ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Αναμετρώνται στις κάλπες σκληροπυρηνικοί-μεταρρυθμιστές

ιράν-αναμετρώνται-στις-κάλπες-σκληρο-89813

Οι Ιρανοί προσέρχονται στις πρώτες κάλπες μετά την ιστορική συμφωνία με τη Δύση, που άνοιξε τη χώρα στη διεθνή κοινότητα, οι οποίες και θα καθορίσουν την κατεύθυνση που θα κρατήσει η Τεχεράνη υπό τον μεταρρυθμιστή πρόεδρο Ροχανί και τους σκληροπυρηνικούς που ελέγχουν αρκετά άλλα τμήματα της κρατικής μηχανής.

Στις εκλογές κρίνεται το Κοινοβούλιο αλλά και η «Συνέλευση Εμπειρογνωμόνων» -έργο της οποίας είναι η επιλογή του Αγιατολάχ.

Οι κάλπες άνοιξαν το πρωί της Παρασκευής και αναμένεται να κλείσουν το απόγευμα -αν και συνήθως δίνεται παράταση. Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται το Σάββατο, όμως η διπλή κάλπη μπορεί αυτή τη φορά να καθυστερήσει τη διαδικασία.

Το απερχόμενο Κοινοβούλιο των 290 εδρών ήταν την τελευταία δεκαετία στα χέρια συνασπισμού συντηρητικών και σκληροπυρηνικών. Στην «Συνέλευση των Εμπειρογνωμώνων» των 88 μελών κυριαρχούσαν επίσης σκληροπυρηνικοί.

Η κάλπη για την Συνέλευση των Εμπειρογνωμώνων μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική: Το Σώμα έχει θητεία οκτώ χρόνων και το βασικό του έργο είναι η επιλογή του Αγιατολάχ, του ανώτατου ηγέτη (ο οποίος έχει και τον τελικό λόγο σε ζητήματα πολιτικής). Ο νυν Αγιατολάχ είναι 76 ετών.

Ένα πιο μετριοπαθές Κοινοβούλιο μπορεί να υποστηρίξει τον Χασάν Ροχανί στις πολιτικές ανοίγματος που ακολουθεί. Παρά το μπλόκο αρκετών υποψηφίων τους από τις εποπτικές αρχές, η κοινή λίστα μεταρρυθμιστών και μετριοπαθών στοχεύει στο να περιορίσει την επιρροή των σκληροπυρηνικών στα δύο Σώματα.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου