ΔΙΕΘΝΗ

Βραζιλία: Κουνούπια επιστρατεύονται κατά του δάγκειου πυρετού

βραζιλία-κουνούπια-επιστρατεύονται-90528

Επιστήμονες στο Ρίο Ντε Τζανέιρο βρήκαν έναν νέο τρόπο για τη θεραπεία του δάγκειου πυρετού, απελευθερώνοντας χιλιάδες… κουνούπια μολυσμένα με ένα βακτήριο σε τέσσερις γειτονιές της πόλης. Το σχέδιο _ που αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος το οποίο εφαρμόζεται επίσης στην Αυστραλία, το Βιετνάμ και την Ινδονησία _ έχει ως στόχο την αναπαραγωγή και τον πολλαπλασιασμό των κουνουπιών που θα οδηγήσουν στον περιορισμό της ασθένειας.

Τα βακτήρια του γένους Wolbachia, που συναντώνται στο 60% των «κουνουπιών τίγρεων», λειτουργούν ως εμβόλιο για το περιορισμό του δάγκειου πυρετού. Επιπλέον, επηρεάζουν και την αναπαραγωγή καθώς αν τα αρσενικά μολυσμένα κουνούπια γονιμοποιήσουν τα θηλυκά χωρίς να τα μολύνουν με το βακτήριο, τα αυγά δεν καταφέρνουν να μετατραπούν σε προνύμφες. Αν ωστόσο γεννηθούν είτε θηλυκά είτε αρσενικά μολυσμένα, όλες οι επόμενες γενιές θα έχουν το βακτήριο. Έτσι οι επιστήμονες, απελευθερώνοντας μολυσμένα κουνούπια τίγρεις με το συγκεκριμένο βακτήριο, δεν είναι απαραίτητο να απελευθερώνουν συνεχώς καινούργια.

«Οι ομάδες μας πραγματοποιούν εβδομαδιαίες επισκέψεις στις τέσσερις γειτονιές του Ρίο. Τα κουνούπια μελετώνται αφού τα συγκεντρώσουμε σε ειδικές παγίδες. Η διαφάνεια και η σωστή πληροφόρηση αποτελούν προτεραιότητά μας», δήλωσε ο Λουτσιάνο Μορέιρα, υπεύθυνος για το ερευνητικό ινστιτούτο στη Βραζιλία. Πρόσθεσε ότι σκοπός τους είναι να ελευθερώνουν περίπου 10.000 κουνούπια σε μηνιαία βάση τέσσερις φορές.

Στην Αυστραλία, η έρευνα ξεκίνησε στο Πανεπιστήμιο του Μόνας το 2008 με διάρκεια περίπου δέκα εβδομάδων, ενώ από το 2016 αναμένεται να προχωρήσει σε ευρεία κλίμακα. Πάντως την πρωτιά στις χώρες με δάγκειο πυρετό έχει η Βραζιλία με 30 εκατομμύρια περιπτώσεις να έχουν αναφερθεί συνολικά. Η ασθένεια επανεμφανίστηκε στη Βραζιλία το 1981 μετά από απουσία περίπου δύο δεκαετιών. Μάλιστα, έχουν αναφερθεί 3,2 εκατομμύρια ασθενείς και 800 θάνατοι μέσα στη τελευταία πενταετία.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου