Τραμπ: Δασμοί σε χάλυβα και αλουμίνιο

θύελλα-από-την-ανακοίνωση-τραμπ-δασμο-90950

Την επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Πέμπτης (ώρα Ελλάδας) ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, γεγονός που οδηγεί σε εμπορικό πόλεμο και προκαλεί θύελλα αντιδράσεων. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, κάνοντας πράξη όσα έλεγε τις προηγούμενες ημέρες, οι ΗΠΑ επιβάλλουν δασμό 25% στον εισαγόμενο χάλυβα, καθώς και δασμό 10% στο εισαγόμενο αλουμίνιο.

Από τη συμφωνία εξαιρούνται ο Καναδάς και το Μεξικό. Παράλληλα, ο Τραμπ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να εξαιρεθούν στο μέλλον από την επιβολή δασμών στρατιωτικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ, όπως η Αυστραλία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε πως οι δασμοί στα μέταλλα θα προστατέψουν τις “ρημαγμένες” βιομηχανίες χάλυβα και αλουμινίου στις ΗΠΑ. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, οι εν λόγω βιομηχανίες “έχουν καταστραφεί από επιθετικές πρακτικές εξωτερικού εμπορίου”. “Είναι πραγματικά μια επίθεση στη χώρα μας” συμπλήρωσε.

“Οι σημερινές μας αποφάσεις δεν είναι θέμα επιλογής, είναι ζήτημα ανάγκης για την ασφάλειά μας” σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, κατά τη διάρκεια τελετής στον Λευκό Οίκο, όπου υπέγραψε το σχετικό έγγραφο για την επιβολή δασμών.

Στην τελετή έδωσαν το «παρών» εργάτες χαλυβουργίας από αμερικανικά εργοστάσια.
Ο κ. Τραμπ έκανε επίσης λόγο για άδικη συμπεριφορά εις βάρος των αμερικανικών επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα να χάνονται θέσεις εργασίας. “Θέλουμε απλά δικαιοσύνη” τόνισε.

Σε εφαρμογή τα νέα μέτρα

Τα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή “εντός 15 ημερών”, με το Μεξικό και τον Καναδά να απαλλάσσονται “προς το παρόν” από το μέτρο, όπως ανέφερε ένας ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης. Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι θα επιτραπεί σε άλλες χώρες να συζητήσουν με την κυβέρνηση “εναλλακτικούς τρόπους” για την αντιμετώπιση της απειλής στην εθνική ασφάλεια, που προκαλείται από τις εξαγωγές τους σε χάλυβα και αλουμίνιο στις ΗΠΑ. Προσέθεσε ότι οι απαλλαγές για το Μεξικό και τον Καναδά θα εξαρτηθούν από την πορεία των διαπραγματεύσεων για την NAFTA.

ΕΕ: Προσφυγή στον ΠΟΕ

Η ευρωπαία επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρεμ επανέλαβε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι στενός σύμμαχος των ΗΠΑ και ότι η Ουάσινγκτον θα όφειλε να εξαιρέσει τα κράτη-μέλη της από τους δασμούς που ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης ότι θα επιβληθούν στον εισαγόμενο χάλυβα και στο εισαγόμενο αλουμίνιο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση σκοπεύει να καταθέσει παράλληλα, αν η στάση της Ουάσινγκτον δεν μεταβληθεί, προσφυγή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Λαγκάρντ: Φοβάμαι εμπορικό πόλεμο

Η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε την Πέμπτη πως φοβάται πως θα υπάρξουν αντίποινα κι αυτά θα οδηγήσουν σε εμπορικό πόλεμο μετά την απόφαση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επιβληθούν δασμοί στον χάλυβα και στο αλουμίνιο που εισάγονται στις ΗΠΑ, ενώ παράλληλα επισήμανε ότι διαβλέπει κίνδυνο να υπονομευθεί η εμπιστοσύνη και να τρωθούν οι επενδύσεις.

Οργή της Κίνας απειλεί με αντίποινα

Η κυβέρνηση της Κίνας εξέφρασε σήμερα την «έντονη αντίθεσή» της στους δασμούς μέτρο το οποίο για το Πεκίνο αποτελεί «επίθεση» εναντίον του διεθνούς πολυμερούς συστήματος εμπορίου. «Η κατάχρηση της ρήτρας περί εθνικής ασφάλειας από μέρους των ΗΠΑ αποτελεί εσκεμμένη επίθεση εναντίον του πολυμερούς εμπορικού συστήματος που ενσαρκώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου και θα έχει ασφαλώς πολύ σοβαρές συνέπειες στην παγκόσμια εμπορική τάξη», ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου. Κινεζικές βιομηχανίες του τομέα του μετάλλου ήδη απαιτούν το Πεκίνο να λάβει αντίμετρα.

Η Κίνα είναι η χώρα που κατατάσσεται πρώτη παγκοσμίως στην παραγωγή χάλυβα και αλουμινίου, αλλά η δική της παραγωγή δεν καλύπτει παρά μόνο ένα μικρό μέρος (2,7% των ποσοτήτων του χάλυβα, 9,7% του αλουμινίου) του συνόλου των αμερικανικών εισαγωγών, πολύ πίσω από την παραγωγή του Καναδά, της Βραζιλίας ή χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αντιδράσεις στην Ιαπωνία

Η απόφαση που ανακοίνωσε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για την επιβολή δασμών στον εισαγόμενο χάλυβα και στο εισαγόμενο αλουμίνιο είναι «λυπηρή» και είναι πολύ πιθανό ότι θα καταφέρει πλήγμα στις διμερείς εμπορικές σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, τόνισε ο ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Τάρο Κόνο. Ο Κόνο προέβλεψε ότι η κίνηση θα έχει «μεγάλη επίπτωση» στις διμερείς σχέσεις, προεξόφλησε ότι η απόφαση του Τραμπ θα πλήξει επίσης την παγκόσμια οικονομία, ενώ διεμήνυσε ότι το Τόκιο θα αντιδράσει με τον τρόπο που θα θεωρήσει το ίδιο κατάλληλο, αφού εξετάσει προσεκτικά τις συνέπειες για τις ιαπωνικές βιομηχανίες και ανατρέξει στους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου