ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Γυναίκα δικηγόρο βασάνισαν και εκτέλεσαν οι τζιχαντιστές στο Ιράκ

οηε-γυναίκα-δικηγόρο-βασάνισαν-και-εκ-90566

Μαχητές του Ισλαμικού Κράτους βασάνισαν και σκότωσαν μια γνωστή ιρακινή δικηγόρο, ειδικευμένη σε υποθέσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δήλωσε την Πέμπτη ο ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ζάιντ Ράαντ Χουσέιν.

Η Σαμίρα Σάλεχ Άλι αλ Νουάιμι απήχθη από το σπίτι της στη Μοσούλη, στο βόρειο Ιράκ, από μαχητές του Ισλαμικού Κράτους την περασμένη εβδομάδα, αφού πρώτα επέκρινε μέσω ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης το Ισλαμικό Κράτος διότι κατέστρεφε αρχαία τεμένη και ναούς.

Την κατηγόρησαν για αποστασία (απάρνηση της πίστης στο Ισλάμ), τη βασάνισαν επί ημέρες και προχθές ένα απόσπασμα την εκτέλεσε δημοσίως πυροβολώντας την, σύμφωνα με τον ΟΗΕ και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Αυτή η τρομαχτική δημόσια εκτέλεση μιας θαρραλέας γυναίκας, τα μόνα όπλα της οποίας ήταν οι λέξεις που χρησιμοποιούσε υπερασπιζόμενη τα ανθρώπινα δικαιώματα των άλλων, αποκαλύπτει πλήρως τη χρεοκοπημένη ιδεολογία του Ισλαμικού Κράτους και των συμμάχων του» υπογράμμισε ο Χουσέιν.

Το Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στον Κόλπο, που πρώτο επιβεβαίωσε τον θάνατο της δικηγόρου, ανέφερε ότι θεωρεί τη δολοφονία της δικηγόρου και άλλες ενέργειες των τζιχαντιστών που ελέγχουν τμήματα του Ιράκ και της Συρίας «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Συνεχείς οι επιθέσεις εναντίον γυναικών από τους τζιχαντιστές

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών επισήμανε ότι λαμβάνει μια σταθερή ροή αναφορών περί διάπραξης επιθέσεων εναντίον γυναικών στη Μοσούλη, την οποία κατέλαβε το Ισλαμικό Κράτος τον Ιούνιο.

«Οι μορφωμένες γυναίκες που εργάζονται ως επαγγελματίες φαίνεται πως απειλούνται ιδιαίτερα» σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Δύο γυναίκες πολιτικοί είχαν εκτελεστεί από την οργάνωση τον Ιούνιο και μία τρίτη αγνοείται.

Εκατοντάδες γυναίκες και κορίτσια που ανήκουν στη μειονότητα των Γεζίντι κρατούνται ακόμα αιχμάλωτες από το Ισλαμικό Κράτος και έντονη είναι η ανησυχία ότι κάποιες από αυτές έχουν πουληθεί ως σκλάβες ή είναι αντιμέτωπες με διάφορες μορφές εξαναγκαστικών γάμων.

Στις γυναίκες στη Μοσούλη έχουν επιβληθεί αυστηροί περιορισμοί τους τελευταίους μήνες, περιλαμβανομένου ενός κανονισμού που τους απαγορεύει να περπατούν σε δημόσιους χώρους χωρίς τη συνοδεία ενός άνδρα, σημειώνει ο ΟΗΕ.

Οι περιορισμοί αυτοί έχουν δυσκολέψει ακόμα περισσότερο την πρόσβαση των γυναικών σε βασικές υπηρεσίες, όπως η ιατρική περίθαλψη, τονίζει ο Οργανισμός.

tanea.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου